Proefnotities: Witte Rhône - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Proefnotities: Witte Rhône

In Perswijn nummer 3 van 2015 staat een uitgebreid artikel over de witte wijnen van de Rhône (‘Witte Rhône, wijn met toekomst’). Hier vindt u de bijbehorende proefnotities. De scores zijn weergegeven in sterren (maximaal *****) in plaats van in punten (tot 20), want het betreft (zeer) jonge wijnen.


Alle wijnen zijn geproefd door Lars Daniëls MV, tijdens Les Découvertes en Vallée du Rhône 2015.

Condrieu

Favorieten

De beste wijnen komen van de twee top-terroirs: Vernon en Chéry. Die wijnen hebben naast heerlijk fruit en rijkdom vrijwel altijd iets extra’s, dat als ziltheid of mineraliteit te omschrijven valt.

Domaine Rémi et Robert Niero, Condrieu Chéry 2013: hier gaat het om bij Condrieu! Uiteraard is er perzikfruit, witte bloemigheid, maar ook ziltigheid, mooie houttoon, passende warmte, 14,5% vol. helemaal geen probleem, top! *****

Domaine Georges Vernay, Condrieu Coteau de Vernon

2013: geur is gesloten nog, toch al mineralig, wat amandel, hints van fris rijp fruit; geweldige terroir + geweldige huisstijl geeft geweldige terroir-Condrieu, met pit en elegantie, zeer lang, archetype. ***** (Le Vin en Direct).

Domaine André Perret, Condrieu Chéry 2013: wauw, hier kreeg ik echt kippenvel, super Chéry, grote intrinsieke kracht en diepgang, alles is er op intense wijze, maar het blijft elegant, grote lengte. ***** (Okhuysen)

Domaine Rémi et Robert Niero, Condrieu Les Ravines 2013: van verschillende percelen bij Condrieu, in klassieke appellatie, alles op graniet met biotiet; dit is zulke geweldige terroir-Condrieu. ****(*)

Domaine Lionel Faury, Condrieu La Berne 2013: pure perzik, wat jasmijn, amandel, vanille; heerlijk, pit en power én frisheid, super. ****(*) (Rhône Value Wines)

Julien Pilon, Condrieu Vernon 2014: ongelooflijk, wat een precisie, zoveel sap, zuren en ziltigheid, grote lengte, meesterlijk gevinifieerd. ****(*) (vanaf juli 2015 via Rhône Value Wines)

Domaine André Perret, Condrieu Clos Chanson 2013: zacht, vrij breed maar genoeg frisheid, mooie warmte, behoorlijk complex. ****(*) (Okhuysen)

Marsanne/Roussanne

Favorieten

Zuidelijk Saint-Joseph, Hermitage uiteraard, maar zeker ook Saint-Péray, vooral dáár moet je wezen voor goede Marsanne/Roussanne. Chapoutier, het moet gezegd worden, is een meester wat betreft Marsanne.

Maison M. Chapoutier, Ermitage blanc Le Méal 2012: 100% marsanne; rijke maar elegante geur, gelaagd, met tonen van honing, lindebloesem en hooi; smaak heeft warmte en is filmend, maar heel precies, fris en gestructureerd, lengte maakt hem groots. ***** (Oud Reuchlin & Boelen)

Domaine Christophe Curtat, Saint-Joseph blanc Sous l’Amandier 2014: 90% roussanne, 10% marsanne; eerst floraal, dan wat beurre de karité, amandel, ook rijp geel citrusfruit; geweldige structuur, zeer goede lengte met fijne frisheid. *****

Julien Pilon, Hermitage blanc 2013: 100% marsanne van de percelen Beaume, Maison Blanche en Rocoules; iets ingetogen nog, heel precies, met prachtig fruit en hint van honing; opmerkelijk compact én fris, grote lengte, top. ***** (vanaf juli 2015 via Rhône Value Wines)

Domaine Pierre Gonon, Saint-Joseph blanc Les Oliviers 2013: 80% marsanne, 20% roussanne; mooi typische geur, met perzik, amandel, een hint van hooi, iets lactisch ook; heerlijk mondgevoel, mooi filmend, met passende warmte en bitters, goede lengte. ****(*) (De Vier Heemskinderen, Rhône Value Wines)

Domaine du Tunnel, Saint-Péray Roussanne 2013: 100% roussanne; licht floraal, mandarijnenschil, verse amandelen, anijs; smaak heerlijk fris en precies, met mooie bitters in finale. ****(*) (o.a. Henri Bloem)

Eric Texier, Côtes du Rhône Brézème blanc Vieille Roussette 2013: van oude roussanne-planten, vergist in amforen, weinig sulfiet; puur, rustig, opmerkelijk fris, perzik, tijm venkel, nauwelijks beurse appels, knap en heel boeiend. ****(*) (AW Wijn)

Domaine Christelle Betton, Hermitage blanc Arpège 2013: 100% marsanne, aangeplant in 1978 op graniet en löss; acaciabloesem, wat honing, vanille, rijke wijn met grote lengte. ****(*)

Maison M. Chapoutier, Ermitage blanc De l’Orée 2012: 100% marsanne; witte bloemen, hints van honing en sinaasappelzest, ook brem en wat boter; smaak is gelaagd, precies,  rijk maar opmerkelijk elegant, zeer lang ****(*) (Oud Reuchlin & Boelen)

Domaine Bernard Gripa, Saint-Joseph blanc Le Berceau 2013: 100% marsanne, deels zeer oude stokken (1920); krachtig en rijk, met  amandel en perzik, iets filmende smaak met goede zuren. ****(*) (Okhuysen)

Zuidelijke witte Rhône

Ik heb met name witte Châteauneuf-du-Pape geproefd, de meest prestigieuze witte wijnen uit het zuiden. Stijlverschillen als gevolg van (diversiteit aan) variëteiten, wel of geen malo en wel of geen nieuw hout zijn boeiend.

Domaine de la Janasse, Châteauneuf-du-Pape blanc Tradition 2013: grenache blanc, clairette en roussanne;  gele pruimen, perzik en grapefruit, wat brioche en vanille van sur lie-opvoeding en nieuwe hout; vrij rijke smaak, rond en licht vettig, structuur van nieuw hout. ****(*) (Goessens)

Domaine Raymond Usseglio, Châteauneuf-du-Pape blanc Pure Roussanne 2011: 100% roussanne, 100% nieuw barrique; iets ontwikkeld, boenwas, honing, witte bloemen, wat vanille; rond, rijk en wat vettig, maar spannend, met extra structuur van het hout, grote lengte. ****(*)  (Sligro)

Domaine Pegau, Châteauneuf-du-Pape blanc A Tempo 2014: nieuwe witte topcuvée van Pegau, moet witte tegenhanger van de mythische rode Da Capo worden; grenache blanc, clairette en roussanne; geen malo; frisse geur met jasmijn, ananas en abrikoos, iets kruidig ook; smaak rond maar zeer fris, fijne structuur, flinke lengte. ****(*) (Goessens)

Saint-Jean du Barroux, Ventoux blanc La Montagne 2009: van grenache blanc, clairette en bourboulenc op kalkrijke klei; pH 3.3; wat boenwas, amandel, citrus en venkel; wat een kracht en vooral prachtige textuur, rijk maar compact, met opmerkelijke frisheid. ****(*) (Rhône Value Wines)

Reageer op dit item