Vakantietips voor de verwende wijnproever - Perswijn
Reportages & Reizen

Vakantietips voor de verwende wijnproever

Na twee jaar van onzekerheid of we wel of niet op reis konden, komt het dit jaar weer helemaal goed met onze vakantieplannen. Maar waar gaan we naar toe? Wellicht is een wijnreis een optie om te overwegen. Want de meeste wijn wordt gemaakt op de mooiste plekken verspreid over de aardbol. En ze weten hier als geen ander hoe ze het ons, verwende wijndrinkers, naar de zin kunnen maken. Met dank aan FINE, the International Wine Tourism Fair.

Ecologisch verantwoord reizen

Maar aangezien we denken aan het milieu, houden we het een beetje in de buurt. We blijven dus in Europa. Zeg Spanje, Italië of Portugal. Vervolgens selecteer je op wijnregio. Dat is al een keuze op zich. Maar waar je ook voor kiest, er is genoeg aanbod aan bodegas, aziendas vinicolas of vinhedos.  Allemaal gelegen in een prachtige omgeving, ver van de drukte van een ‘gewone’ toeristenbestemming. Vervolgens bedenk je hoe je wil slapen en eten. Camping of sterrenhotel, BBQ of Michelinster. Voor elk budget is er genoeg keuze. Wat er in ieder geval mogelijk is tijdens zo’n verblijf, is iets opsteken van een gepassioneerde wijnmaker en verschillende wijnen proeven bij de lokale gerechten in het restaurant ter plekke. En daarna, afhankelijk van de mogelijkheden van de locatie, daar ook nog eens tevreden je bed inrollen. Een kleine greep uit het enorme aanbod uit drie bijzondere wijngebieden: Ribeira del Duero in Spanje, Toscane in Italië en de Dourovallei in Portugal.

Spanje: 3x Ribeira del Duero

Bodega Protos met kenmerkende houten bogen en terracota dakpannen

Bodega Protos, Peñafiel, Ribera Del Duero

Hier geen luxe hotel, en ook (nog) geen fijn restaurant. Maar wil je je vergapen aan het enorm uitgebreide gangenstelsel boordevol wijnvaten gelegen onder het Peñafiel kasteel, dan is Protos absoluut een aanrader. Na de wandeling- een jas mee is een aanrader- proef je de wijnen van deze bodega. Dan ben je aangeland in de state of the art winery, ontworpen door Sr Richard Rogers, die ook verantwoordelijk is voor het Pompidou museum in Parijs. Voor een wandeling met aansluitende proeverij van drie wijnen betaal je € 20,- tot € 25,- Protos is actief in de DO’s Rueda voor de witte wijnen van o.a. de verdejo druif en in DO Cigales voor hun clarets of rosado’s. En uiteraard in Ribeira del Duero, waar ze fantastische  rode wijnen maken. Het is zinvol van tevoren te reserveren want in een ‘normaal jaar’ vonden 40.000 andere personen per jaar dit ook een leuk idee. De wijnen van Protos zijn goed te vinden in Nederland (AH) dus nagenieten met een mooi glas is geen enkel probleem.

De bodega van Pago de Carraovejas

Pago de Carraovejas, Ribera del Duero

Het begon in 1970 met de wens van José Maria Ruiz om op negen hectare een mooie huiswijn te maken voor het bijbehorende restaurant. Inmiddels worden er bij Pago de Carraovejas op 850 meter boven zeeniveau vele bijzondere wijnen gemaakt. Nazaat Pedro Ruiz vertelt: ‘Onze wens is  de schoonheid van vallei en de kracht van de aarde om ons heen te bottelen’. Dit doen ze met fino tinto (=tempranillo) als basis, aangevuld met cabernet sauvignon en merlot.

Alle wijnen zijn te proeven tijdens een bezoek aan het Ambivium restaurant (Michelin*). Wil je een uitgebreider bezoek aan de bijzonder fraai gelegen bodega, ga dan voor de tour. Men neemt je mee in de geschiedenis van het domein, je krijgt een kijkje in de kelder en je leert alles over de innovatieve manier van wijn maken die zich heeft geperfectioneerd op het vlak van duurzaamheid.

Daarna volgt er een proefsessie van vier wijnen, stuk voor stuk van een verfijnde elegantie, eigenheid en kracht. Ze worden gecombineerd met hapjes die de zeer uiteenlopend en Michelin-waardig zijn. Een absolute aanrader.

