Apostelhoeve: vlaggedrager van Nederlandse Wijnbouw - Perswijn
Wijn van de week

Apostelhoeve: vlaggedrager van Nederlandse Wijnbouw

Langzaam maar zeker rukt de wijnbouw in Nederland op. Zestig hectare zijn in productie, maar er is al 120 hectare aangeplant. Het begon in de provincie Limburg, maar inmiddels zijn er wijngaarden overal in Nederland, tot in de Flevopolder en Twente aan toe. Zelfs worden er krachtige rode wijnen gemaakt, van ‘nieuwe’ druivenrassen als regent en rondo, die vroeg rijpen en in ons klimaat zelfs nog niet worden aangetast door meeldauw. Een doorbraak. Maar nog altijd zijn de mooiste wijnen uit ons land wit. En, een van de oudgedienden, de Apostelhoeve, is ook nog altijd een van de beste.

In de loop van de jaren tachtig was het maken van wijn in Nederland buitengewoon moeilijk. Maar na de temperatuursprong van 1988 is het allemaal een stuk gemakkelijker geworden. Zelfs een wat mindere zomer als 2004 levert geen onoverkomelijke problemen meer op. Maar dat neemt niet weg dat voor 2003 natuurlijk boven alles uitsteekt. En, voor de Nederlandse wijnbouw kwam de jaargang 2003 op een goed moment. Zo langzamerhand zien we meer wijnboeren in ons land, en een mooie zomer als die van vorig jaar kon de kwaliteit van hun wijnen nog eens een keer extra goed voor het voetlicht brengen. De wijnen zijn opmerkelijk krachtig en rijp, en in ons klimaat altijd nog fris genoeg. Voor Apostelhoeve was het een van de beste jaren uit de geschiedenis. Dit bedrijf is nog steeds onbetwist een van de beste. Over de gehele linie heel serieus en zeer professioneel, en leuk om te bezoeken. Er worden hier uitsluitend witte wijnen gemaakt, en we pikten de Pinot gris er uit als opmerkelijk goed, zonder dat we daarmee de Riesling, Müller-Thurgau of de Auxerrois tekort willen doen. De Pinot Gris 2003 heeft prachtig sap en fruit, is intens en breed, met mooie zuren en sap, een vleugje restzoet, heerlijk drinken, een prima glas.

Prijs: € 9.-
De wijnen zijn te koop bij wijnhandel verspreid over het land.
Bezoek: Op afspraak.
E-mail: info@apostelhoeve.nl; website: www.apostelhoeve.nl.

Reageer op dit item