Vorstbestrijding in de wijngaard - Perswijn
Nieuws

Vorstbestrijding in de wijngaard

Niet alleen in Frankrijk, ook in Nederland en België bezorgt deze voorjaarsvorst de wijnmakers slapeloze nachten. Om de wijnstokken te beschermen tegen de nachtvorst moeten ze ‘s nachts grote kaarsen neerzetten. “Nog een maand tot de IJsheiligen. Dit is een zeer kwetsbare periode, niet alleen voor de fruitteelt, maar ook voor de Belgische wijnbouwers.”, aldus Pieter Raeymaekers, wijnmaker op Wijndomein Valke Vleug en medeoprichter van Vinetiq, het wijnbedrijf dat deze Vlaamse wijngaard runt. 

Foto: Wijndomein Valke Vleug

Nachtvorst is een risico voor alle wijnbouw in koelere klimaten, waar zogenoemde cool climate wijnen worden gemaakt. Deze wijnen zijn vaak delicater, lichter, wat lager in alcohol en verfijnder dan die van de warmere regio’s, maar de uitdagingen zijn legio. De moeilijkere weersomstandigheden vragen om sterke wijnmakers die snel en flexibel op elke verandering kunnen reageren.

Foto: Wijndomein Valke Vleug

Om de 5 meter worden tussen de ranken grote kaarsen klaargezet. Wanneer de vorstgrens bereikt dreigt te worden, worden de vuurpotten aangestoken. Deze speciale vorstkaarsen doen de grondtemperatuur met anderhalve graad stijgen, wat alle verschil maakt.

Foto: Wijndomein Valke Vleug

De opkomende zon vormt daarna wel eens de volgende bedreiging. Het nieuwe ijslaagje over de bevroren knoppen werkt namelijk als een vergrootglas voor de lentezon. En zonnebrand zo vroeg in het jaar, is niet goed voor de wijnranken. Valke Vleug wijngaardeniers creëerden daarom een groot rookgordijn door natte hooitbalen aan te steken. 

Foto: Wijndomein Valke Vleug

Naast vele nachtelijke uren werk is deze vorstbescherming ook een budgettaire streep door de rekening. “We hopen dat dit voldoende was om de knoppen te beschermen, en het bij deze ene keer blijft dit seizoen. Laten we vooruit kijken en vertrouwen op een mooie lente en zomer.” besluiten wijnmaker Pieter Raeymaekers en zijn ploeg. In ieder geval leverde de vorstbestrijding alleszins feeërieke beelden op! 

Foto: Wijndomein Valke Vleug

Reageer op dit item