Overpeinzingen op de maandagochtend 10 - Perswijn
Column Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op de maandagochtend 10

Het weekend is altijd het moment om lekker even in de kranten te duiken. Als je daar tenminste zin en tijd voor hebt. Van de kranten die hier op de mat vallen, is voelt de Volkskrant de tijdgeest waarschijnlijk het beste aan. Dit weekend verscheen hij met een bijlage over de nadelen van alcohol. Aldus geformuleerd: “…zitten is het nieuwe roken, hoor je steeds.


Volkskrant bijlage (foto: Jan Idema)

In deze uitgave voorspellen we dat de ‘nationale verslaving’ alcohol ook in deze rij gaat aansluiten.” Tja, wat moet ik daarvan vinden? Feit is dat de goede vrienden die we zaterdag op bezoek hadden, binnenkwamen met zelf meegebrachte alcoholvrije wijn en maltbier. “We zijn even van de alcohol af. We kregen het gevoel dat het allemaal niet zo gezond meer was. En de dokter zei het ook al.” Oeps. Ze waren goed van innemen, dat zeker, maar dit was toch wel weer heel radicaal.

Wie het hoofdartikel in het supplement leest, kan één ding in elk geval concluderen: de anti-alcohol-lobby heeft het tij mee. Er wordt daarin gesproken over een sterke alcohol-lobby, maar de kracht van deze anti-alcohollobby moet niet worden uitgevlakt. Het artikel bevat echter vooral veel aannames, die grotendeels zwak onderbouwd zijn. Verklaard alcoholtegenstander René Kahn (hij kan stil gaan leven van de opbrengsten van zijn anti-alcoholboek) lijkt een variant op de Zweedse drankverkoop ‘ideaal’. Weet hij eigenlijk wel dat de alcoholconsumptie en het aantal kankerdoden in Zweden hoger liggen dan in Nederland? Kennelijk niet. Het hele verhaal is doordrenkt van dit soort beweringen en verdachtmakingen.

Natuurlijk ben ik de laatste om te pleiten voor (veel) drinken. En dat alcoholverslaving een ernstig probleem kan zijn zal ik niet ontkennen. Gokverslaving, cannabisverslaving en gameverslaving zijn ook niet zo fijn. Maar dat het drinken van een glas wijn per dag slecht zou zijn, gaat er bij mij echt niet in. Hoogleraar Jaap Seidell meldt in hetzelfde artikel dat de norm in Engeland op 14 eenheden per week ligt. “Aan de basis van het advies liggen exact dezelfde wetenschappelijke inzichten.” Maar dan zegt hij: “Vermoedelijk is het drinken daar nóg wat meer verankerd in de cultuur.” Hallo, zo lust ik er nog wel eentje -letterlijk. Misschien ligt zijn verhaal wel meer verankerd in onze gereformeerde cultuur. Met dit soort van aannames  schieten we dus niks op. Ik begrijp die Engelsen met hun brexit wel, geloof ik. Op die manier wordt het pleiten voor een leven zonder alcoholische consumpties niet meer dan ‘ook maar een mening.’ En daar zitten we niet op te wachten. Als hij het niet erg vindt, neem ik er nog eentje. Het is nu zondag, vijf uur. Tijd voor een goed glas rode wijn.

Ronald de Groot

Reageer op dit item