Overpeinzingen op de maandagochtend 7 - Perswijn
Column Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op de maandagochtend 7

Heerlijk, zo’n zondag met lekker weer. Je waant je nog even in Frankrijk, vooral al er zo weinig wind staat. Tegelijk roept het werk, onvermijdelijk. Komkommertijd bestaat voor ons niet. Deze week wordt ons nieuwe digitale supplement van het Spaanse wijnconcours opgemaakt.

Afgelopen week zijn de bestanden gecontroleerd door de uiterst consciëntieuze dames van Vinos de España in Den Haag, om te zorgen dat er geen accent fout staat. Dat is bij Spaanse namen een flinke opgave, dat verzeker ik u. Voor zo’n supplement wordt een groot aantal wijnen geproefd, waarna we de mooiste selecteren in elke prijscategorie en voor elk type wijn –rood, wit, rosé, mousserend en zoet/versterkt.

Op het moment dat je door al die eervolle vermeldingen heen loopt, krijg je een goed idee waar Spanje zo’n beetje staat. Wat me opvalt is dat dit wijnland zoveel rust uitstraalt. Heel revolutionaire wijnen kom je hier eigenlijk niet tegen. Meewaaien met de nieuwste trends is de meeste Spaanse wijnbedrijven kennelijk vreemd. Rosé is een mooi voorbeeld. Krampacht proberen om een soort Provence-rosé te maken, omdat die zo populair is, daar doen ze hier vrijwel niet aan. Goed zo. Gewoon krachtige rosé met veel smaak, dat is het en zo blijft het. Vin nature –zelfde verhaal. Je komt een enkele, vaak ook nog mooi gemaakte natuurwijn tegen, maar de extreme vorm, zoals in de Beaujolais of in Noord-Italië, zul je hier vergeefs zoeken.

Dat wil niet zeggen dat er niet aan de kwaliteit wordt gewerkt, of wordt gemoderniseerd. Kijk maar naar Spanje’s topstreek, de Rioja, waar bij de topwijnen hout en fruit prachtig in balans zijn gebracht. Of streken voor wit als Rías Baixas en Rueda, die hun wijnen steeds meer diepgang weten te geven, bijvoorbeeld door –heel Bourgondisch- rijping op de lie.

Op het gevaar af conservatief te lijken moet ik zeggen dat ik deze ‘rust’ wel zo aangenaam vind. Veel sommeliers bijvoorbeeld –sorry, mannen & vrouwen- zoeken voortdurend naar iets ‘nieuws’. Veel wijndrinkers willen gewoon graag een goede en lekkere wijn. En die willen graag weten wat ze kunnen verwachten van een wijn uit een bepaalde wijnstreek. In Spanje is dat zo. Prima. What you see is what you get.

Ronald de Groot

Reageer op dit item