Salade met avocado en garnalen - Perswijn
Eten & Drinken

Salade met avocado en garnalen

Niets heerlijker dan een frisse salade voor zomers weer, maar altijd lastig om een mooie, rijpe avocado te vinden. Ervaring heeft geleerd dat de donkere Hass avocado’s vaak mooier zijn dan de gewone. Ook dit keer is dat weer het geval. De rijpe, smeuïge en milde smaak en structuur van de avocado gaat mooi samen met de knapperige garnalen en suikersla.


Suikersla kom je ook tegen onder de naam ‘little gem‘ of ‘pan sucre‘, maar zo zoet is hij niet; eigenlijk geeft de ‘gewone’ botersla een zoetere indruk. De suikersla is vooral stevig en knapperig. De feta geeft een lekkere, uitgesproken en fris-hartige smaak aan de salade. Voor de combinatie met de wijn is de dressing waarschijnlijk de belangrijkste smaakmaker. Door de honing en het limoensap is de dressing zowel zoet als zuur, en kappertjes en mosterd zorgen voor extra pit. Een hartige tegenhanger van de milde avocado en garnaal. Kortom, een mooie salade. Nu de wijn nog.

De wijnen

Het proefpanel van acht proevers proeft vier verschillende wijnen en geeft de beste combinatie het cijfer 1 en de minst goede het cijfer 4. Opvallend is dat een mooie, op hout gerijpte Rully village uit de Bourgogne vooral enen en vieren scoort. Sommige proevers zijn enthousiast over de volle, boterige smaak van de wijn in combinatie met het gerecht, anderen vinden de wijn juist overheersen. Waar de proevers het wel over eens zijn: de Di Leonardo TOH! Friulano 2012 uit Friuli

(€ 9,30 Les Généreux) past er uitstekend bij. De wijn heeft een volle, rijpe smaak, met peer, exotisch fruit, vanille, boter en een likje honing. Een milde afdronk met frisse citrus. Bij het voorproeven komt hij zwoel, vol en rijp over, bij het gerecht wordt de wijn lichter en frisser. En dat doet hem goed. Hij sluit mooi aan bij de garnalen en de avocado en is voldoende fris om het spannend te houden. Een win-winsituatie voor wijn en gerecht.Een goed alternatief vonden de proevers in de Grechante 2012 van Arnaldo Caprai, een wijn van Grechetto uit de Colli Martani in Umbrië (prijscategorie 4 Sligro). Bij het voorproeven valt hij op door zijn aantrekkelijke, elegante geur. In de smaak is hij lekker fris, een tikje rins met mineralen. Hij heeft een frisse en volle smaak met appel en grapefruit. In de combinatie met het gerecht blijkt hij over ruim voldoende body te beschikken om de zwoele elementen van het gerecht aan te kunnen. In de combinatie geeft hij een lekker verfrissende afdronk. Prima wijn voor een mooie prijs.

Ingrediënten

voor de dressing:

1 eetl sjalot, fijngehakt

1 eetl kappertjes, fijngehakt

1 limoen, het sap (ongeveer 35 ml)

100 ml zonebloemolie

1 theel Dyon mosterd

1 eetl honingvoor de salade:

1 tomaat in blokjes

100 gr feta van schaap

50 gr witte zoete ui, in halve ringetjes

300 gr garnalen, gekookt en in stukken gesneden

1 rijpe Hass avocado, in blokjes gesneden, even groot als de garnalen

2 kropjes suikersla (little gem), de blaadjes losgescheurd

1 eetl kappertjes

Bereiding

1.    Meng alle ingrediënten voor de dressing en roer tot een egale massa. Breng op smaak met zout en peper.

2.    Meng in een kom de blokjes tomaat, garnalen en avocado en schep dit om met de helft van de dressing.

3.    Verdeel de blaadjes suikersla over de borden. Besprenkel met het restant van de dressing en schep er het garnalenmengsel boven op.

4.    Verkruimel de feta boven de borden en bestrooi met de zoete ui-ringen en de kappertjes en serveer.

Gerard Reijmer

Foodteam

Reageer op dit item