Torus, Alain Brumont 2001, Madiran - Perswijn
Wijn van de week

Torus, Alain Brumont 2001, Madiran

De Madiran moet de bakens verzetten. Nog maar een jaar of tien geleden was deze streek bijzonder populair vanwege zijn krachtige wijnen met veel tannines. Deze tannines, of wel looizuren, geven een droog gevoel op ons slijmvlies en zorgen dat de wijn lang houdbaar blijft. Helaas, tegenwoordig zijn er niet veel mensen meer die een droog gevoel op het slijmvlies kunnen waarderen en een wijn bewaren daar komen we ook al niet meer aan toe. Problemen dus voor de Madiran. Topproducent Alain Brumont bedacht een oplossing: Torus, een moderne wijn met fruit en zachte tannines.

De schuldige aan het probleem van de Madiran: de lokale tannat-druif. Ooit bewierookt als de druif die de wijnen hun eigenzinnige karakter verleende, is hij nu de leverancier van al die gesmade tannines -de naam zegt genoeg. Het kan verkeren. Voor Alain Brumont zit de oplossing in het anders maken van de wijn. Korter gisten, met meer fruit en minder hardheid. De moderne Madiran, die breekt met de tradities. Het etiket vermeldt gelijk de eigenschappen van deze wijn, met een paar trefwoorden: ‘Charnu, profond, puissant, fruit noir, cassis.’ Da’s gemakkelijk, hoeven wij niet meer direct te proeven. Maar hoe je het ook wendt of keert, het is een slimme zet van Brumont, omdat deze wijn echt van deze tijd is, en zo weer wijndrinkers kan aanspreken die anders niet gelijk denken aan Madiran. Hij is heel lekker, met heerlijk intens fruit en sap, vanille, gelikt en prettig, mooie wijn, balans en goede tannines, die mooi zacht en rijp zijn.

Gall & Gall, € 8,49
www.gall.nl

Reageer op dit item