Hongaarse troeven - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Hongaarse troeven

In aansluiting op het artikel in Perswijn nummer 5 onderstaand een impressie van een aantal ´betere´ wijnen die tijdens de presentatie Hongaarse Topwijnen op de Hongaarse ambassade in Den Haag te proeven waren.Tekst & fotografie: René van Heusden
De wijnen staan gerangschikt per importeur. Die met ♥ waren mijn favorieten.  

 

Mercury International Wijnkopers (www. hongaarsetopwijn.nl)

Legli, Balatonboglar, Lugas 2011

Alleraardigste mix van sauvignon blanc en (echte) riesling. Onalledaags, maar het werkt goed. Open, fris, frivool, opwekkend.   

St. Andrea, Eger, Mereng? Egri Bikavér 2009 ♥

Niet geringschattend doen over Stierenbloed a.u.b.! Eerste eens wat betere

exemplaren proeven en dan pas oordelen. St. Andrea kan als referentie dienen. Puur fruit, spanning, fijne zuren en tannines, alles op de juist plaats, fijn gestileerd.

St. Andrea, Eger, ?rr?kké 2009 ♥

Enkel geproefd uit curiositeit, want inmiddels uitverkocht. Wel heel bijzonder wit uit het rode Eger. Mondjesmaat geproduceerde en op hout gevinifieerde assemblage van diverse witte druivenrassen. Enorm rijk en complex met uitstekende balans tussen fruit en hout.

Vylan, Villány, Belzebub 2009

Wijn met alvast een intrigerende naam! (Voor heidenen: Beëlzebub wordt in de Bijbel ten tonele gevoerd als de vorst van de demonen. Niet echt als rolmodel voor wie het rechte pad wenst te bewandelen.) Bij Vylan is het een goed geproportioneerde Bordeauxblend waar geen kwaad woord over te zeggen valt. 

 

 

Miranda Beems Wine Import (www.mirandabeems.com)

Nyakas, Etyek-Buda, Buda Aligvárom 2011

Gebied ten westen van Boedapest, assemblage van chardonnay, irsai olivér en, rizling silvani (müller-thurgau). Lekker fris en fruitig, tikje aromatisch, zomers.

Kreinbacher, Nagy-Somló, St. Ilona Furmint 2009 ♥

In mijn optiek de beste producent van Somló met ongemeen zuivere en geconcentreerde wijnen, ongeacht het druivenras. Meesterlijk beheersing van het houtgebruik. Zeer aanbevolen!

Heimann, Szekszárd, Cabernet Franc 2008

Verrassend om te zien hoe goed de cabernet franc het in Hongarije doet. In Villány, maar ook in Szekszárd. Wijn met rijp fruit, vleugje vanille, precisie en evenwicht.

Pfneiszl, Sopron, Tavoli Világ 2009 ♥

Wat zou die Pfneiszl gerookt, gespoten of gesnoven hebben alvorens op het knotsgekke idee te komen om een ´wereldse´ blend te maken van shiraz, carmenère, malbec, zinfandel én sangiovese?!  Een verdraaid aardige wijn is het wel geworden. Ideale kandidaat voor blindproeverijen!

 

 

Imperial Wijnkoperij (www.imperialwijnkoperij.nl)

Tornai, Nagy-Somló, Zenit Mineraux 2010

Spannende wijn die zijn naam alle eer aandoet. Gemaakt van zo´n typisch Hongaarse druif. Puur, droog, mineraal, lekker saline pittigheid.  

Tornai, Nagy-Somló, Juhfark 2009

Over typisch Hongaarse druiven gesproken. Met juhfark zit je dan helemaal goed. Hij is nauw verbonden met Somló. Veel kleur, breed, vlezig, betrekkelijk lage zuren, doet in de verte wel denken aan betere Pinot Gris.

Weninger, Sopron, Kekfrankos 2008

Hongaarse Blaufränkisch van een Oostenrijkse producent in het aangrenzende Burgenland. Iets gerijpt, maar nog steeds goed in het fruit, mooie aardse toets, karaktervol.

