Eén kaas, zes wijnen: Chèvre bouyguette au romarin - Perswijn
Eten & Drinken

Eén kaas, zes wijnen: Chèvre bouyguette au romarin

Regelmatig proeven Wendy Otting (kaasspecialist) en Anda Schippers (kaasverslaafde) één kaas met zes wijnen. In deze aflevering draait het om een verrukkelijk kaasje met een al net zo verrukkelijke naam: chèvre bouyguette au romarin.

De kaas: la bouyguette

We proeven deze keer een met de hand gevormde, rauwmelkse geitenkaas uit de Tarn in Zuid-Frankrijk. Aan de verse kaas wordt een takje rozemarijn toegevoegd, waarna hij een etmaal droogt, verpakt in linnen. Hij ruikt vrij uitgesproken, friszuur, geitachtig (no surprise there) en wat kruidig. Bijt je erin, dan zink je weg in een zachte, luchtige textuur. De kaas is vol en romig, met een diepe, geconcentreerde smaak, die wel fris blijft. Je proeft stal, kruidigheid (met een vleugje rozemarijn natuurlijk), yoghurt en stevige, maar aangename zuren. Een heel bevredigend kaasje, dat een lekker filmend mondgevoel geeft en dankzij zijn zuren je mond tóch schoon achterlaat. Een seizoenskaas die tot en met oktober op z’n best is.

 

Fris, zuiver en dartel

La dame bouyguette schikt zich redelijk makkelijk naar diverse wijntypen, zo bleek, maar ze leefde merkbaar op bij de Riesling trocken 2017 van Joh. Bapt. Schäfer uit de Nahe, Duitsland (JP Vincken & Zn, € 12,95). Deze niet supercomplexe, maar goedgevulde Riesling is licht en opwekkend, met rinse zuren, zuiver en mineraal, en met smaken van citrus en appel. Samen met de kaas vormt hij een heel frisse, zomerse, luchtige combinatie waar je erg vrolijk van wordt. De wijn overheerst wel, maar de kaas weet toch wat tonen van honing aan de Riesling te ontlokken, en het geheel is fris, zuiver en dartel.

 

We hebben allemaal wel wat

Op een gedeelde tweede plaats vinden we twee heel uiteenlopende wijnen. Om met de grootste verrassing te beginnen: de Blaufränkisch Classic 2017 van Reumann uit Mittelburgenland, Oostenrijk (Women on Wine, € 11,50) omarmt onze geit op een heel prettige manier. Hij heeft mooi fruit (bessen, granaatappel) in geur en smaak, naast specerijen (kaneel), kruiden (rozemarijn) en drop (laurier). De tannine is zacht maar stevig, en de wijn is sappig, met goede zuren. Kaas en wijn vormen een fijn, serieus stel, waarbij in de nasmaak wel wat salmiak komt bovendrijven, maar ja, we hebben allemaal wel iets. Drink je deze of een vergelijkbare wijn bij het eten, dan zeker doordrinken bij de kaas, is ons advies.

Heel anders, maar zeker zo goed bij la bouyguette is La Morandina 2019, een Chardonnay uit de Langhe, Italië (Anfors Imperial, € 14,70). Hij geurt naar bloemen, tropisch fruit en appel, en is sappig en breed in de mond, met mooie zuren en een zekere ‘volwassenheid’. Lekker droog, mineraal, licht en verfijnd, met een zachte toets van honing. Met madame de geit vormt deze Italiaan (m/v) een harmonieuze combinatie; de wijn spoelt frisjes over de kaas heen, zonder dat die wezenlijk wordt aangetast. Wel verliest de wijn iets van zijn smaaknuances. Maar toch. Wat blijft, is een gevoel van frisheid.

 

Borrelen met de buurpersoon

Ja, die coronadip hebben we allemaal, geen ontkomen aan. Wie even wil ontsnappen, kan zichzelf blij maken met een glas van de mooi roze Rosé trocken 2019 van Dautel uit het Duitse Württemberg (Koken aan de Waal, € 9,50). Een geur van besjes en aardbeien, frisse aanzet in de mond, voldoende vulling, sap, een kruidig bittertje: een fijne rosé, waar onze geitenkaas het prima mee kan vinden. Samen zijn ze fruitig en verfrissend, met een bitter randje dat het spannend houdt, en vooral: ongecompliceerd vrolijk. Geknipt voor een roddel-borrel met de buurman of -vrouw.

 

Met Mona op de bank

Niemand zal het je kwalijk nemen als je nu voor de tv gaat zitten met een zak chips of een doos dooreetbonbons. Je moet toch wat. Een andere mogelijkheid is de Gamay 2018 van Domaine La Tour Beaumont uit de Val de Loire, Frankrijk (Wijnhandel Marcel Arentz, € 9,95 (2019)). Een heerlijk fruitsapje met aardbei, framboos, likje kruidigheid, zachte tannine, frisse zuren en een bittertje: een en al soepele vrolijkheid. Gewicht, mondgevoel en zuren sluiten prima aan bij de kaas, maar het Monatoetjesgevoel ligt op de loer: er ontstaan associaties met aardbeienyoghurt uit een plastic potje. Ach, het blijft allemaal lekker makkelijk, de kaas blijft redelijk te proeven en de frisheid overleeft. Het is niet interessant, maar wel plezant, kortom: perfect voor bij het bingen.

 

AuAu!

Tot slot een dansje tussen la bouyguette en de Roussanne La Grange Daniel 2018 van Domaine Alary, een Vin de Pays de Vaucluse, Frankrijk (Les Généreux, € 10,95). De wijn heeft een mooie, complexe neus van honingmeloen, vuursteen, anijs, kruiden, rijpe peer en meer, en is in de mond breed, met milde zuren, en smaken van onder meer honing, anijs en wit fruit, aangevuld met een kruidig bitter. Hij voelt wat olieachtig aan en zou een tikje frisser mogen. Jammer genoeg trappen geit en wijn elkaar flink op de tenen. De bitters spelen op, de sfeer wordt licht onaangenaam en de kaas slaat op de vlucht. Jammer. Of is het een moderne dans?

 

Chèvre bouyguette au romarin. Foto: Fromagerie Segalafrom

Advies

De bouyguette is een heerlijke kaas die nu op zijn best is én goed verkrijgbaar is, dus haal ’m in huis. Qua wijn kun je er heel veel kanten mee op, zolang de wijn maar fris, licht en fruitig is. Een minerale toets kan ook geen kwaad.

 

Anda Schippers

Reageer op dit item