Wijn van de Week: Caliterra 2005, Carmenère - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de Week: Caliterra 2005, Carmenère

Het roer is om bij Caliterra
Het Chileense bedrijf Caliterra ontstond ooit als een 50-50 joint-venture tussen de Chileen Eduardo Chadwick (eigenaar van Errazuriz) en de Amerikaan Robert Mondavi. De samenwerking kwam op losse schroeven te staan door de overname van Mondavi door gigant Constellation. Chadwick geloofde in het project en besloot de helft van Mondavi over te nemen. Tegelijk werden de plannen om vooral véél te verkopen drastisch bijgesteld en werd de kwaliteit van de wijnen verbeterd.
Het roer is om bij Caliterra
Het Chileense bedrijf Caliterra ontstond ooit als een 50-50 joint-venture tussen de Chileen Eduardo Chadwick (eigenaar van Errazuriz) en de Amerikaan Robert Mondavi. De samenwerking kwam op losse schroeven te staan door de overname van Mondavi door gigant Constellation. Chadwick geloofde in het project en besloot de helft van Mondavi over te nemen. Tegelijk werden de plannen om vooral véél te verkopen drastisch bijgesteld en werd de kwaliteit van de wijnen verbeterd.

Een van de belangrijkste beslissingen was het verlaten van het idee dat de druiven moesten worden ingekocht –noodzakelijk gezien de geplande omvang. Caliterra nieuwe stijl is een echte domeinwijn geworden, dus de druiven komen van een eigen wijngaard in Colchagua Valley. Colchagua is het mekka van de rode wijnen, en de rode wijnen van dit huis zijn dan ook verreweg het interessantst. Door het terugbrengen van de te produceren hoeveelheden –van 1 miljoen dozen (van 12 flessen) tot ‘slechts’ 500.000 colli- is er veel concentratie en bovenal zijn de wijnen rijper en frisser in hun fruit. En natuurlijk zijn de beste wijnen gebotteld onder het label ‘Tribute’, maar wij vonden die Carmenère ‘Reserva’ op de presentatie van de wijnen, afgelopen week, ook al zo lekker. Geen spoortje onrijpheid die ouderwetse Carmenère zo ondrinkbaar maakt, maar pure kracht, zwart fruit, pruimen en een lichte peperigheid, zacht en romig, maar ook intens, met rijpe tannines. Laat maar komen. En dat voor € 6,99.

Caliterra, Carmenère Reserva 2005, Colchagua

Importeur: Wijntransport
http://www.wijntransport.nl/
Broekhuizervorst, tel. 077-4632147

Reageer op dit item