PERSWIJN #5 komt 24 juli uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #5 komt 24 juli uit!

In Perswijn #5 leest u over sémillon, over last van wijn door biogene aminen en over de veranderende traditie van vintage port.

Verder informeren we u over interessante Bordeaux-wijnen, moderne Roussillon en over docufilms met wijn in de hoofdrol. U krijgt een kijkje in het coronadagboek van Kees van Leeuwen en leest over de ideale omstandigheden voor goddelijke rosé.

Verder ruim 500 proefnotities rosé uit de Provence, rood en wit uit Douro, Dão en Bairrada, wit uit de Mâconnais en crémant. 

En natuurlijk in PERSWIJN #5 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #5 is vanaf 24 juli verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. 

Sémillon: op zoek naar de schat

Op het zuidelijk halfrond domineren internationaal aansprekende variëteiten als chardonnay en sauvignon blanc het wittewijnspectrum. Maar er is hier en daar ook een bijna verborgen specialiteit te vinden: sémillon.

Last van wijn? Lees dit: biogene aminen in wijn

Een verkeerde reactie van het lichaam op het drinken van wijn wordt vaak geweten aan alcohol en sulfieten. Maar onderzoek laat zien dat biogene aminen grotere boosdoeners kunnen zijn. Pikant detail: het weglaten van sulfiet lijkt de vorming van biogene aminen juist in de hand te werken.

Albino Rocca: innemende nebbiolo

Barbaresco, inmiddels bijna zo beroemd als grote broer Barolo, heeft volop goede producenten, maar weinig echt beroemde. Een bedrijf dat meer aandacht verdient, is een persoonlijke favoriet: Albino Rocca.

Benguela Cove, goed doordacht

Met zijn fijne klimaat en prachtige landschap is Zuid-Afrika een geliefde plek voor investeerders in vastgoed en ook in wijngaarden. Dankzij zo’n investeerder kan Benguela Cove uitgroeien tot een hoogstaand wijnbedrijf.

De top 40 van wijndruiven

We hebben zo’n 4,5 miljoen hectare wijngaard op de wereld. Dat is lekker veel, maar wat zijn nou de meest aangeplante druivenrassen? Lars Daniëls maakte een top 40.

Vintage port à la carte

Vintage port is een wijn met traditie. Maar die traditie staat op de tocht. De stijl van de wijn is aan het veranderen. En het gezamenlijk declareren van vintage port is er ook al niet meer bij.

Bordeaux à la hollandaise

Weinig streken produceren in de breedte zoveel goede wijnen als Bordeaux. En hoewel ze niet zoveel aandacht krijgen, zijn vooral de minder prestigieuze wijnen qua prijs interessant. Een goed voorbeeld is Chateau Branas Grand Poujeaux in Moulis. Directeur Arjen Pen vertelt er graag over.

In de rubriek Wijnmensen: Yannis Karakasis: ‘Soms is nee zeggen de meest beslissende keuze’

Yannis Karakasis kan een gevechtshelicopter besturen, danst op muziek van Prince, is Master of Wine en zet zich onvermoeibaar in voor de promotie van Griekse wijn.

Kijk die wijn

Docufilms over wijn zijn behoorlijk in trek en via diverse streamingdiensten makkelijk bereikbaar. Samen met filmcriticus en vinologe Remke de Lange bekijkt Magda van der Rijst oude en nieuwere releases.

Deel 3 in de serie De symboliek van wijn, niet zo maar een drank

Wijn komt voor in de grote verhalen van verbazend veel oude (en moderne) samenlevingen en heeft een belangrijke plaats in hun dagelijkse gewoonten, rituelen en spiritualiteit. Een duik in de geschiedenis van de symboliek van wijn.

Custoza is er klaar mee

Custoza is het zat. De producenten hebben er genoeg van dat hun wijn louter wordt gezien als licht, fris, verteerbaar, doordrinkbaar en voordelig. Dat klopt wel, maar de wijn heeft ook een eigen touch, dankzij de blend van garganega, trebbianello en fernanda bianca.

Roussillon straalt

Nog niet eens zo lang geleden kon je in de supermarkt met diep bukken een fles Côtes du Roussillon voor € 1,99 uit het onderste schap opdiepen. Moderne Roussillon – licht en versterkt – is een heel ander verhaal.

Clos du Temple: rosé voor de goden

Na een zoomsessie met Gérard Bertrand begin dit jaar werd Ronald de Groot uitgenodigd voor de inauguratie van de nieuwe kelder van Clos du Temple in Cabrières. Hij was toevallig in de buurt en wilde de kans om Bertrand in levende lijve te ontmoeten niet missen.

In de rubriek Op de wijnkaart: Martijn Struijk: ‘Ik hoef niet te weten hoeveel kiezeltjes er in een wijngaard liggen’

Martijn Struijk, man van de praktijk, brengt leven in de wijn. Hij volgt zijn hart, met combinaties waarvan je opveert.

Weg van corona

De coronacrisis heeft de wereld aardig op z’n kop gezet en ook wetenschappers hebben zich flink moeten aanpassen. Het lijkt erop dat het ergste achter de rug is. De ervaringen van Kees van Leeuwen in de vorm van een dagboek.

In de rubriek Lekkere trek: restaurant Tribeca uit Heeze

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn. 

In de rubriek Aan tafel: Julien Viguurs

Elke zomer is het weer rosétijd. Lekker op het terras en aan tafel, toch? We nemen de proef op de som met rosékenner Julien Viguurs.

Reageer op dit item