Château Brown 2007 - Perswijn
Wijn van de week

Château Brown 2007

Op de cover van de laatste Perswijn stond een glas van Château Brown, Pessac-Léognan. Dit in het kader van de primeurproeverijen in de Bordeaux, die in april plaatsvonden. Een beetje paradoxaal was dat we deze wijn zelf niet konden proeven, omdat hij niet is aangesloten bij de Union des Grands Crus, die alle proeverijen organiseert. We hadden dus nog wat in te halen. En, het moet gezegd, de 2007 van Château Brown, geproefd in rood en wit, zijn prachtige wijnen. Vooral wit spreekt tot de verbeelding.

Brown_groot.jpg
Op de cover van de laatste Perswijn stond een glas van Château Brown, Pessac-Léognan. Dit in het kader van de primeurproeverijen in de Bordeaux, die in april plaatsvonden. Een beetje paradoxaal was dat we deze wijn zelf niet konden proeven, omdat hij niet is aangesloten bij de Union des Grands Crus, die alle proeverijen organiseert. We hadden dus nog wat in te halen. En, het moet gezegd, de 2007 van Château Brown, geproefd in rood en wit, zijn prachtige wijnen. Vooral wit spreekt tot de verbeelding.

Voor de duidelijkheid: deze wijnen zijn nog niet in de winkel te koop. In de Bordeaux bestaat sinds een jaar of dertig een systeem waarbij wijn kan worden gekocht die nog op vat ligt, in de voorverkoop, zoals dat heet. Met het idee dat deze wijnen later veel duurder zouden zijn, werden ze vaak goed verkocht. Maar in moeilijke jaren als 2007 loopt het allemaal niet zo hard met deze voorverkoop. De critici -waaronder wijzelf- hebben geoordeeld dat 2007 wat minder groots is, hoewel helemaal niet slecht.

Maar in een mondiale markt in crisis en speculanten die niets in deze jaargang zien, doet dat er allemaal weinig toe. De wijnen zijn moeilijk te verkopen. Zuur voor châteaux als Brown, die minder bekend zijn, en tegelijk veel werk maken van een goede kwaliteit. Zowel rood als wit 2007 zijn voortreffelijk. Rood is opmerkelijk rijp en zacht, de tannines van de cabernet zijn soepel en sluiten de wijn mooi af. Wit is helemaal een plaatje. De sauvignon blanc geeft hem een prachtig rijp en stuivend karakter, met ananas en kruisbessen. De semillon (35%) geeft hem body en diepgang. Het laat zien dat witte Pessac-Léognan in 2007 heel geslaagd is. Op dit moment liggen de jaargangen 2004 in de winkel. En dat zijn in feite ‘betere’ jaargangen. Officieel wel, in elk geval. U kunt er nog van profiteren.

Importeur: Intercaves, plm. € 25,- (te koop bij de wijnhandel)

Reageer op dit item