Tim Fröhlich winnaar Rieslingerzeugerpreis 2009 - Perswijn
Nieuws

Tim Fröhlich winnaar Rieslingerzeugerpreis 2009

Tim Fröhlich van Weingut Schäfer-Fröhlich in Bockenau (Nahe) is winnaar van de prestigieuze Duitse Rieslingerzeugerpreis 2009. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt door de vereniging Pro Riesling en het wijnmagazine Vinum. De bekroning van Fröhlich komt niet als volslagen verrassing, want de afgelopen jaren heeft hij zich ontpopt als een van Duitslands meest getalenteerde wijnmakers.

Frohlich.jpg
Tim Fröhlich van Weingut Schäfer-Fröhlich in Bockenau (Nahe) is winnaar van de prestigieuze Duitse Rieslingerzeugerpreis 2009. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt door de vereniging Pro Riesling en het wijnmagazine VINUM. De bekroning van Fröhlich komt niet als volslagen verrassing, want de afgelopen jaren heeft hij zich ontpopt als een van Duitslands meest getalenteerde wijnmakers. In 2005 eindigde hij al als tweede en in 2007 werd hij zesde, telkens in een veld van zo’n 500 deelnemers. Voor de editie 2009 moesten de deelnemers hun Rieslingcollecties van de oogstjaren 2007 en 2008 ter beoordeling inzenden.

Rijzende ster

Tim Fröhlich is dé exponent van de jonge generatie Duitse wijnmakers die een enorme schwung heeft weten te geven aan traditionele familiebedrijven. De familie Schäfer-Fröhlich is al ruim 200 jaar in de wijnbouw actief, om precies te zijn vanaf 1800. Begin van de jaren zeventig werd het bezit door vader Hans en moeder Karin, inmiddels al de vijfde generatie, vergroot van 2,5 hectare wijngaarden naar het vijfvoudige daarvan. Sinds zoon Tim in 1995 keldermeester geworden is, is de kwaliteit gestegen tot absoluut topniveau binnen Duitsland.

Aufsteiger Tim had niemand minder dan streekgenoot en icoon Helmut Dönnhoff als leermeester en mentor en hij wordt inmiddels door velen gezien als diens opvolger. In 2007 kreeg Schäfer-Fröhlich al de hoogst mogelijke erkenning van de invloedrijke wijngids Eichelmann in de vorm van een vijfde druiventros. De concurrent GaultMillau loopt met vier trosjes nog wat achter bij de feiten.

Pure Nahe

De stijl van Tim Fröhlichs Rieslings wordt gekenmerkt door enorme puurheid, intensiteit en een kristallen structuur. Het zijn wijnen die om zo te zeggen op het scherpst van de snede gemaakt worden, op alle kwaliteitsniveaus en van droog tot edelzoet. Fröhlich kan daarvoor gebruik maken van een aantal Lagen die tot de beste van de hele Nahe behoren, zoals Monzinger Frühlingsplätzchen en Halenberg, Bockenauer Felseneck en Schlossböckelheimer Kupfergrube en Felsenberg.

Met de bekroning van Fröhlich wordt ook de Nahe in de schijnwerpers gezet. Terecht, want momenteel is dit een van de meest opwindende Rieslinggebieden van heel Duitsland. Een gedeelde tweede plaats bij de Rieslingerzeugerpreis 2009 was er voor Jakob Schneider in Niederhausen, gedeelde derde plaatsen voor Hexamer in Meddersheim en Schauss & Sohn in Monzingen.

Bij de VDP-premièreproeverij van de Grosse Gewächse 2008, eerder deze week gehouden in Wiesbaden – waarover binnenkort meer op deze site en in Perswijn nr. 7 -, behoorden die van de Nahe tot de meest opwindende. Zoals de afgelopen jaren wel vaker het geval is geweest.

Schäfer-Fröhlich wordt in Nederland vertegenwoordigd door RieslingPartners & Co., http://www.rieslingpartners.nl.

De volledige lijst met prijswinnaars en de best beoordeelde wijnen van de Rieslingerzeugerpreis 2009 is te vinden op www.vinum.info.

René van Heusden

Reageer op dit item