Lars in Chili - Perswijn
Reportages & Reizen

Lars in Chili

Voor PERSWIJN mag ik naar Chili en Argentinië. Met goed gezelschap: Lendl zonder FB. Wordt interessante, lange reis. Mis thuis nu al, eerlijk gezegd. Maar dat is part of the deal.

Op naar Limarí en Viña Tabalí. Heel veel zin in.

Wijngaarden in Limarí in de zuidelijke zone van de Atacama woestijn

Gisteren (22 mei)  Viña Tabalí in Limarí bezocht. Een onvergetelijke ervaring. De wijngaarden liggen eigenlijk in de zuidelijke zone van de Atacama woestijn, met cactussen op alle noordhellingen. De meest bijzondere wijngaard van Tabalí is Talinay, waar chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir, syrah en nu ook malbec en cabernet franc heel goede wijnen geven. Vooral Chardonnay, Sauvignon en Pinot noir uit Talinay zijn echt anders dan andere goede vergelijkbare wijnen uit Coastal Chili. Geheim zit ‘m niet alleen in de koelte van Talinay, maar vooral in de kalkrijke bodems, uniek in Chili. De wijnen zijn extra strak en droog, gewoon enorm precies. Wijnmaker en CEO Felipe Müller heeft iets heel bijzonders neergezet.

Wijnmaker en CEO Felipe Müller

Yesterday morning (May 23) in Colchagua, at 900 meters altitude, looking towards the Andes. Magical.

Valle de Colchagua

Zaterdag 25 mei. Het was heel interessant om een van de oude wijnmakerijen van Valdivieso in Santiago te bezoeken. Je gaat er echt terug in de tijd en krijgt een idee van de Chileense wijngeschiedenis. Helaas zal ook Valdivieso deze historische plek verlaten; het is té druk geworden om de gebouwen heen (ze blijven overigens deels in de stad, maar op een andere locatie; verder vindt de productie grotendeels plaats in Lontué, Curicó). Valdivieso is een opmerkelijk knap bedrijf, dat tegenwoordig een goede afspiegeling is van de Chileense wijnbouw van nu.

Oude wijnmakerij van Valdivieso in Santiago

Ze maken uitstekende mousserende wijnen volgens de klassieke methode, waarvan een paar serieus lang sur lies rijpen. Ze hebben een eerlijke serie wijnen van oudere wijngaarden in Itata en Maule, die door wijnmaker Brett Jackson heel puur en eenvoudig worden gehouden. En uiteraard hebben ze een goede serie ‘grands crus’ genaamd Caballo Loco. Heel goed vind ik de wijn uit Sagrada Familia, een gebiedje in Curicó, op basis van cabernet franc aangeplant in 1900. Ook slim is de multi vintage blend, nu editie 17, op basis van cabernet sauvignon, met als jongste jaar 2013 en waarin 19 andere vintages aandeel hebben.

De ‘grands crus’ van Valdivieso

Paar mooie, interessante bezoeken vandaag (26 mei) voor PERSWIJN in Uco Valley, aan Bodegas Salentein en Zuccardi Valle de Uco. Later meer, voor nu even wat foto’s van Valle de Uco en die majestueuze Cordillera de los Andes op de achtergrond.

Terroir verschillen in Valle De Uco in wijngaard Finca Piedra Infinita (Zuccardi)

Opmerkelijke verschillen van bodem bij Familia Zuccardi Valle De Uco in Finca Piedra Infinita, op nog geen 10 meter van elkaar. En geweldige wijnen om dat soort verschillen uit te drukken, heel puur en precies.

Lars Daniëls MV

Reageer op dit item