Column: Lof zij riesling - Perswijn
Columns

Column: Lof zij riesling

Als ballerina’s dansen de zuren, en in het fruit weergalmt het gezang van een engelenkoor. Alleen riesling, koningin der druiven, brengt de schoonheid van de natuur zo precies en hemelspuur in smaak tot uitdrukking.


Appel, citrusvrucht, abrikoos en veldbloem, zo fijn en minutieus gedefinieerd. Door riesling’s geur en smaak klettert bronwater vol rokerige mineralen, meegevoerd van rots en leisteen. In afwachting van Riesling, drink ik andere wijnen. ‘Jammer genoeg geen riesling, maar toch…’, zo heffen proefnotities aan.Alleen pinot noir komt voor het koningschap in aanmerking. Uitblinkend in uitdrukkingskracht en precisie zijn slechts de beste exemplaren. Koningin Riesling staat dichter bij haar wijndrinkersvolk. Zij is makkelijker te bereiken en – belangrijk – makkelijker te betalen. Zoals ook pinot is riesling veeleisend wat betreft haar groeivoorwaarden. Fijngevoelig neemt zij de omgeving in zich op: een andere context, een andere expressie in de wijn. Riesling’s nobele identiteit gaat bij elke terroir-mismatch verloren. Chardonnay daarentegen floreert overal, en verleidt door opsmuk en uiterlijk vertoon. Riesling schittert door innerlijke schoonheid: eerlijk, bescheiden en uiterst gevarieerd.

Vervang de helft van alle gekelderde Bordeaux door frisse, droge Riesling en ontkurk die op zijn vroegst na drie jaar. Nebbiolo en ander tanninerijk vocht: maak plaats voor kisten zoete Riesling. Kabinett, spätlese, auslese, wees welkom in de kelder. Wijnen die rijpen zonder ook maar iets essentieels te verliezen, het fantastische fruit koesterend door de decennia heen. Zij worden droger, meer ingetogen en krijgen steeds meer diepgang. Prachtig die kleuren, die frêle zuren en dat fruit zo mooi als een zonsondergang. Nergens tonen tijd en vergankelijkheid zich zo ontroerend als in een oude, zoete Riesling. Heerlijk, die sappige zwarte vruchten en die bitterzoete firne met honing, zwarte thee, humus en noten. Elke wijnliefhebber moet het in zijn leven hebben meegemaakt, dit hoogtepunt van wijnexpressie.

Klasserieslings zingen het aromatisch lied van de natuur zo magistraal dat menselijke zintuigen daveren op hun grondvesten. Laat mij u drinken, Koningin Riesling, en ik zal voor u buigen.

Reageer op dit item