Domaine les Terrasses d'Eole 2001, Côtes du Ventoux - Perswijn
Wijn van de week

Domaine les Terrasses d’Eole 2001, Côtes du Ventoux

Een van de Franse streken waar veel gebeurt, is de Côtes du Ventoux. Een beetje uit de route, ten oosten van het Rhônedal, maar daarom wel zo aantrekkelijk om goede wijnen te maken. De wat hogere ligging van de wijngaarden, ten oosten van de fameuze wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape, zorgt er voor dat de wijnen meer frisheid zijn, wat eleganter dan die uit het Rhônedal. Alleen werd hier jarenlang vrijwel alleen maar coöperatiewijn gemaakt, die voornamelijk in de Franse supermarkte belandde. Zo rond het begin van de jaren negentig kwamen er echter initiatieven van wijnboeren om zelf wijnen van goede kwaliteit te gaan maken en op de markt te brengen onder de châteaunaam. Zo is het langzaam begonnen, en inmiddels wagen steeds meer wijnboeren de sprong. Sommigen bliezen het familiebedrijf nieuw leven in, anderen besloten de coöperatie de rug toe te keren. Dat deden vader en zoon Claude en Stephane Saurel een paar jaar geleden, en met veel succes. Vader Claude ondersteunde de beslissing van zoon Stephane om zelf de wijnen op fles te brengen en te verkopen. 1998 was het laatste jaar dat aan de coöperatie werd geleverd. In 2000 werd de hele oogst zelf gebotteld, feitelijk eerder dan oorspronkelijk was voorzien. Een mooi succes, gebracht door soepele en smaakvolle wijnen. Hun cuvée Lou Mistrau is voortreffelijk, maar ook de gewone wijnen, zoals deze rode Ventoux, zijn prima van kwaliteit. Dit is een aangenaam glas, met zuidelijke kruiden en sap, mooi kersenfruit, stevig, romig en intens, en wat goede tannines na.

Importeur: Wijndijck, € 5,25
Alkmaar, 072-5470423

Reageer op dit item