Wijnland Duitsland: een liefdevolle Weinwanderung - Perswijn
Nieuws

Wijnland Duitsland: een liefdevolle Weinwanderung

Om maar met de deur in huis te vallen: Het heeft liefst 35 jaar geduurd, maar medio april verscheen er, na de Atlas van Rijn- & Moezelwijnen van Hans Jorissen en Robert Leenaers uit 1986, eindelijk weer een inhoudelijk gedegen boek over Duitsland en Duitse wijn in de Nederlandse taal. 

Degenen die zich nu onmiddellijk afvragen welke Nederlandse wijnschrijver dat boek dan wel geschreven heeft, moet ik toch even verzoeken snel uit hun denkhokje te klauteren. Het Nederlandse taalgebied houdt nu eenmaal gelukkig niet op bij de provinciegrenzen van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het boek is geschreven door Gerd Brabant en Marc Roovers, twee zuiderburen en wijnvrienden die elkaar sinds 2008 kennen en een grote liefde voor en kennis van Duitsland en zijn wijnen delen. Gerd Brabant is een voormalig wijnimporteur gespecialiseerd in Duitse wijnen, die tegenwoordig onder meer werkt als wijndocent, organisator van wijnwandelreizen en als medewerker aan het Informatiebureau voor Duitse wijn voor Nederland en België verbonden is. Hij rijdt met zijn Volkswagenbusje met grote regelmaat richting Duitsland, om daarna veelal wandelend de verschillende Duitse wijngebieden te verkennen. Marc Roovers is ook vaak in een Duitse wijnstreek te vinden en doet daar op zijn, inmiddels al tien jaar bestaande, blog Vrienden van de Riesling verslag van.

Nou vooruit, een klein Nederlands tintje heeft het boek toch, het voorwoord is namelijk geschreven door Perswijns eigen Duitslandkenner Lars Daniëls.

Wijnland Duitsland – hoe kort, bondig en helder kan een boektitel zijn? – is een pil van ruim 400 bladzijden met een gewicht van ruim twee kilo. 

Na een aantal inleidende hoofdstukken over de geschiedenis van de Duitse wijnbouw, de – voor velen zeer ingewikkelde – Duitse wijnwetgeving, de VDP en de belangrijkste druivenrassen die zijn geschreven door Marc, volgt het zwaartepunt van het boek, een uitgebreide beschrijving van de dertien Duitse Anbaugebiete van de hand van Gerd. 

Elk van die dertien hoofdstukken start met de kerngegevens en een uitgebreide inleiding over allerhande specifieke kenmerken van het betreffende gebied, eventueel gevolgd door portretten van enkele inspirerende persoonlijkheden in de streek. Dat er in elk hoofdstuk ook een of meer wandelingen door de wijngaarden zijn opgenomen, is gezien het wandelfanatisme van de beide auteurs natuurlijk bepaald geen verrassing. Niet voor niets stellen ze in het voorwoord al dat je juist te voet een regio pas tot in het kleinste detail leert kennen. Daarna volgt een overzicht van aanbevolen producenten in de streek, plus tips voor restaurants en hotels die bij een wijntrip de moeite waard zijn.

Kortom, het is geen algemeen boek over Duitsland en zijn wijnen geworden, maar een boek met up-to-date informatie, inclusief de nodige details, diepgang, duiding én toeristische tips. De ondertitel ‘Ontdekken, proeven en beleven’ is dan ook volkomen terecht. 

De schrijfstijl is vlot en verhalend, waardoor het boek niet alleen heel makkelijk wegleest, maar ook de liefde voor het land en de passie voor de wijnen in elk hoofdstuk voelbaar is. Niet verwonderlijk gezien het feit dat de beide auteurs niet alleen kenners, maar vooral ook echte liefhebbers in de beste zin van het woord zijn. Daarbij is het boek is het boek fraai vormgegeven en is de fotografie van een zeer hoog niveau, iets dat geen verbazing wekt bij een uitgave van de Stichting Kunstboek.

Is het dan louter Hosanna? Nee, natuurlijk niet. Zoals bij elk boek zijn er wel wat dingen op aan te merken.

Dat er voorin het boek geen inhoudsopgave staat is nog tot daar aan toe, maar de cartografie laat echt wel wat te wensen over. De kaartjes bij de diverse wijnbouwgebieden zijn marginaal en weinig gedetailleerd. De grootste omissie echter is het compleet ontbreken van een tekstregister! Snel even een wijnboer, een Weingut, of een specifieke term opzoeken, lukt daardoor niet. Je moet daarvoor echt in de tekst van het betreffende hoofdstuk gaan zoeken. Sterker nog, er is soms al een zekere basiskennis vereist om bepaalde zaken te vinden. Stel dat je wel de naam van een Weingut weet, maar geen idee hebt in welk van de dertien wijnbouwgebieden het gesitueerd is. Dan wordt het nog een flinke speurtocht door dit lijvige boek om de gewenste informatie te vinden. Dat is dus wel een verbeterpuntje voor de 2e druk die klaarblijkelijk al op stapel staat. Daarvoor mag de bronvermelding achterin wat mij betreft wel wijken.

Genoeg gemopperd, ik kan het boek aan elke liefhebber van goede Duitse wijn van harte aanbevelen. Zeker als je reisje maakt naar dit steeds maar interessanter wordende wijnland mag dit boek absoluut niet in je bagage ontbreken…

 

Wijnland Duitsland – Ontdekken, proeven en beleven

ISBN 978-90-5856-662-1

€ 45,-

 

Frank Jacobs

2 Reacties

Reageer op dit item