Perswijn #6 komt op 15 september uit samen met supplement wijnconcours Duitsland 2020! - Perswijn
Nieuws

Perswijn #6 komt op 15 september uit samen met supplement wijnconcours Duitsland 2020!

In Perswijn #6 presenteren wij u vol trots onze nieuwe vormgeving die nóg beter aansluit bij de inhoud van Perswijn. En u krijgt een supplement met de 100 beste wijnen uit het wijnconcours Duitsland 2020: een hoge kwaliteit en grote diversiteit in aanbod kenmerken de Duitse wijnen.

U leest over de Ahr, het topgebied van de Duitse wijnbouw, over de eigenheid van de Tejo en over het verkleinen van wijnbedrijven in Robertson (Zuid-Afrika) ten gunste van meer eigenheid.

U krijgt opruimtips voor uw wijnkelder van drie gerenommeerde wijnkenners, u leest over bekende druivenrassen in een minder voor de hand liggende omgeving, en over wijnbouw onder de grond.

Verder ruim 500 proefnotities over droog wit uit de Elzas (m.u.v. Gewurztraminer), witte Bourgogne (m.u.v. mousserend en Mâconnais), rode blends uit Zuid-Afrika, wit uit voormalig Joegoslavië en rood uit de noordelijke Rhône.

En natuurlijk in Perswijn #6 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! Perswijn #6 is samen met het supplement wijnconcours Duitsland 2020 vanaf 15 september verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

De Ahr op eigen benen

In 2013 waren de wijnen van het prachtige Ahrdal het nieuwste je van het. Nu, slechts zeven jaar later, is de Ahr een topgebied van de Duitse wijnbouw, dat internationale waardering krijgt.

Duik in de kelder

Gedwongen thuis zijn leidde tot allerlei huiselijke activiteiten zoals opruimen. Ook de  wijnkelder kreeg eindelijk de hoognodige beurt. Die bracht verrassingen, een enkele teleurstelling en inzichten. Wijnkenners Ronald de Groot, Karel de Graaf en Gert Crum delen hun ervaringen.

Terug naar Tejo

Eerst was er de reis naar de wijnstreek, Tejo, en daarna zou een proeverij in Nederland volgen. Tot er een lockdown kwam, en alle plannen in het water vielen. Daarom nog even terug naar Tejo.

In de serie Foute wijn.  Over missers en mankementen: brett

Fouten in wijn zijn ergerlijk en soms onacceptabel. Wijn is een van de weinige producten waarvoor je moet betalen zonder de zekerheid te hebben dat hij technisch foutloos is. Dus is het belangrijk te weten wat fouten en onvolkomenheden in wijn zijn, en hoe je ze kunt ontdekken én voorkomen. Deel 6 gaat over brett en specifieke bacteriële problemen.

Het vriendelijke gezicht van Patache d’Aux

In de classificatie van de crus bourgeois staat geen enkel château uit de Médoc in de top van het klassement, terwijl de klimaatopwarming anders doet verwachten. Lucie Lauilhé, wijnmaker van het château: ‘De vinificatie op Patache d’Aux is een balanceeract’.

Zuid-Afrika: Robertson moet verkleinen

Robertson, in het dal van de Breederivier, is lang gezien als een wijnstreek van massaproductie. Maar de tijden veranderen, en langzamerhand komen er bedrijven die Robertson meer ‘smoel’ geven.

Proeverij Dry River. Nieuw-Zeelands met Nederlands tintje

Nederlander Wilco Lam brengt cultdomein Dry River in Martinborough, Nieuw-Zeeland naar nieuwe hoogten: ‘Ik hou van imperfectie, dat geeft spanning’.

In de serie Adembenemend zoete Duitse Riesling: Spätlese

Dankzij zoete Riesling behoorde Duitsland vroeger tot de elite van de wijnwereld. Het prestige nam echter af; zoet werd niet langer gewaardeerd. Maar er is een omwenteling gaande. Deel 3: Spätlese.

In de rubriek Wijnmensen: Onno Kleyn: ‘Wijnjargon maakt kaarten stom en saai. Leve de variatie’

Onno Kleyn is auteur van diverse boeken op wijn- en culinair gebied en geeft cursussen wijnschrijven en culinair schrijven.

Puglia pakt door

Puglia leunt op twee economische pijlers: landbouw – waaronder wijnbouw – en toerisme. Op beide terreinen zijn veelbelovende ontwikkelingen te zien.

Saint-Chinian en Faugères, uniek dankzij schist

De bodem waarop de stokken staan, wordt gezien als (mede)bepalend voor het karakter van de wijn. Schist is een heel herkenbare en vooral bijzondere ondergrond. Het effect ervan onderzochten we in twee wijngebieden: Saint-Chinian en Faugères.

Saint-Bris en Irancy, klassiek anders

Onbekende druivenrassen zijn in. Die krijgen veel aandacht en dat verdienen ze ook – maar hoe leuk is het om een bekende, klassieke variëteit uit een minder voor de hand liggende omgeving eens in de belangstelling te zetten. Bijvoorbeeld Sauvignon Blanc uit de Bourgogne en Pinot Noir uit Irancy.

In de rubriek Op de wijnkaart: Simon Weijers: ‘Ik heb een fotografisch geheugen’

Sommeliers, de sterren van de huidige horeca. Voor veel gasten het gezicht van het restaurant. Ze regeren over de wijnkaart, waken over de kelder, sturen wat wij aan tafel drinken. Ach, stiekem zouden we allemaal wel sommelier willen zijn…

Wijnbouw onder de grond

Soms komen bepaalde onderwerpen in een nieuw daglicht te staan, omdat je er door een baanbrekende techniek op een andere manier naar kunt kijken.

In de rubriek Lekkere trek: restaurant Zoldering in Amsterdam

Voor wie honger én dorst heeft: de lekkerste adressen uit onze restaurantgids Grootspraak.

In de rubriek Aan tafel: Martijn Verkerk

We schuiven aan in restaurant MEI in Amersfoort voor vier gerechten met wijnen uit Zuid-Afrika. Onze gastproever: voorheen top-sommelier en nu importeur van natuurlijke wijn, Martijn Verkerk.

2 Reacties

    1. Beste Ed, klik op “digitaal magazine” op de navigatiebalk van de homepage en log in met uw abonneegegevens (staan op uw adreslabel). U kunt artikelen tot 2005 terugvinden. Veel leesplezier!

Reageer op dit item

nl Nederlands