PERSWIJN #8 met Koopgids 100 beste wijnen van 2022 komt 3 december uit! - Perswijn
NieuwsPersberichten

PERSWIJN #8 met Koopgids 100 beste wijnen van 2022 komt 3 december uit!

Uit ons wijnconcours selecteerden we de 100 beste wijnen van 2022 voor u, stuk voor stuk bijzonder in hun soort en categorie. Originaliteit, verteerbaarheid en gastronomische inzetbaarheid blijken steeds belangrijker aan het worden.

U leest over Collioure, de zoete wijn uit Banyuls, de openbaring van Dom Pérignon en de grootse wijnen van Roundstone. Ook blikken we terug op 2022, legt Alex Maltman uit dat er geen verband is tussen geologie en smaak, en leest u over rosé in de winter.

Verder 720 proefnotities Belgische wijn in alle stijlen (deel 2), Zuid-Afrika: overige rode wijnen, 10 jaar later: wijnen uit 2012, Champagne in alle stijlen, rood en wit uit Marche, Abruzzo, Molise, Puglia, Campania, Basilicata en Calabria.

En natuurlijk in PERSWIJN #8 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #8 is vanaf 3 december verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

 

Banyuls en Collioure: de spanning van droog

De verkoop van zoete wijn, ook die van versterkte wijn als port, staat al jaren onder druk. Niet zo vreemd dus dat Banyuls, in navolging van de portstreek, de kaarten inmiddels op droge wijn heeft gezet, hier Collioure gedoopt.

 

Wijnhelden 2022

Wie bezorgt ons de lekkerste wijn, welke wijnkaart zouden we wel op willen eten, naar welk wijngebied willen we vandaag nog verhuizen? Hier zijn onze wijnhelden van 2022.

 

2022: de oogst

Hitte en droogte – verschijnselen waar veel wijnlanden wereldwijd mee te maken hadden – maakten het spannend, afgelopen jaar. Is het toch nog gelukt een goede oogst binnen te halen?

 

In de serie Is er nog toekomst voor…?

Sommige verschijnselen in de wijnwereld lijken in snel tempo achterhaald te raken. Van alcohol tot wijnrekjes, van barriques tot sommeliers: is er nog hoop voor ze? In 8 delen nemen diverse Perswijn-auteurs de toekomst met u door. In deel 8: het wijnarrangement.

 

De openbaring van Dom Pérignon

Dom Pérignon, de beroemde champagne, is niet alleen maar ‘gewoon’ Dom Pérignon. Een deel van de wijnen komt op de markt als Plénitude. We laten het ons uitleggen door Daniel Carvajal Pérez.

 

Roundstone, een droom van een wijn

In minder dan tien jaar is het domein van de Mullineux uitgegroeid tot een voorbeeldige wijnboerderij. Lars Daniëls volgde de ontwikkeling op de voet en stelt vast: dit is een duurzaam bedrijf op een prachtige plek, waar grootse wijnen vandaan komen.

 

Ribera del Duero klassiek-modern-klassiek

Ribera del Duero is een oude, vertrouwde liefde. Het landschap, de Duero, het kasteel van Peñafiel: allemaal bekende kost. En toch is het altijd weer ánders. Want ook hier staat de tijd niet stil.

 

Favoriete wijnen 2022

Pandemieën, hittegolven, stortbuien, zomer in het najaar: wij proeven en drinken stoïcijns door. Dit zijn onze favorieten van het afgelopen jaar, in alle soorten en prijsklassen.

 

Bordeaux 2012, de vergeten jaargang

Het is inmiddels een traditie geworden: een paar dagen Bordeaux om te kijken hoe de geklasseerde wijnen van 1855 er na tien jaar voor staan. Hoewel 2012 zeker geen topjaar is, zijn de wijnen vaak elegant en klassiek.

 

In de rubriek Wijnmensen: Alex Maltman:Een smaakomschrijving als grafiet zegt niets, want grafiet heeft geen smaak’

Geoloog Alex Maltman laat zien dat het hippe verband tussen geologie en de smaak van wijn op fictie berust.

 

In de serie Wijnbreinbrekers: tot slot

Op internet wemelt het van de wijnlexicons die allerlei wijntermen verklaren. Maar wijnbouw en vinificatie zijn steeds complexer geworden en vragen meer uitleg. Lars Daniëls MV gidst ons door de moeilijke termen.

 

Tahbilk, Victoria: ‘we zijn kwetsbaar’

Even puzzelen, met negen uur tijdverschil. Maar om half twaalf ’s avonds is het in Melbourne half negen de volgende ochtend. Het juiste tijdstip om te spreken met Alister Purbrick over zijn bijzondere familiebedrijf, Tahbilk, in Centraal-Victoria.

 

In de serie Terroir België: de toekomst

Heeft Belgische wijn voldoende identiteit, is er terroir voor grote kwaliteit, en is er toekomst voor wijnbouw? Stefaan Soenen trok zijn land rond op zoek naar antwoorden.

 

Rosé: techniek, terroir en terras

Rosé is zo ongeveer synoniem met mooi weer, gezelligheid op een terrasje en het liefst een zwembad of strand binnen handbereik. Een ijzersterk beeld, maar lastig te rijmen met kwaliteitswijn of met verkoop in de winter.

 

In de rubriek Op de wijnkaart: Jennifer en Jessica: ‘We ratelen niet de feiten op, we nemen gasten mee op reis’

Jennifer Silvius-Hermans doet bij restaurant Rantrée een stapje terug, Jessica Klook een stapje vooruit. Gelukkig lijken ze in hun manier van werken wel zusjes.

 

Bordeaux 2022 eindelijk een topjaar

2022 was een extreem warm en droog jaar in Bordeaux. De droogte leidde zelfs tot grote bosbranden ten westen van Bordeaux, maar die zullen geen impact hebben op de smaak van de naar verwachting rijpe en geconcentreerde wijn.

 

In de rubriek Lekkere trek: restaurant De Swarte Ruijter in Holten en café-restaurant Terroir in Utrecht

Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

 

In de rubriek Aan tafel: Bowy Aartsen

Bowy Aartsen, binnenkort mede-eigenaar van Wijnkoperij van Bilsen in Tilburg, schuift bij ons aan om Zuid-Afrikaanse wijn te proeven.

Reageer op dit item

nl Nederlands