De spa in Castillo Termal Monasterio de Valbuena

Castillo Termal Monasterio de Valbuena, San Bernardo, Valladolid

Wil je het verleden herbeleven tussen de dikke muren van een voormalig cisterciënzer klooster uit de 12e eeuw? Het is inmiddels verbouwd tot een zeer luxueuze vijfsterren hotel met een zeer uitgebreide spa waar je totaal kunt resetten door het minerale, medicinale water van de San Bernardo bron. Alles ademt nog de sfeer van vroeger, maar dan vele malen luxer. Het is niet eens heel duur, denk € 175,- per nacht, het eten is verrukkelijk, en de wijnen komen van de eigen DOC Ribeira del Duero wijngaard. Bovendien ben je daarna een ander mens. Dat is de bedoeling van vakantie, toch?

Nog meer leuke plekken in Spanje waar je als toerist welkom bent: zoek op enoturismo/ wine tourism

www.arzuaganavarro.com

www.turismocastillalamancha.es

www.rutadelvinolamanchuela.com

www.turismocastillayleon.com

www.rutadelvinomentridatoledo.es

Klassieke Chianti’s proeven in Toscane, Italië

De wijnen van Il Borro

Il Borro, Toscane

Borro was een van de vele slapende gehuchten in Toscane tot de familie Ferragamo er in 1993 kwam. Ze kochten het gelijknamige kasteel en bliezen het dorp weer leven in. De verwaarloosde omliggende wijngaarden werden aangepakt en de Chianti wordt sinds 2007 biologisch geproduceerd. In het kasteel zelf is het aangenaam vertoeven, de familie is gespecialiseerd in het betere verwennen. Naast buitenactiviteiten als golf, paardrijden en tennis, staat de wijn centraal. Er wordt rood, wit, mousserend en versterkt (vin santo) gemaakt. Kijk mee hoe ze de Chianti maken, en doe meteen een kookcursus om de wijn-spijs combinaties te beheersen. Voor een nachtje is de prijs voor met z’n twee ongeveer € 400,- Daar komt nog wel de wijn bij.

Villa Trasqua

Villa Trasqua, Toscane

Als je dan toch in de buurt bent, ga dan ook naar Villa Trasqua in het hart van de Chianti Classico. Nederlander Hans Hulsbergen kocht het bedrijf in 2001 en ging verder met de productie van een breed assortiment uiteenlopende wijnen gemaakt op 54 hectare zeer arme grond. Het assortiment varieert van soepele terraswijnen tot serieus gastronomisch inzetbare cult-Chianti’s. En ze zijn allemaal te proeven tijdens een bezoek aan het domein. Ontdek gedurende een paar uur de imposante kelders (neem een jasje mee). Daarna proef je een selectie van de wijnen, uiteraard in combinatie met de lokale delicatessen. De prijs varieert per tour: ‘Starter’ (€18) duurt een uur, ‘Medium’ (€25) duurt anderhalf uur en in de ‘Gold’ tour (€ 25) proef je in de kelder alle klassiekers als Chianti Classico, de reserva’s en de Grand Seleziones gecombineerd met allerlei Toscaanse lekkernijen. Uiteraard alleen na reservering.

WoWine School Workshop (Foto: HILODI World of Wine)

WoW  (World of Wine) Vila Nova de Gaia, Portugal

Een van de mooiste wijnen ter wereld is Port, afkomstig uit de Douro, in Portugal. Ooit was het stadje Vila Nova het bruisende middelpunt waar alle Porthuizen hun wijnen naar toe brachten om deze te laten rijpen aangezien dit de koelste plaats was, dicht bij de rivier. Dit is lang geleden, inmiddels beschikt ieder Porthuis over koelinstallaties. Maar toch heerst nog steeds de Portgedachte in het stadje. Zeker nu WOW er zit, een recent gebouwde verzameling van zeven musea. Deze musea hebben alles te maken met Port. De allerleukste zijn de Wine Experience, Planet Cork en the Chocolate Story. Verdwaal in de wereld van Port, doe een wijncursus, bezoek een van de wisselende foto-exposities en ga daarna heerlijk eten (en drinken) in een van de twaalf restaurants.

Er is een multi experience van 2, 3 of 5 bezoeken te boeken, per museum betaal je ongeveer € 20,- Ook erg leuk voor kinderen.

Nog meer wijntoerisme ontdekken in Portugal: kijk op de onderstaande sites

www.winenroute.pt

www.cvrtejo.pt

www.sjpesqueira.pt

 

Petri Houweling

1 Reactie

  1. Hallo, vraagje; ik ga begin oktober op de doorreis door Bordeaux en wil graag 2 nachten op een wijndomein verblijven. Hebben jullie tips? Het hoeft geen absolute budget trip te zijn, maar 500 euro per nacht krijg ik thuis helaas niet verkocht. Alvast bedankt voor de hulp! Met vriendelijke groet Mark

Reageer op dit item