PERSWIJN #4 met supplement wijnconcours Spanje 2021 komt 12 juni uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #4 met supplement wijnconcours Spanje 2021 komt 12 juni uit!

Voor deze editie van het Spaans wijnconcours kregen we meer wijnen ingezonden dan ooit: ruim duizend flessen. Het toont hoeveel belangstelling er is voor Spaanse wijn, en hoe graag de Spaanse producenten laten zien wat voor kwaliteit ze maken. In het supplement vind u in de lekkerste wijnen in diverse categorieën terug.

In Perswijn #4 geven we aandacht aan witte wijnen: aan riesling -en dan uit gebieden buiten Duitsland, aan timorasso die beter verdient dan een hype en aan Chablis -voor als u heimwee heeft naar witte Bourgogne.

U leest over de symboliek van wijn en over de invloed van de ouderdom van wijnstokken op wijn. We hebben proefnotities Bordeaux 2020 voor u en nu de grenzen weer deels opengaan een tour de rosé in de Provence. 

Verder ruim 500 proefnotities syrah (minimaal 85%) van zuidelijk halfrond, rood uit Rioja, droog wit uit Duitsland m.u.v. riesling en chardonnay, rood en wit uit Friuli-Venezia Giula.

En natuurlijk in PERSWIJN #4 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #4 is vanaf 12 juni verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. 

Natuurtalent Riesling

Riesling is een van de beste witte druivenrassen ter wereld. Een ras dat veeleisend is, maar waar je alles van kunt maken, van mousserend tot en met ijswijn. In dit tweede deel rieslinggebieden buiten Duitsland, riesling in de wijnmakerij en de diverse wijnstijlen en kenmerkende aroma’s en smaken.

Timorassotijd

Timorasso een Randstedelijke hype? Deze witte wijn uit Piemonte, gemaakt van de gelijknamige druif, verdient beter. Producenten hebben alle vertrouwen in de variëteit en vechten om grond in de Colli Tortonesi.

Heimwee naar witte Bourgogne? Drink Chablis

Door zijn noordelijke ligging en kalkhoudende ondergrond heeft de Chardonnay uit Chablis van nature spanning en zuren. Maar de klimaatopwarming zorgt ook voor meer rijkdom. Positief, of niet? Met proefnotities.

De top 40 van wijndruiven

We hebben zo’n 4,5 miljoen hectare wijngaard op de wereld. Dat is lekker veel, maar wat zijn nou de meest aangeplante druivenrassen? Lars Daniëls maakte een top 40.

Rondje rosé in de Provence

De Provence is ingericht op toerisme. Wat voor toerist je ook bent, voor iedereen ligt er een vakantieplan klaar. Ook voor wijntoeristen. Wat nog toe te voegen in Perswijn? Een route de rosé natuurlijk, waarbij je meerdere terroirs aandoet en de stijlverschillen proeft.

Niet zomaar een wijn: de symboliek van wijn

Wijn komt voor in de grote verhalen van verbazend veel oude (en moderne) samenlevingen en heeft een belangrijke plaats in hun dagelijkse gewoonten, rituelen en spiritualiteit. Een duik in de geschiedenis van de symboliek van wijn.

Pedro Parra denkt anders: ‘mijn droom is dat Itata over 25 jaar een beetje op Barolo lijkt’

Zijn kennis van en passie voor terroir hebben hem tot de bekendste wijnbouwconsultant uit Zuid-Amerika gemaakt. Sinds 2013 maakt hij ook zijn eigen wijnen in Itata (Chili). Een portret van Pedro Parra.

In de rubriek Wijnmensen: Mr. California Ruben van Dam ‘Ik ben gaan experimenteren’

Hosman Vins heeft zo’n 25 Californische wineries in Nederland geïntroduceerd. Zowat elke grote wijnhandel in Nederland verkoopt nu wijn waarmee hij ooit is begonnen.

Wijnweer: wat doet het weer?

Er wordt veel geschreven over de invloed van klimaat op wijnbouw en wijn. Maar het weer krijgt minder aandacht. Wel van wijnboeren natuurlijk: die zitten constant op hun weerapp. Wat doet het weer met wijn?

Bordeaux 2020: een loterij

Net als de voorgaande jaren straalt Bordeaux vertrouwen uit over de laatste oogst – 2020 in dit geval. Terecht of niet? Met proefnotities.

In de rubriek Op de wijnkaart: Caroline Furstoss ‘Ik verbaas me er altijd over dat er zoveel saaie wijn is’

Via Dubai en Parijs belandde sommelier Caroline Furstoss weer in haar geboortestreek de Elzas. Van daaruit verkoopt ze online wijn en wijnadvies.

Hoe ouder, hoe beter. Toch?

Old vines, vieilles vignes: oude stokken worden vaak gebruikt als verkoopargument. Maar is het bewezen dat oudere stokken betere wijn geven?

In de rubriek Lekkere trek: restaurant Upstairs uit Voorschoten

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn. 

In de rubriek Aan tafel: Anton Siletti

De wijnen uit Friuli-Venezia Giulia zijn wat minder bekend. Geheel ten onrechte, zo blijkt uit deze themaproeverij samen met importeur Anton Silletti.

Reageer op dit item