Andrej Bole, Triëst - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Andrej Bole, Triëst

Andrej Bole staat in zijn wijngaard, die boven en rondom zijn huis ligt. We zijn hier minder dan drie kilometer van het centrum van Triëst. Hier, in deze heuvels die rondom de stad liggen, waren tot 1950 zelfs 1.500 ha wijngaarden, vertelt hij. Andrej laat mij de oude kaarten zien waaruit blijkt dat het gebied toen groter was dan het huidige Collio. Ook de bodems zijn vergelijkbaar want de stad Triëst ligt op Flysch bodem, een mineralige mix van zand- en steenbodem, die uitstekende wijnen kan opleveren. Ook de mooie wijnen van de DOC Collio worden geproduceerd op deze bodemsoort. Dit is apart, want Triëst ligt in een soort amfitheater tussen de bergen van de Karst in, die zoals het woord zegt, bestaan uit Karst-gesteente. Andrej is een van de weinigen die hier is overgebleven, want op de meeste van deze heuvels met fraai uitzicht op de oude stad, zijn woonwijken gebouwd. De familie Bole bebouwt 3,5 hectare en thuis spreekt men nog Sloveens. We zijn ook niet ver van de grens met Slovenië, dat overal rondom de stad Triëst ligt. Als havenstad was Triëst vroeger zeer internationaal, maar er was altijd een flinke minderheid van Slovenen.
De wijnbouwtraditie van Triëst was al begonnen bij de Romeinen en ook in de Middeleeuwen was wijn belangrijke handelswaar. Daarom is deze wijngaard van historische waarde, want het is een laatste restant van de beroemde wijngaarden. Maar in Triëst zijn er weinig mensen die er aandacht aan besteden.
Samen met Andrej loop ik door de wijngaard en we kijken uit op de haven en ver beneden zien we Piazza d’Unita d’Italia, een van Italiës beroemdste pleinen. Het is bijzonder dat zo vlakbij het centrum van deze wereldstad nog wijn wordt verbouwd.
De wijngaard biedt een aantal zeldzame verrassingen. Natuurlijk heeft Andrej de druivensoorten Glera (die ook voor Prosecco gebruikt wordt), Malvasia, Vitovska en Teran die overal in de Karst te vinden zijn. Maar daartussenin laat hij mij een paar ontdekkingen zien. Zoals vroeger gebruikelijk was is de wijngaard beplant met een mix van diverse druivenstokken. En al is het vooral Malvasia en Glera, er staan ook paar stokken met Polsjakica – die vroeger veel voorkwam in Collio. Ook staat er Zlahtina: deze druivensoort is meer bekend uit de Kvarner. Het geeft aan dat het Noord-Adria gebied enorm veel oude historische relaties heeft ook op wijngebied. Dit was vroeger deel van de Habsburgse monarchie en logisch dat ze tussen Collio, Triëst en Rijeka, druivenstokken uitwisselden. Andrej Bole woont met zijn familie op historisch erfgoed zonder het te weten.

 

Geproefd: Carso DOC Glera 2018


Glera is bekend als basisdruif van Prosecco. Zeer waarschijnlijk is de druif afkomstig uit de streek rond Triëst. Toch is er in deze streek niet veel meer over. Opvallend dat Andrej Bole toch een Glera wijn maakt en dan nog wel een zeldzame droge, niet-mousserende variant. Wat een wijn! Vrij intense en stevige geur met iets boter en zuur, en in de smaak een heel vol en stevig karakter en een lange afdronk. Dit is een eye-opener, want ik wist niet dat Glera zulke interessante witte wijnen kon opleveren! Dit is ver verwijderd van de meer bekende wijnen die van deze druif gemaakt worden. Een opvallende wijn, die een ander beeld geeft van wat met deze druif kan worden gedaan.

Andrej Bole in zijn wijngaard met het centrum van Trieste op de achtergrond.

Andrej Bole, Triëst (IT) bole.andrej@gmail.com

Paul Balke

Reageer op dit item