 

 

Prowines (www.prowines.nl)

Figula, Balatonf?red, Pinot Gris 2011

Geen folkloristische Szürkebarat, maar gewoon Pinot Gris. Gemaakt door een getalenteerde jonge wijnmaker. Droge wijn met de voor dit druivenras gebruikelijke body, maar met eveneens een opmerkelijke frisheid.

Takler, Szekszárd, Cabernet Franc 2008

Een van de diverse voorbeelden van goede Hongaarse cabernet Franc. Aardig om te zien dat wijnen ook even de tijd krijgen. Heel herkenbaar, veel materie, prima balans.

Bock, Villány, Capella 2006 ♥

Prestigewijn van veteraan Bock. Assemblage van 60% cabernet franc, 30% cabernet sauvignon en 10% merlot met bijna vanzelfsprekend een serieuze houtopvoeding. Machtige wijn, enorm geconcentreerd, mondvullend, mooie tanninestructuur, eten en drinken tegelijk. Niet goedkoop.

 

 

Delleman Wine Import (www.uniekewijnen.nl)

Pannonhalmi Apátsági, Pannonhalma, Rajnai Rizling 2010 ♥

Drie keer geproefd om het helemaal zeker te weten. Sensationeel smakende Rheinriesling. Een echte Riesling dus en geen Welschriesling. Uit de omgeving van Györ, maar blind zou je ´m misschien toch in Duitsland plaatsen. Fijn rokerig, mineraal, mild droog. Verrassend.

Pannonhalmi Apátsagi, Pannonhalma, Sauvignon Blanc 2010

Wit is duidelijk de sterke kant van deze producent die zijn rode vooralsnog met veel te veel hout opzadelt. Bij de Sauvignon speelt dat gelukkig niet. Heel herkenbaar, expressief, aromatisch maar niet té.

 

 

De Kruijf Fine Food Trading (www.dekruijf-ffs.nl)

Árvay, Tokaj, Istenhegy Furmint 2009

Mooie droge wijn van een mooi bedrijf middenin de plaats Tokaj zelf. 

Regelmatig geschonken bij officiële gelegenheden, zoals tijdens het Hongaarse EU-voorzitterschap. Toepasselijk, want Árvay ontving ooit Europese subsidie. Furmint in optima forma, kweepeer, behoorlijk mineraal, complex.

Árvay, Tokaj, Furmint Late Harvest 2010 ♥

Wat een beauty! Of: waarom Tokaj echt uniek is. Dat intense fruit van perzik en abrikoos, sinaasappelmarmelade, kaneel, decent zoet, pikante maar ragfijne zuren en een kristallen puurheid. Een belevenis om dit te proeven!

 

 

Awijn (www.awijn.nl)

Bussay, Balatonmelleke, Tramini 2010

Aantrekkelijke Traminer uit de omgeving van het Balaton. (Dat ´meer´hoeft er eigenlijk niet achter, want dat zit al in de Hongaarse naam.) Op de zuidoostelijke oever om precies te zin. Niet dat hele exotische, wel goed getypeerd, banaan, roos, middelintens en mild van smaak.   

 

 

Wijnhuis Kastelein (www.wijnhuiskastelein.nl)

Matias, Pécs, Zweigelt 2008

Het aanbod van Matias is nog wat wisselend, maar de Zweigelt uit het zuidelijke Pécs mag al wel heel geslaagd heten. Geen overbodig gedoe met hout, gewoon lekker rijp rood fruit. Rechttoe, rechtaan. Doorgaan zo.

 

 

Le Vin en direct (www.vin-direct.nl)

Oremus, Tokaj, Mandolas 2009

Uitstekende witte tafelwijn uit Tokaj, gemaakt door het plaatselijke dochterbedrijf van Vega Sicilia. Honderd procent furmint met houtopvoeding. Zowel krachtig als levendig (furmint heeft zuren), kweepeergelei, sinaasappelschil, minerale bitters, hoogwaardige maaltijdwijn.

Reageer op dit item