Mâcon-Villages 2002, Cave de Prissé - Perswijn
Wijn van de week

Mâcon-Villages 2002, Cave de Prissé

Voor veel Fransen is het simpelweg een vorm van heiligschennis. Hun eigen druif, de chardonnay, wordt overal ter wereld aangeplant en breed uitgemeten op het etiket vermeld. En dat met een geweldig succes. In vrijwel alle wijngebieden van de wereld vinden we tegenwoordig chardonnay-druiven en dus ook wijn van deze druiven. Maar het klassieke wijngebied van deze druif is natuurlijk de Bourgogne, hartje Frankrijk. Maar Frankrijk wil zich onderscheiden van al die streken waar ‘gewoon’ Chardonnay wordt gemaakt: in de klassieke Franse appellations in de Bourgogne wordt geen ‘Chardonnay’ op het etiket vermeld. Zelfs niet in de Mâcon, het zuidelijke en meest gewone deel van de Bourgogne, tegen de Beaujolais-streek aan. Maar het blijft Chardonnay. En lekkere ook.

De Mâcon is een fraai wijngebied, officieel onderdeel van de Bourgogne, maar allemaal wat minder hoogdravend en prestigieus dan meer naar het noorden, waar de grote wijnen vandaan komen. Uitzondering is de Pouilly-Fuissé, een dure wijn afkomstig uit de wijngaarden rond het gelijknamige dorpje in het zuiden van de Mâcon. Ook Saint-Véran, het buurstreekje, verkoopt zijn wijnen nog voor een flinke prijs, maar de gewone Mâcon is nog heel betaalbaar. Goede Mâcon heeft het typische vet en wat rijkdom van de Chardonnay-druif, in combinatie met een aangename frisheid en levendigheid, die we vaak missen in wijnen uit warme streken. De betere wijnen komen uit de dorpen die recht hebben op de aanduiding ‘Villages’, omdat hun wijngaarden zich op de betere hellingen bevinden.

Goede en betaalbare Mâcon-Villages wordt gemaakt door verschillende coöperaties in de streek. In het Mâcon-gebied vinden we een aantal actieve en kwalitatief goede coöperaties. Fransen zijn werkelijk de kampioenen van de Caves Coöperatives, die passen in het Franse systeem, waarin een vorm van solidariteit altijd als heel belangrijk wordt ervaren. In dit geval is het zelfs een gefuseerde cave, van de dorpen Prissé, Sologny en Verzé, die een serie smakelijke en betaalbare Mâcons maakt, die we in verschillende winkels en met verschillende etiketten in ons land tegenkomen. Dit is een prima Villages voor zijn prijs, fris en sappig, open, lekker mineralig en smakelijk, een prima glas Chardonnay, met alles op zijn plek.

Dirck III, € 4,99

Reageer op dit item