Het is even zoeken, maar het loont de moeite - Perswijn
Nieuws

Het is even zoeken, maar het loont de moeite

Een afvaardiging van de Amersfoortse Wijnsociëteit Les Grands Crus bezocht Château de Crémat, in de Provence. Eigenaar van het château is Cees Kamerbeek, een voormalig stadsgenoot van de Amersfoortse wijnliefhebbers. Hun indruk: mooi kasteel, goede wijn en een fantastisch uitzicht.

Jan_groot.jpg
Met een kleine afvaardiging van de Amersfoortse Wijnsociëteit “Les Grands Crus” bezochten we in de AOC Bellet, een van de kleinste in de Provence, het Château de Crémat, eigendom van (oud) stadgenoot Cees Kamerbeek.

Bellet is alleen te vinden door doorzetters. Zelfs met routeplanner valt het niet mee vanaf de N202 even boven Nice de juiste toegang te vinden. Vanaf St. Isidore volgen we de kronkelige Chemin de Crémat met adembenemende vergezichten over het rivierdal van de Var en even later over Nice, en de fraaie baai van de engelen.

De wijngaarden in Bellet liggen terrasvormig zowel links als rechts van de berg, tussen 100 en 350 meter. De “route des Vins de Bellet voert langs de voornaamste domeinen van deze piepkleine appellation: slechts 48 ha; jaarproductie circa 925 hl.

Historische plaats

Bellet heeft historie. De eerste wijngaarden werden er geplant door de Phoeniciërs, de Romeinen brachten ze verder in cultuur. Op het Château de Crémat wordt al meer dan een eeuw wijngemaakt. Het huidige château is in 1906 gebouwd op de resten van een Oud-Romeinse legerplaats. Onlangs geheel gerenoveerd ligt er prachtig bij. Als je door de kasteelpoort binnenrijdt is te zien dat Cees Kamerbeek zijn passie voor wijn deelt met die voor de beeldende kunst.

Wit-rosé-rood

In het proeflokaal worden we hartelijk welkom geheten door Catherine Gasparoly die hier al enkele jaren de scepter zwaait. We proeven het gamma wit-rosé-rood door, van jonge stokken zowel als van vieilles vignes. Een bijzondere ervaring, ook al door de soms niet alledaagse cépages. De witte wijn is samengesteld uit rolle (80 procent) met chardonnay. De wijn heeft deels op inox en deels op hout gelegen. Aromatische geuren , honing en bloemen, finesse en elegantie.

De elegante rosé is gemaakt van de in oorsprong Italiaanse braquet (50 procent) aangevuld met cinsault en grenache (elk voor 25 procent) .Een mooie ronde wijn met een goede zuurgraad, kruiden en cassis.

Ook de rode wijn, wij proefden 2004, is een kanjer. Samengesteld uit de fuella of folle noir (40 procent) en grenache (60 procent) , 8 tot 10 maanden op frans eiken gelegen. Mooie kruiden, kersen en rode vruchtjes.

Wandeling

Tot slot verkennen we de kasteeltuin en gluren we door de ramen naar het prachtige zalencentrum. Prachtige salons en terrassen maken het Château tot een conferentiecentrum waar de chique uit Nice terecht kan voor recepties en congressen. Ook hier weer een fantastisch uitzicht over de omgeving, van de Alpen tot de zee. Een absolute aanrader.

We nemen ons voor de volgende keer een dagje eerder te komen. De open dag van de wijnboeren uit Bellet had immers net plaats gevonden (weekend medio mei). En natuurlijk nemen we wat mee voor thuis. De leden van de sociëteit zijn immers niet alleen door woorden te overtuigen.

Jan Schildmeijer

Château de Crémat, SCEA Kamerbeek

442 Chemin de Cremat-06200

Nice.

Website: www.chateau-cremat.com

Reageer op dit item