PERSWIJN #3 komt 24 april uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #3 komt 24 april uit!

In Perswijn #3 geven we aandacht aan natuurtalent riesling, Vietti en Barolo 2017 en Bordeaux 2018. We interviewden diverse wijnmakers: Michael Brajkovich, Mark Andrew en Dan Keeling, Gérard Bertrand, David Trafford en Mathieu Deiss.

U leest over de invloed van luchtvochtigheid op de wijn, bosbranden en een hitteplan voor druiven.

Verder ruim 500 proefnotities rood uit Piemonte (m.u.v. Nebbiolo en Dolcetto), wit uit Piemonte, wit uit Rioja, wijnen uit Nederland in alle stijlen, cider, cidre, sidra en Shiraz uit Australië.

En natuurlijk in PERSWIJN #3 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #3 is vanaf  24 april verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. 

Natuurtalent riesling

Riesling is een van de beste witte druivenrassen ter wereld. Een ras dat veeleisend is, maar waar je alles van kunt maken, van mousserend tot en met ijswijn. In twee uitgebreide artikelen bekijken we de wereld van dit natuurtalent. Deel 1: Riesling en Duitsland.

Digitaal wijnlokaal

Al jaren is er toenemende behoefte aan wijneducatie, zowel onder particulieren als professionals. Vorig jaar, tijdens de eerste lockdown, sloten opleiders noodgedwongen hun deuren. Inmiddels zijn die online weer geopend. 

Vietti en Barolo 2017

Weinig producenten van Barolo staan hoger aangeschreven dan Vietti. En bijna geen een heeft percelen in zoveel goede cru’s. De wijnen van Vietti geven dus een aardig beeld van 2017.

Kemeu River: elke gistcel telt

Al jarenlang opereert Michael Brajkovich MW met zijn Chardonnay in de absolute top. De wijnen kunnen zich meten met de besten ter wereld. Precisie, aandacht voor detail en onmetelijk perfectionisme, daar gaat het om.

De top 40 van wijndruiven

We hebben zo’n 4,5 miljoen hectare wijngaard op de wereld. Dat is lekker veel, maar wat zijn nou de meest aangeplante druivenrassen? Lars Daniëls maakte een top 40.

Uitgerookt

Bosbranden vormen een vreselijke bedreiging, ook voor wijngaarden. Alleen de rok al veroorzaakt veel leed. Sinds 2007 wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het onstaan en vorkomen van branden en naar de nare bijsmaak van rook.

Bordeaux 2018

Onder normale omstandigheden is Ronald de Groot begin januari in Bordeaux om de op fles gebrachte nieuwe jaargang te proeven; dit jaar is dat 2018. Maar niets is meer ‘normaal’. Behalve een goed jaar in Bordeaux, zo lijkt het.

In de rubriek Wijnmensen: Mark Andrew en Dan Keeling

Voor de oprichters van wijnmagazine en wijnbar & restaurant ‘Noble Rot’ is wijn het begin van een gesprek dat overal over kan gaan.

Gérard Bertrand: oprecht verhaal

De wijnwereld in lockdown kan niet zonder videopresentaties en onlineproeverijen. Soms knullig, soms heel gelikt, zoals die van Gérard Bertrand, wijngrootheid uit de Languedoc.

Tegen de stroom in: David Trafford

Soms moet je, als je iets wilt, tegen de stroom op roeien. David Trafford kiest al dertig jaar voor avontuur – en dat is nooit de makkelijkste weg.

In de serie Wijnweer: wat doet het weer? Deel 2: luchtvochtigheid

Er wordt veel geschreven over de invloed van klimaat op wijnbouw en wijn. Maar het weer krijgt minder aandacht. Wel van wijnboeren natuurlijk: die zitten constant op hun weerapp. Wat doet het weer met wijn?

Mathieu Deiss. Dromen van wijnen

Mathieu Deiss is wijnmaker op Domaine Marcel Deiss, waar hij zijn vader opvolgde, maar maakt met Vignoble du Rêveur ook zijn eigen, heel experimentele wijnen.

Sauternes zoekt nooduitgang

Onlangs organiseerde Job Seuren (restaurant Zoldering), geassisteerd door Rianne Ogink (sommelier Zoldering), met enkele producenten een zoomproeverij van wijn uit Sauternes. Wijn waar weinig vraag naar is.

In de rubriek Op de wijnkaart: Arvid Rosengren ‘Ik mis de gasten’ 

Sommeliers, de sterren van de horeca. Voor veel gasten het gezicht van het restaurant. Ze regeren over de wijnkaart, waken over de kelder, sturen wat wij aan tafel drinken. Maar hoe gaat dat in coronatijd?

Bordeaux: hitteplan voor druiven

In beschermde herkomstgebieden zijn de regels heel strikt omtrent welke druivenrassen wel en niet aangeplant mogen worden. De opwarming van het klimaat brengt daar snel verandering in.

In de rubriek Lekkere trek: restaurant Vista uit Willemstad

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn. 

In de rubriek Aan tafel: Arina van Leenen en Diederik Beker

Arina van Leenen en Diederik Beker, het enthousiaste stel achter het Betuws Wijndomein, gaan met ons aan tafel. We proeven Nederlandse wijn met gerechten uit de keuken van restaurant Floreyn.

 

Deze editie is verkrijgbaar bij boekhandels, onze ambassadeurs en in de PERSWIJN webshop.

U wordt al voor €5 per maand abonnee. Klik hier voor alle PERSWIJN abonnementen.

Reageer op dit item