Drie aanbevolen wijnen uit de Roussillon - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Drie aanbevolen wijnen uit de Roussillon

Iedere dinsdagavond komt het Perswijn proefpanel in de kelder van de burelen van Perswijn aan de Middenweg in Amsterdam bijeen om 24 wijnen te proeven en te beoordelen. In de dagen erna lichten wij als sneak preview op het verslag in het magazine drie wijnen uit, die opmerkelijk zijn bevonden. En dus van harte worden aanbevolen.

Geproefd op 21 juni 2016

Afgelopen dinsdag stonden er 20 rode en 4 witte wijnen uit de Roussillon (Frankrijk) op tafel. Het voorgevoel dat dit een bijzondere proeverij zou worden, om de kwaliteit en originaliteit van de wijnen uit deze streek, werd volledig bevestigd. Want de kwaliteit van wijnen als Côtes du Roussillon Villages en Collioure is enorm toegenomen de laatste vijftien jaren. De Roussillon is allang niet meer het gebied van de simpele, goedkope rode wijn, waarmee Nederlanders hun opvouwbare jerrycan met kraantje kwamen vullen bij de plaatselijke coöperatie, om deze vervolgens in de bloedhitte in een boom op de camping te hangen. Nee, Roussillon staat nu veel meer voor zeer authentieke, vaak heel natuurlijk gemaakte wijnen van hoog niveau.
De appellaties van Roussillon (Foto: CIVR)
Aan de basis in de Roussillon staat vaak grenache, meestal grenache noir uiteraard, maar ook zijn “harige” mutatie lledoner pelut, en grenache gris en grenache blanc voor wit. Complementair zijn ondermeer carignan, syrah, mourvèdre en cinsault voor rood en macabeu, roussanne en vermentino voor wit. De diversiteit aan druivenrassen is dus aanzienlijk. En ook de topografie en geologie zijn zeer gevarieerd. Het noorden van de Roussillon wordt bepaald door het Massief van Corbières, met voor wijnbouw belangrijke dalen als die van de Agly. Centraal en meer aan de kust, bij Perpignan, is het vlakker (het stroomgebied van de rivier Têt), maar in het zuiden liggen de wijngaarden weer op uitlopers van de oostelijke Pyreneeën, tot pal aan zee. Het gevarieerde landschap brengt een grote diversiteit aan (basis)bodems met zich mee; wijngaarden –met vele ware vieilles vignes!– staan er aangeplant op kristallijne gesteenten als graniet, gneis en schiste, maar ook op kalksteen en alluviale afzettingen. Tel al die verschillende druivenrassen en terroirdiversiteit bij elkaar op en het mag duidelijk zijn dat de wijnen van de Roussillon een verre van homogeen karakter hebben. En dat nog los van de duidelijke stijlverschillen door verschillende meningen van wijnboeren over oogstmoment en opvoeding. Enfin, de Roussillon is een heel boeiende regio! Omdat de wijnen van hoog niveau waren, maar ook om hun diversiteit met gepaste variatie te waarderen, hebben we ze punten gegeven in plaats van sterren:

11-12    net aan correct

13-14    correct tot goed, maar niet erg boeiend

15-16    goed en opmerkelijk

16-17    van serieuze kwaliteit, richting bijzonder

17-18    bijzonder goed, fascinerend

18-19    groots, van absolute wereldklasse

19-20    buitencategorie, beter wordt het niet

Dit zijn de uitgelichte wijnen van deze week:
Drie aanbevolen wijnen uit de Roussillon

Mas Amiel, Côtes du Roussillon Villages ‘Notre Terre’ 2012

heerlijk zwoel maar blijft compact, bramen, iets kersenjam, garrigue | zachte aanzet, dan krachtig en warm, heeft goede grip en lengte | (bijna) perfect op dronk nu.

Thiessen € 16,95 | 16/20 punten

Vignerons Catalans, Côtes du Roussillon Villages Vieilles Vignes ‘Élévation’ 2013

open geur, zwarte kersen, wat florale tonen, peper, tijm en warme stenen | intens maar zacht, vol en sappig, fris en lang | verleidelijk en compleet.

Wine4all, prijscategorie 5 (€ 10,00 – € 12,50) | 15,5/20 punten

Domaine Fontanel, Côtes du Roussillon Villages Tautavel ‘Cistes’ 2013

geconcentreerde geur, heerlijk vers rijp fruit, duidelijk kruidig, grafiet en wat vanille | rijpe tannine, goede zuren, romige tot vlezige structuur, goede lengte | rijpere, volle, kruidige stijl, erg overtuigend.

Henri Bloem, € 10,95 | 15,5/20 punten De volledige proeverij wordt gepubliceerd in Perswijn nummer 5.

Het Perswijn proefpanel bestaat uit Patrick Uyttewaal (Kwast Wijnkopers), Marc Collard (Vinoblesse), Floor van Ede (Brasserie van Baerle), Allard Botenga, Noël Vanwittenbergh (Okura Hotel – Ciel Bleu), Yvo Couprie (Résidence Wijnen), Udo Göebel MV (Winematters), Corinne Hofland (Oud Reuchlin & Boelen), Wieger Roelevink (Vinites), Bastiaan Möllers (Haarlem & Wine), Lars Daniëls MV (Perswijn) en Ronald de Groot (Perswijn). Foto: Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon (CIVR)

Reageer op dit item