Marché du Vin - Perswijn
Nieuws

Marché du Vin

De blaadjes vallen weer. Fransen weten wat dat betekent: in het najaar rennen de wijnliefhebbers naar de grote supermarkten voor de bijzondere wijnen op de foire au vin. Daar worden vaak bijzondere Grands Crus verkocht voor zeer concurrerende prijzen. We wilden eerst schrijven dat de wijnen worden verkocht voor ‘sympathieke’ prijzen, maar daar is al lang geen sprake meer van met de huidige prijzen voor de Grands Crus. Toch is het voor de liefhebbers een goede mogelijkheid de kelder te vullen.

logo_albert_heijn.JPG
De blaadjes vallen weer. Fransen weten wat dat betekent: in het najaar rennen de wijnliefhebbers naar de grote supermarkten voor de bijzondere wijnen op de foire au vin. Daar worden vaak bijzondere Grands Crus verkocht voor zeer concurrerende prijzen.

We wilden eerst schrijven dat de wijnen worden verkocht voor ‘sympathieke’ prijzen, maar daar is al lang geen sprake meer van met de huidige prijzen voor de Grands Crus. Toch is het voor de liefhebbers een goede mogelijkheid de kelder te vullen. Franse supermarkten krijgen vaak scherpe prijzen voor wat moeilijker te verkopen jaargangen. Zo kochten we vorig jaar bij Leclerc, in Frankrijk dus, Château du Tertre 2004 voor € 19,95. Wijnen van dat niveau en die kwaliteit zie je niet in de Hollandse versie van de Foire au Vin, helaas. In ons land probeert Albert Heijn het fenomeen van de foire au vin op de kaart te zetten, maar het blijft toch een beetje een slap aftreksel, en de vraag is of het dan ook werkt.

Op maandag, vandaag dus, komt Albert Heijn, met zijn troeven, met onder meer: Poujeaux 2006 (Moulis), Camensac 2006 (Haut-Médoc), Croizet-Bages 2006 (Pauillac) en Du Glana 2006 (Saint-Julien). Een B-team, zou je kunnen zeggen, met een prijs van € 19,99 per fles. Met airmiles € 14,99. Van deze wijnen zijn eigenlijk alleen Poujeaux en Camensac voor de liefhebber interessant. Geen toppers, maar goede 2006-wijnen. En als je de wijnen wilt hebben, moet je snel zijn. De filialen krijgen als regel maar weinig flessen, naar we hebben begrepen een twaalftal per filiaal. En dus geen stapels kisten, zoals in Frankrijk. Het Franse leven is hier nog ver weg….

Ronald de Groot

Reageer op dit item