Champagne – Le Réveil des Terroirs - Perswijn
Reportages & Reizen

Champagne – Le Réveil des Terroirs

Ik heb inmiddels flink wat boeken van collega Gert Crum in de boekenkast staan. Onder meer de beide edities van zijn diepgravende boek over het Domaine de la Romanée-Conti. En daarnaast een aantal boeken over Champagne. Waarmee meteen de beide specialismen en grote vineuze liefdes van Crum genoemd zijn: Bourgogne en Champagne, oftewel chardonnay en pinot noir.


Champagne Compleet, het laatste boek van Gert Crum over dit gebied en haar wijnen dateert al weer uit 2008 en dus werd het na een kleine tien jaar hoog tijd voor een opvolger.Op maandag 28 augustus vond op uitnodiging van uitgever Digipublishers voor een select gezelschap van sommeliers, chefs en pers in restaurant Ciel Bleu van Hotel Okura in Amsterdam de lancering plaats van Champagne – Le Réveil des Terroirs. Ondanks deze officiële lancering eind augustus had ik het boek 3½ week eerder echter al in handen gehad en uitgebreid bekeken. Tot mijn verrassing waren zowel de Engelstalige als Nederlandstalige editie van het boek namelijk begin augustus al te koop bij de boekhandel met de best gesorteerde wijnboekenafdeling die ik ken: Athenaeum in Beaune.

Zoals de titel al aangeeft vormt de herkomst van de wijnen en het terroir van de Champagne een belangrijke invalshoek van het bijna vijfhonderd pagina’s tellende boek, waarvan ruim de helft is ingeruimd voor profielen van 76 huizen en producenten die door Crum als de beste van het gebied worden beschouwd. Op de exacte inhoud van het boek, gelardeerd met fraaie foto’s van Jan Bartelsman, zal ik op deze plaats niet verder ingaan. In een van de komende nummers van Perswijn zult u een recensie van het boek – dat binnenkort ook als interactief iBook beschikbaar is – aantreffen. En indien u daarop niet kunt en wilt wachten: op maandag 4 september signeert Gert Crum zijn nieuwe boek (gewicht 2,75 kilo; prijs € 85,-) tijdens het door Perswijn georganiseerde evenement Le Tour de Champagne in het Amstel Hotel.

De lancering van het boek vormde in feite het eind van het zomerreces en de aftrap van het najaarswijnseizoen. Onderdeel van het programma was een proeverij van Champagnes van de 11 huizen/producenten die van Crum in zijn boek de maximale vijf sterren hebben gekregen. In de glazen verschenen onder andere de volgende wijnen: Salon Le Mesnil Blanc de Blancs 2004 Brut; Jacques Selosse Version Originale Grand Cru Blanc de Blancs Extra-Brut; Dom Pérignon 2006 Brut; Louis Roederer Cristal 2009 Brut; Bollinger La Grande Année 2007 Brut; Krug Grande Cuvée Brut en Jacquesson Cuvée 736 Dégorgement Tardif Extra-Brut.

Om de feestvreugde nog wat te verhogen vond daarna in samenwerking met importeur Kwast Wijnkopers de presentatie plaats van de nieuwe jaargang van Champagne Salon: het oogstjaar 2006. Salon is een exclusieve en voor veel kenners iconische champagne. Hij wordt slechts enkele malen per decennium geproduceerd van louter chardonnaydruiven uit één oogstjaar die altijd afkomstig zijn van dezelfde percelen in het dorp Le Mesnil-sur-Oger. De eerste oogst werd gemaakt in 1905 en de jaargang 2006 is de 40ste editie. Het rijpe oogstjaar 2006 leverde druiven op met goede suikerwaarden en – ondanks een dosage die met 4 gram per liter lager is dan bij Salon gebruikelijk – een tamelijk milde zuurgraad, die zorgt voor een Salon die ook in zijn jeugd al toegankelijk, soepel, expressief en charmant is.

Bij de mooie aansluitende lunch in restaurant Ciel Bleu op de 23ste verdieping van het Okura Hotel werden daarna louter rijpere jaren van Champagne Salon en zusterhuis Delamotte geschonken, waarbij met name de fraai gerijpte Salon 1999, de superbe Salon 2002 en de nog altijd levendige Delamotte Collection 1970 geserveerd uit magnum indruk maakten. Kortom een meer dan aangename maandag en een bijzonder feestelijke aftrap van het wijnseizoen van dit najaar.

Tekst en fotografie: Frank Jacobs

www.wijnplezier.nl

www.digipublishers.com/champagne

www.kwastwijnkopers.nl

www.salondelamotte.com

Reageer op dit item