Patrick Maroteaux (67) overleden - Perswijn
Nieuws

Patrick Maroteaux (67) overleden

Op zondag 19 november is Patrick Maroteaux, de eigenaar van Château Branaire-Ducru in Saint-Julien overleden. Dit bericht kwam van Olivier Bernard, president van de Union des Grands Crus de Bordeaux (UGCB / @ugcb.net). Maroteaux was een voorganger van Olivier Bernard: hij was president van de Union van 2000 tot 2008, dus twee volle perioden, om voor korte tijd opgevolgd te worden door Sylvie Cazes. Dat zegt veel over zijn persoonlijkheid. In Bordeaux heb je ze wat dat betreft in twee soorten: de teamspelers, en degenen die keihard voor alleen het eigen belang gaan.

Patrick Maroteaux (Foto: Chateau Branaire-Ducru)
Hij behoorde tot de eerste categorie. De beminnelijke en gastvrije Maroteaux was binnen de Union een echte teamspeler, die oog had voor het algemeen belang van deze organisatie voor de grote wijnen uit Bordeaux. Ik heb hem leren kennen als een bescheiden, vriendelijke en dynamische verschijning. Op zijn ‘eigen’ Branaire-Ducru’ zette hij vol in op kwaliteit, onder andere door het bouwen van een volledig nieuwe kelder. Hij trok de jonge Philippe Dhalluin aan als technisch directeur, die zijn carrière daarna voortzette als technisch directeur van Mouton-Rothschild. Het is vast en zeker geen toeval dat Mouton als enige van de Premiers Grands Crus Classé’s ook lid is van de UGCB. Zijn immer reizende collega’s kunnen niet een op zijn begrafenis zijn: de Union toert op dit moment door Azië. Het enige wat ze (kunnen) doen: op de dag van zijn begrafenis een korte stilte in acht nemen. Dat doen ze dus ook.

Ronald de Groot

Reageer op dit item