Home - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Home

Ongefilterd: Lafite nog niet faillietWijn van de Week: Thieuley 2005, wit
28-06-2006
Niemand minder dan Volksschrijver Gerard Reve schreef ooit: “Alle religie is schone en ware waanzin.” Zoals bekend kun je ‘religie’ net zo goed vervangen door ‘wijn’. De strekking van de uitspraak blijft dan exact dezelfde. Zie hoe Bordeaux daar momenteel weer eens een fijn bewijs voor weet te leveren. Het illustreert de French Paradox in ultieme vorm. Laat er geen misverstand over bestaan: ondanks alle bizarre toestanden waarop de Bordelais ons sinds enige eeuwen ononderbroken weten te trakteren, hun wijnen zijn en blijven uniek. Althans, wanneer het weer tenminste een beetje meezit, de wijngaarden kunnen profiteren van een terroir die naam waardig, en wanneer er voldoende geïnvesteerd is in een propere kelder. < lees verder >

25-06-2006
Bij Thieuley, in La Sauve, wordt heel nauwkeurig gekeken naar het wijnmaken. Niet zo gek, want op Thieuley maken de zussen Courselle veel wit, en daarbij is de keldertechniek van groot belang. Het vele wit is een erfenis van hun grootvader, die de Côtes de Castillon verliet om zich in Entre-deux-Mers te vestigen, en van hun vader, die ook graag wit maakte. Geen probleem: de gezusters maken gewoon heel goede witte wijn –maar ze noemen hem Bordeaux en geen Entre-deux-Mers, in verband met het bedroevende imago. Van het 80 hectare grote domein, grotendeels aangekocht door hun vader, is de helft wit, eerlijk verdeeld tussen 50% sauvignon-blanc en 50% sémillon, de klassieke druiven van de Bordeaux. Voor het maken van de witte wijnen maken wordt gebruik gemaakt van macération pelliculaire, een inweking op de schillen, <lees verder >

Columns van Ies Stoel
23-06-2006
De Tempranillo druif behoort tot de beste inheemse druivenrassen van Spanje en vormt de ruggengraat van de meeste Spaanse topwijnen, met name die uit Rioja, Ribera del Duero en Toro.
De naam Tempranillo is afgeleid van ‘temprano’, wat ‘vroeg’ betekent: de druif is vroeg rijp en kan dus als één van de eerste worden geoogst. De druif kent verschillende namen en lokale varianten: Tinto fino, Tinto del país, Tinta de Toro, Tinto de Madrid, Ull de llebre en Cencibel. Waarschijnlijk zijn sommige van deze druiven niet geheel identiek, maar klonen van de Tempranillo. < lees verder >

 
Tweede jeugd voor Marquis d’Alesme Becker
08-07-06
Het houdt maar niet op in Bordeaux met de verkopen van bekende châteaux. Naar bekend is geworden, was die van Château Marquis d’Alesme Becker eind juni de voorlopig laatste in de rij van transacties. Deze 3e cru classé in Margaux is door de familie Zuger voor 25 miljoen euro verkocht aan Hubert Perrodo, een Franse zakenman en fervent polospeler. Perrodo was al eigenaar van de crus bourgeois Labégorce en Labégorce-Zédé, eveneens in Margaux. De wijngaarden van deze châteaux en Marquid d’Alesme op het plateau van Bordeaux grenzen aan elkaar. < lees verder >

De stelling
05-07-2006
Wij zijn nieuwsgierig naar uw mening! Daarom nodigen wij u uit om deel te nemen aan De Stelling. Vanaf heden vindt u in elke Perswijn een aankondiging van de volgende stelling en een verslag van de reacties op de vorige stelling.
U begrijpt toch dat de stelling niet onze mening is?! Wij beogen slechts gezamenlijk de geesten te slijpen en hopen dat u getuige zult zijn van een boeiende, knappe discussie.
De discussie loopt tot 18 juli 2006. < lees verder >

 
Nieuwe leden VDP
04-07-2006
VDP, de vereniging van Duitse predikaatswijngoederen, heeft er sinds kort twee nieuwe leden bij. Het om de wijngoederen Schnaitmann en Gutzler, respectievelijk in Württemberg en in Rheinhessen. Rainer Schnaitmann begon pas acht jaar geleden in Fellbach zijn eigen wijnen te maken. Daarvoor was hij aangesloten geweest bij een coöperatie. Hij dankt zijn snel gerezen faam met name aan wijnen van spätburgunder en van de typisch regionale schwarzriesling. Daarnaast werkt hij met internationale druivenrassen als merlot en sauvignon blanc. Zijn beste wijngaard is de Fellbacher Lämmler. < lees verder >

Armin Göring weg bij DWI
09-07-2006
Een door het Deutscher Weinfonds (DWF) uitgevoerde doorlichting van zowel het eigen functioneren als van twee nauw ermee verbonden instellingen, het Deutsches Weininstitut (DWI) en de Deutsche Weinakademie (DWA), heeft geleid tot het opstappen van Armin Göring als directeur van beide organisaties. Het DWI verzorgt de promotie van Duitse wijnen, de DWA cursussen en opleidingen. Göring stond sinds 1998 aan het hoofd ervan. Zijn opstappen  zou, zoals dat zo mooi heet, hebben plaatsgevonden in ‘goed onderling overleg’. < lees verder >

 
Milde straf voor Duboeuf
 06-07-2006
Beaujolaisproducent Georges Duboeuf is door de rechtbank in Vilefranche-sur-Saône schuldig bevonden aan het ‘incorrect assembleren en etiketteren’  200 duizend liter wijnen. De opgelegde straf is met 30 duizend euro echter een stuk lager uitgevallen dan de door de openbare aanklager geëiste 187 duizend euro. Niettemin overweegt Duboeuf in hoger beroep te gaan op grond van het argument dat noch hij zelf noch zijn bedrijf de fouten zou hebben gemaakt, maar Sylvain Dory. Dory was ten tijde van het gebeuren productiemanager van de vestiging in Lancié, waar de bewuste wijnen vandaan kwamen. < lees verder >

Reageer op dit item