Aaldering 2013 - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Aaldering 2013

Fons Aaldering heeft het over zichzelf afgeroepen dat er mensen zijn die zijn wijnen extra kritisch proeven. Hij maakt namelijk geen geheim van zijn ambitie om met Aaldering Vineyards & Wines in Stellenbosch tot de top 10 van Zuid-Afrikaanse producenten te willen behoren.


Dat is nogal wat voor een nieuwkomer in een land dat de afgelopen jaren een explosieve groei heeft gezien in het aantal producenten. Volgens de uitgave 2014 van de Zuid-Afrikaanse Platter Guide zijn dat er inmiddels 582, waarvan er heel wat met ambities die niet voor die van Aaldering onder doen. Ook al wordt diezelfde gids steeds scheutiger met het uitdelen van maximale scores met vijf sterren, dan nog moet je wel heel wat presteren om in de Kaapse eredivisie terecht te komen. Maar Aaldering is wel zo verstandig geweest om geen concreet jaar te noemen waarin dat zo ver zou moeten zijn.

Kritisch

Het moet gezegd: Fons en Marianne Aaldering en hun team weten als geen ander hoe je professionele marketing en pr moet bedrijven, niet in het minst naar de wijnpers toe. Niettemin geldt juist dan het principe dat distinctie distantie impliceert. Bij een geïdealiseerde voorstelling van zaken van Hollands glorie is immers niemand gebaat. In Perswijn 2013/5 heb ik mijn kritiek op met name de rode wijnen niet gespaard en gesteld dat een top 10-klassering nog ver weg was, maar ook laten weten dat de komst in 2011 van een nieuwe wijnmaker in de persoon van Dustin Osborne wellicht voor de gelet op de ambities dringend gewenste verbetering zou kunnen zorgen.

Oogstjaar 2013

Op de meest recente jaargang 2011 van de rode wijnen, die ongeveer 70% van de totale productie uitmaken, is het nog even wachten geblazen. Wel kreeg ik van Aaldering al een drietal witte wijnen plus een rosé van het courante oogstjaar 2013 toegestuurd.

Met Sauvignon Blanc en Chardonnay als ‘normale‘ witte en daarnaast twee niet-standaardversies van Pinotage in de vorm van een blanc de noir en een rosé. Die laatste is in 2013 voor het eerst geproduceerd.

2013 was een verhoudingsgewijs ‘koel’ jaar aan de Kaap. Bij de Sauvignon en de Chardonnay is dat te merken aan wat lagere alcoholpercentages dan in 2012. Houden zo, want het komt de drinkbaarheid ten goede. Maar we mogen niet te vroeg juichen. Wanneer de wit gevinifieerde Pinotage 2013 nog steeds aan 15% alcohol blijkt te komen komt, dan zal de nog niet uitgebrachte rode ook wel zoiets hebben. Voor wijnen die nadrukkelijk bedoeld zijn voor de gastronomie en dus over een goede verteerbaarheid moeten beschikken, is dat gevaarlijk veel.

Proef op de som

Sauvignon Blanc 2013, Stellenbosch

Gevinifieerd op staal met 6 maanden lagering sur lie. Bleke tint, minuscule koolzuurbelletjes. Open, middelintens, niet dat opgefokte van bepaalde gistculturen of uitgesproken groene appel, maar wit fruit en een vleugje kruisbes.

Ook in de smaak middelintens: groene appel en witte grapefruit, 13% alcohol (anderhalf procent onder 2012 – bravo!), fijn bittertje, levendig, knisperend droog. Keurige wijn.

Chardonnay 2013, Stellenbosch

Deels op Frans eiken gevinifieerd, 6 maanden sur lie. Lichtgeel, eerder aan de bleke kant. Middelintense neus, neutraal, licht roosteraroma van het hout. Ronde aanzet, zacht wit fruit (peer, witte perzik), ook nu weer wat hout, goed gedoseerd. Met 14% flink wat body, maar ook hier gelukkig wat minder dan in 2012. Technisch verzorgd en uitgebalanceerd.

Pinotage blanc 2013, Stellenbosch

Kaapse Pinotage rosé is al lang geen curiosum meer, maar witte Pinotage wel. Geen wonder dat Aaldering met deze wijn de nodige aandacht heeft weten te trekken. Van KLM bijvoorbeeld. De tint van deze ‘witte’ is wat in Californië blush genoemd wordt, d.w.z. dat hij een rossige kleur heeft zoals je die ook bij heel lichte rosés ziet. Bescheiden intensiteit in de geur met een hint van rood fruit. Volle, brede smaak, weer een suggestie van rood fruit, veel body, kruidig bittertje, lage zuren. Duidelijk gemaakt van zeer rijp fruit en niet van ‘groen’ geplukte druiven. Met als gevolg 15% alcohol die enthousiast doordrinken te land, ter zee en zeker in de lucht in de weg staat. Mag het daarom voortaan minimaal een procentje minder zijn?

Pinotage rosé 2013, Stellenbosch

Eersteling in een bescheiden oplage van 2000 flessen, gedeeltelijk op hout gevinifieerd. Behoorlijk intense kleur à la menige Spaanse rosado. Kenmerkende roséneus, open, gemiddelde intensiteit, rood fruit, meer uitgesproken dan bij de Pinotage blanc, ietsje hout. Ronde aandronk, snoepjesfruit, soepele voortzetting, goede vulling, discrete houttoets, spicy toets. Fruitiger en met ‘slechts’ 13,5% alcohol substantieel minder heftig dan de Blanc. Aardige wijn, al blijft het uitkijken naar de ‘echte’ rode.

Aaldering verzorgt zelf de distributie van zijn wijnen. www.aaldering.co.za    

Tekst: René van Heusden

Fotografie: Aaldering Vineyards & Wines

Reageer op dit item