Overpeinzingen op de maandagochtend 4 - Perswijn
Column Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op de maandagochtend 4

Afgelopen week waren we op reis door Spanje. Augustus is niet helemaal het beste seizoen voor reizen over de hoogvlakte, want het kan er razend heet zijn. Op een gegeven moment gaf de thermometer 37 graden aan. Maar het is en blijft een van onze favoriete reisdoelen. De ruimte en mooie historische steden zoals Salamanca en Zamora blijven ons trekken.

Ik was voor het eerst in het wijngebied Arribes, zonder twijfel het onbekendste wijngebied langs de Duero, direct tegen de Portugese grens aan. De steden in deze regio trekken wel toeristen, maar hier is niet de fout gemaakt om te mikken op massatoerisme, waardoor de kant van de Middellandse Zee flink bedorven is.

Wat zo fijn is aan Spanje zijn de prijzen van de wijnen in de horeca. We zaten te genieten van een warme zomeravond buiten bij de taberna van het nagelnieuwe hotel ‘AF’ in Peñafiel (Alejandro Fernandez), van het befaamde wijnbedrijf Pesquera. Hartje Ribera del Duero, een van onze favoriete Spaanse wijnstreken. Even nog wat tapas en een bord met fijne lamskoteletjes. En daarbij –uiteraard- een ‘eigen’ wijn van de bodega, een Condado de Haza Crianza. Prijs per glas: € 2,70. In een mooi glas en precies op de juiste temperatuur. Het is maar een voorbeeld. Maar de trend is overal hetzelfde, ook in de toprestaurants. Voor een fles José Pariente Verdejo 2016 (Rueda) telden we in een goed restaurant in Salamanca € 17,50 neer.

Dat is pas lekker onbekommerd genieten. Overigens zonder me te beklagen over de prijzen in de Nederlandse horeca. Natuurlijk begrijp ik heel goed dat het goedkoper is een mooi nieuw hotel neer te zetten in Peñafiel dan in Amsterdam. Als je bij Monopoly op het hotel komt in Dorpsstraat (Ons Dorp) betaal je € 250. Voor het hotel in de Kalverstraat ben je € 2000 kwijt. In het nieuwe Monopoly moeten er geloof ik nog twee nullen bij. Nou ja, als je op het hotel in de Kalverstraat komt, dan ben je meestal gelijk failliet en is het spel dan ook meteen uit. Dat is Amsterdam. Maar de Nederlandse restauranthouders zullen het me vast niet kwalijk nemen dat ik mooie wijnen dan liever thuis drink. Of in de Spaanse horeca, als de gelegenheid zich voordoet.

Ronald de Groot

Reageer op dit item