PERSWIJN #8 komt 4 december uit samen met het supplement 103 beste van 2020! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #8 komt 4 december uit samen met het supplement 103 beste van 2020!

In Perswijn # 8 blikken we uitgebreid terug op 2020, een jaar om nooit te vergeten. Verder brengen we graag de enorme verscheidenheid van het Kremstal onder uw aandacht, evenals het groeiende succes van de Languedoc. U leest over Zweigelt, de rode verleider, en we nemen u mee via Valtellina in het Italiaanse Lombardije naar de toppen van Zuid-Afrika.

In het supplement 103 beste van 2020, het resultaat van ons wijnconcours, kunt u kiezen uit de heerlijkste wijnen verdeeld in diverse thema’s en prijscategorieën. Omdat we geen concessies wilden doen, zijn het uiteindelijk 103 in plaats van 100 wijnen geworden. Terechte aanraders!

Verder ruim 500 proefnotities champagne, brut nature, extra brut en brut, rode wijnen uit de AOC’s van de Zuidelijke Rhône, 10 jaar later: 2010, tawny port en madera, Marche en Abruzzo, 

En natuurlijk in PERSWIJN #8 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #8 is samen met het supplement 103 beste van 2020 vanaf 7 december verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. 

Het Kremstal. Geen moment saai

Het is een van die bijzondere plekken in de wijnwereld waar bij een proeverij de lokale wijnen helemaal tot je doordringen: de ruïne van Senftenberg. Toch zie je er maar een fractie van de verscheidenheid van het Kremstal, het meest diverse wijngebied van Niederösterreich.

Wijnhelden 2020

Welke mensen sprongen er in 2020 uit, welke wijnkaart hebben we mee naar huis gesmokkeld, van welk wijngebied werden we gelukkig? Dit zijn de wijnhelden 2020 van Perswijn.

Oogst 2020: rot, hitte en corona

De oogst van 2020 vond plaats onder bizarre omstandigheden. Flink wat producenten moesten wijnen gaan maken die nooit verkocht zullen worden. Bovendien moesten ze de werkers tijdens de oogst beschermen tegen het virus. En de effecten van de klimaatverandering kwamen er ook nog eens bij.

Het ABC van de AOP

Hoewel de nieuwe herkomstaanduidingen al elf jaar bestaan, moeten we er nog steeds aan wennen. Daarom zetten we ze hier nog eens op een rij.

In de serie: Foute wijn, deel 8: fouten assorti

Fouten in wijn zijn ergerlijk en soms onacceptabel. Wijn is een van de weinige producten waarvoor je moet betalen zonder de zekerheid te hebben dat hij technisch foutloos is. Dus is het belangrijk te weten wat fouten en onvolkomenheden in wijn zijn, en hoe je ze kunt ontdekken én voorkomen.

Pays de succès

Lang hebben de producenten van de Languedoc geworsteld met het imago van hun IGP Pays d’Oc. Maar langzamerhand is de wijn populairder geworden. Dankzij ambitieuze handelshuizen, zoals Paul Mas en Gérard Bertrand, en dynamische kleinere producenten als Preignes le Vieux.

Favoriete wijnen 2020

We maken allemaal voor het eerst een pandemie mee, maar tussen alle onzekerheden blijft één ding duidelijk: wijn biedt troost. Dit zijn de favoriete wijnen en wijnmomenten van de redactie; we proosten met u, lezer, op een beter 2021.

In de rubriek Adembenemend zoet: Duitse Riesling: Auslese en Eiswein

Dankzij zoete Riesling behoorde Duitsland vroeger tot de elite van de wijnwereld. Het prestige nam echter af; zoet werd niet langer gewaardeerd. Maar er is een omwenteling gaande. Stefaan Soenen reisde daarom naar de belangrijkste Duitse wijnstreken voor zoet. Een vierdelige serie over (genieten van) zoete Duitse Riesling. Deel 4: Auslese en Eiswein.

In de rubriek Wijnmensen: Frank Smulders “Eigenlijk drink ik heel weinig”

Master of Wine Frank Smulders adviseert dure buitenlandse hotels maar ook Russische supermarkten, en geeft wijncursussen door heel Europa. 

Nino Negri Nebbiolissimo

Danilo Drocco, voorheen wijnmaker van Fontanafredda in Barolo, zit sinds drie jaar bij Nino Negri in Valtellina. ‘Mijn droom was het maken van een ander type Nebbiolo. En die droom is hier uitgekomen.’

Duik in de kelder

Gedwongen thuis zijn leidde tot allerlei huiselijke activiteiten zoals opruimen. Ook de wijnkelder kreeg eindelijk de hoognodige beurt. Die bracht verrassingen, een enkele teleurstelling en inzichten. Petra Janssen en Job de Swart delen hun ervaringen.

De toppen van Zuid-Afrika

Afgelopen maart bezocht Ronald de Groot Tierhoek en Cederberg in Zuid-Afrika. Twee prachtige bedrijven, hoog weggestopt tussen de bergen en de natuur.

Zweigelt, de rode verleider

In het vorige nummer schreven we over Neusiedlersee DAC, de eerste herkomstbenaming gebaseerd op 100% zweigelt, een écht Oostenrijkse druif. Hij is vanwege zijn soepele, zachte karakter gemakkelijk te onderschatten, maar hij heeft ook een krachtige kant.

In de rubriek Op de wijnkaart: Gerie Niemarkt en Adriaan van Raab van Canstein van Le Hollandais: “geen voorstander van een arrangement”

Sommeliers, de sterren van de horeca. Voor veel gasten het gezicht van het restaurant. Ze regeren over de wijnkaart, waken over de kelder, sturen wat wij aan tafel drinken. Ach, stiekem zouden we allemaal wel sommelier willen zijn…

2020 in Bordeaux: opwarming slaat toe

2020 is een goed voorbeeld van een oogstjaar dat laat zien dat de opwarming van het klimaat al veel veranderd heeft. Een blik op de situatie in Bordeaux.

In de rubriek Lekkere trek: Salon de Provence in Breda

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn. 

In de rubriek Aan tafel met de redactie van Perswijn

In 2020 is alles anders. Ook de jaarlijkse wijn-spijssessie van de Perswijn-redactie. Frank Jacobs is door het coronavirus zijn geur- en smaakvermogen grotendeels kwijtgeraakt. Daarom koos elk redactielid zelf een favoriet gerecht plus twee wijnen. Frank zocht daar – op basis van kennis en ervaring – een derde wijn bij uit. Elke redacteur kookte zelf het gerecht en proefde het met de wijnen. Op gepaste, maar ongewenste afstand van de rest.

Reageer op dit item