PERSWIJN #7 komt 24 oktober uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #7 komt 24 oktober uit!

In Perswijn # 7 vergelijken Lars Daniëls MV en Magda van der Rijst Grosse Gewächse 2019 met 2018, leest u over de mogelijkheden en uitdagingen bij het wijnmaken in China en over het creëren van een DAC in Oostenrijk.

In Zuid-Amerika blijkt dat steeds meer van de beste wijnen van cabernet franc gemaakt worden. We zetten Moselle Luxembourgeoise voor u in de schijnwerpers en laten een ander licht schijnen op de steeds langer wordende lijst additieven die bij vinificatie gebruikt mogen worden.

Verder ruim 500 proefnotities vinho verde en rías baixas, rood en wit uit de Beaujolais, rood en wit uit de Verenigde Staten, rood en wit uit Puglia, Campania, Molise, Basilicata en Calabria en rood uit voormalig Joegoslavië.

En natuurlijk in PERSWIJN #7 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #7 is vanaf 24 oktober verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. 

Proeverij Grosse Gewächse 2019 en 2018

Het is verleidelijk en logisch wijnjaargang 2019 met 2018 te vergelijken, want beide waren zeer warm.  Toch heeft 2019 heel andere, meestal beter en spannendere wijnen opgeleverd dan het ook al goede 2018.

Duik in de kelder

Gedwongen thuis zijn leidde tot allerlei huiselijke activiteiten zoals opruimen. Ook de wijnkelder kreeg eindelijk de hoognodige beurt. Die bracht verrassingen, een enkele teleurstelling en inzichten. Lars Daniëls MV, Albert de Jong, Fred Nijhuis, Ibert van der Waal en Frank Jacobs delen hun ervaringen.

Lenz Moser in China

Sinds 2015 maakt de Oostenrijker Lenz Moser de wijnen op Changyu’s pronkdomein, Château Changyu Moser XV, in de Chinese regio Ningxia. De mogelijkheden zijn er gigantisch. De uitdagingen ook.

In de serie: Foute wijn, deel 7: bacteriën

Fouten in wijn zijn ergerlijk en soms onacceptabel. Wijn is een van de weinige producten waarvoor je moet betalen zonder de zekerheid te hebben dat hij technisch foutloos is. Dus is het belangrijk te weten wat fouten en onvolkomenheden in wijn zijn, en hoe je ze kunt ontdekken én voorkomen.

DAC brengt duidelijkheid

Oostenrijk is sinds enige jaren druk doende met het creëren van een DAC voor veel van zijn wijnstreken. De Neusiedlersee DAC is geheel gewijd aan wijnen van zweigelt, die hierdoor een duidelijk profiel krijgen.

Cabernet franc op tournee

De afgelopen jaren werd duidelijk dat steeds meer van de beste wijnen van Argentinië en Chili –de Zuid-Amerikaanse wijngrootmachten- niet per se van malbec of cabernet sauvignon komen. Cabernet franc blijkt het er op diverse plekken heel goed te doen.

Wijnavonturen: op jacht naar wijngeluk

Van je (wijn)passie je beroep maken; wie droomt er niet van? Deze landgenoten deden het. In deze laatste aflevering Eric Heerema. 

In de rubriek Wijnmensen: Wilde Wijnen

Wilde Wijnen verkoopt rebelse anti-establishmentwijnen. Harold Kokke en Jochem de Ruig, beiden eind veertig, voelen haarfijn aan waarnaar jongeren op zoek zijn.

Luxemburg: eigen stijl

Als wijnstreek valt de Moselle Luxembourgeoise een beetje tussen wal en schip. Je hoort er weinig van. Waarom eigenlijk? Er zijn genoeg goede producenten in dit kleine, fijne wijnland, waar de crémant rijkelijk stroomt en de wijnmakers gek zijn op Riesling.

Winemasters. Wijn mag gezien worden

Wat als je eigenlijk alles over wijn wilt weten, maar niet van boeken houdt? Dan speur je internet en tv-kanalen af op zoek naar educatief wijnamusement vergelijkbaar met culinaire documentaires. Tot voor kort bestond zoiets niet of nauwelijks. Het videokanaal winemasters.tv streeft ernaar dit gat te dichten. 

In de rubriek Op de wijnkaart: Randy Bouwer: “Ik ben een klassieke jongen”

Sommeliers, de sterren van de horeca. Voor veel gasten het gezicht van het restaurant. Ze regeren over de wijnkaart, waken over de kelder, sturen wat wij aan tafel drinken. Ach, stiekem zouden we allemaal wel sommelier willen zijn…

Vinifictie gaat (niet) vanzelf

Terug naar het wijnjaar nul wil niemand. Maar de lijst van additieven die wijnmakers tijdens de vinifictie mogen inzetten, wordt steeds langer. Wie is daarbij gebaat?

In de rubriek Lekkere trek: Harries Wine & Deli in Rotterdam

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn. 

In de rubriek Aan tafel: Joris Kleijs van Brand Wijnimport

Perswijn gaat met wijnleveranciers aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties? We proeven wijnen uit Zuid-Italië bij gerechten van Restaurant Wielinga in Leiden.

Reageer op dit item