PERSWIJN #2 komt 15 maart uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #2 komt 15 maart uit!

In Perswijn #2 geven we aandacht aan sauvignon blanc, Adi Badenhorst -rock ster van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, Jacques Lurton en Zinfandel uit Lodi.

U leest over de invloed van het weer op de wijn, toekomstwijn uit Scandinavië, de symboliek van wijn en de gigantische, handgemaakte amfora’s van Yogi de Beer.

Verder ruim 500 proefnotities Merlot buiten Bordeaux, Sud-Ouest rood, rood uit Piemonte: nebbiolo, rood uit Piemonte: dolcetto, rood uit Castilla-la Mancha en Murcia en cider, cidre, sidra.

En natuurlijk in PERSWIJN #2 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #2 is vanaf 15 maart verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. 

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc is het best onderzochte druivenras ter wereld. Maar met alle aandacht voor de druif zelf zou je de plekken waar hij de beste wijnen oplevert haast vergeten. Een tweeluik over Sancerre en Pouilly-Fumé. In deel 2, herkomst Pouilly-Fumé: ‘Net als Sancerre is Pouilly-Fumé opvallend heuvelachtig’.

Beetje terroir, beetje Adi

Adi Badenhorst is de rock star van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Zijn imago heeft geholpen Swartland op de kaart te zetten. Maar: ‘Al die aandacht zou er niet zijn als de wijnen niet goed genoeg waren.’

Jacques Lurton rustig vooruit

Terwijl zijn oom Lucien al zijn kinderen bedeelde met een eigen château, moest Jacques Lurton wachten tot zijn zestigste om Vignobles André Lurton naar een nieuwe toekomst te leiden.

De top 40 van wijndruiven

We hebben zo’n 4,5 miljoen hectare wijngaard op de wereld. Dat is lekker veel, maar wat zijn nou de meest aangeplante druivenrassen? Lars Daniëls maakte een top 40.

Proeverij Zinfandel uit Lodi: gouwe ouwe

Van de Californische wijnen staan vooral die uit klassieke streken als Napa en Sonoma in de belangstelling. Of die van populaire druiven, zoals pinot noir uit het zuidelijk kustgebied. Maar ook Lodi verdient aandacht met zijn bijzondere Zinfandel, vaak van (zeer) oude wijngaarden.

Wijnweer: wat doet het weer?

Er wordt veel geschreven over de invloed van klimaat op wijnbouw en wijn. Maar het weer krijgt minder aandacht. Wel van wijnboeren natuurlijk: die zitten constant op hun weerapp. Wat doet het weer met wijn?

Toekomstwijn

De regel dat wijnbouw uitsluitend mogelijk is tussen de 30ste en 50ste breedtegraad aan weerszijden van de evenaar vraagt om herziening. Niet alleen de wijnen uit Nederland, maar ook die uit Scandinavië bewijzen dat.

Niet zomaar een drank. De symboliek van wijn

Wijn komt voor in de grote verhalen van verbazend veel oude (en moderne) samenlevingen en heeft een belangrijke plaats in hun dagelijkse gewoonten, rituelen en spiritualiteit. Een duik in de geschiedenis van de symboliek van wijn.

In de rubriek Wijnmensen: Yogi de Beer ‘Ik ben gaan experimenteren’

De Zuid-Afrikaanse pottenbakker Yogi de Beer uit Houtbaai maakt amfora’s voor veeleisende wijnmakers.

Sommelier²: ‘het is de bedoeling dat je alles weet’

De titel Master Sommelier kun je uitsluitend halen bij The Court of Master Sommeliers (CMS). Dit Britse instituut neemt op verschillende locaties in de wereld examens af.

Wachau warmt (zich) op

Wachau, met zijn bijzondere wijngaarden op de oevers van de Donau, is dé wijnstreek van Oostenrijk voor witte wijn. Grüner Veltliner is hier tot grote hoogte gebracht, met in zijn slipstream fijne Riesling. Maar net als elders in Oostenrijk houdt de classificatie van wijnen en wijngaarden de gemoederen hier bezig.

In de rubriek Op de wijnkaart: Liora Levi ‘Ik ben net een aardappel, je kunt me overal voor inzetten’

Sommeliers, de sterren van de horeca. Voor veel gasten het gezicht van het restaurant. Ze regeren over de wijnkaart, waken over de kelder, sturen wat wij aan tafel drinken. Maar hoe gaat dat in coronatijd?

Bio en dynamisch: van mening naar feiten

Biologisch en biodynamisch (wijn)boeren zit erg in de lift. Iedereen heeft er een mening over, maar wat zijn de feiten?

In de rubriek Lekkere trek: Central Park uit Voorburg

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn. 

In de rubriek Aan tafel: Jochen Riga

Sinds een half jaar is Jochen Riga hoofd inkoop bij de grootste importeur van Nederland: Delta Wines. We maken kennis met hem terwijl we wijnen uit Piemonte proeven.

Reageer op dit item