Uit eten in het Nieuwe Normaal - Perswijn
Eten & Drinken

Uit eten in het Nieuwe Normaal

Nieuwe tijden, nieuwe creativiteit. Nu we gelukkig de horeca weer mogen bezoeken, mét wat restricties qua die anderhalve meter, popt het ene na het andere originele concept op. De kunst is dan wel om dit in stijl te doen.

De entree van de Ronde de Tafel, het 1,5 meter restaurant, in de Gashouder van de Westergasfabriek

Rond de Tafel

Neem een aantal sterrenkoks met jeukende handen, wat innovatieve wijnimporteurs en een van de mooiste én ruimste plekken van Amsterdam. Schud de boel een beetje door elkaar, en voilá, daar hebben we ‘Rond de Tafel’. We hebben het over de imposante Gashouder op het Westergasterrein in Amsterdam. In deze enorme ruimte staan tijdens het event niet één maar een heleboel tafels die toch de benodigde afstand (drie meter) behouden van elkaar. Zonder dat het afbreuk doet aan de sfeer. Je zou bijna wennen aan al die ruimte om je heen.

Chef-kok Erik van Loo

Sterrenkoks

De jeukende handen zijn van niet van de minsten. Van 1 juli tot 30 augustus zijn de volgende heren aan het werk: Erik van Loo (restaurant Parkheuvel** in Rotterdam/ score Grootspraak 8,5), Richard van Oostenbrugge (restaurant 212* in Amsterdam/ score Grootspraak 9), Egon van Hoof (restaurant Mos *in Amsterdam/ score Grootspraak: 7,5) Soenil Bahadoer (restaurant de Lindehof **in Nuenen/ score Grootspraak 8,5 ) en Wilco Berends van restaurant de Nederlanden* in Vreeland/ score Grootspraak 7,5.

Niet allemaal tegelijk uiteraard, ze wisselen elkaar netjes af.

De wijnen voor bij de gerechten

En de wijn dan?

Tijdens dit feestje ligt het accent duidelijk op de sterrenstatus van de koks, en daarmee dus op wat op het bord ligt. Maar wat is een goede maaltijd zonder een bijpassende wijn? Sommelier Niek Beute ging samen met Jeroen Verpaalen van Delta Wines aan de gang om de juiste combinatie aan te kunnen bieden. De keuze bestaat, naast een uitgebreide wijnkaart, uit drie wijnarrangementen. Deze zijn er van het instapniveau met de naam ‘AOC’ naar het meer luxueuzere ‘Premier Cru’ naar top of the bill ‘Grand Cru’. Heel bijzonder is het feit dat het allemaal Duitse wijnen zijn. En met een alcoholvrije variant is zelfs aan de geheelonthouders gedacht.

Bressekip met romige ravioli met bospaddestoelen

Even proeven

Uiteraard komen we vooral voor de wijn, en die hoort tijdens deze lunch bij de gerechten van sterrenkok Erik van Loo. We proeven de spätburgunder van Weingut Wittman. Als wijn op zich is deze niet heel spannend, wel lekker fruitig met een zoetje. Maar in combinatie met de krab, met grapefruit, koolrabi en witte miso wordt hij een stuk spannender. Hij krijgt er als het ware een dimensie bij. Bij de Bressekip wordt de Eymann Toreye Ménage à trois geschonken. Een fris romige blend met weiss-en grauburgunder en een duidelijke dominantie van houtgerijpte Chardonnay. En ook dit past wonderwel bij de romige ravioli met bospaddestoelen die bij de kip geserveerd wordt. Bij gang drie proeven we én de Pinot uit ons Premier Cru-arrangement én de variant uit de Grand Cru upgrade. Beiden van Weingut Franz Keller. En dan gaat het om de intensiteit van het gerecht en de wijn. De gepocheerde kalfshaas met groene asperges en Parmezaan-Gnocchi is een betere match bij de pinot van een meer uitgesprokener terroir, de Oberberger Bassgeige. Niet iedereen krijgt de gelegenheid om dit te doen, maar het is wel spannend om dit naast elkaar te proeven.

Opstelling Rond de Tafel

De moeite waard?

Het is een bijzondere plek, het eten is van hoog niveau en de wijnen zijn met veel zorg uitgezocht. Het is geen geheim dat mooi eten en goede wijn elkaar naar grotere hoogten brengen. En dat is wat hier gebeurt. En het is ook nog eens Covid-19 proof. Het enige minpuntje is dat de locatie zelf pikkedonker is. Weliswaar wordt het geheel sfeervol uitgelicht, maar je schakelt meteen in nachtmodus. En alles ziet roze, en het oog wil ook wat, zeker bij wijn en spijs. Maar ach, als dat alles is zeg ik: gaan!

Petri Houweling

Met dank aan Wines of Germany, Delta wines
Voor info en reserveren zie www.ronddetafel.amsterdam

2 Reacties

Reageer op dit item