En ondertussen in Bordeaux: jong en vrouwelijk als wijnmaker - Perswijn
Wijnmaakster Lucie Lauilhé
Achtergrond & Interviews

En ondertussen in Bordeaux: jong en vrouwelijk als wijnmaker

Bordeaux is nog steeds een van de belangrijkste wijngebieden ter wereld. Bordeaux-blends worden over hele wereld gekopieerd. Maar alleen op het unieke terroir komen deze het beste tot hun recht. Een belangrijke verantwoordelijke hiervoor is de wijnmaker. Onlangs maakte ik kennis met Lucie Lauilhé, ‘responsable technique vigne et vin’ oftewel verantwoordelijke wijnmaker bij Château Patache d’Aux in de Médoc.
Haar leeftijd: 34 jaar, en haar genre: stoer en zelfstandig.

Wijnmaakster Lucie Lauilhé

Waarom ben je wijnmaker geworden?

‘Tijdens mijn studie landbouwkunde ontstond mijn passie voor de sector wijn. Uiteraard  begon ook ik met de huis-tuin-en-keuken plantjes. Die zet je na het verbouwen in de markt et voilà, dat is afgehandeld. Met wijnbouw ga je een stapje verder. Je hebt niet alleen invloed op het groeiproces van de druiven, maar ook op de verwerking ervan. Het hele proces is boeiend. Elke beslissing die je neemt is van invloed op het eindproduct. Het begint in de wijngaard, daar bepaal je de kwaliteit van het basismateriaal. Het proces in de kelder vervolmaakt dit. Daar bepaal je de uiteindelijke smaak van wijn. Fascinerend!’

Hoe is het om een jonge én vrouwelijke wijnmaker te zijn in een door mannen gedomineerde wereld?

‘Zelf heb ik het idee dat het eigenlijk helemaal niet uitmaakt of je een man of vrouw bent. Wat wel uitmaakt is de know how die je hebt als wijnmaker. En hoe je relatie is met je team. Of ze je vertrouwen, en of ze op je kunnen bouwen, want daar gaat het om. Dus jong of oud, vrouw of man, in mijn ervaring maakt dat niets uit.’

Heb je elders in de wereld ervaring opgedaan als wijnmaker?

‘Het is alweer een tijd geleden, maar in 2010 werkte ik in Australië. Zeker in de kelder is het werk fysiek zwaar. Ik merkte daar dat mannen makkelijker hielpen juist omdat ik vrouw ben, en dat was best aangenaam.’Je hebt gekozen voor een bijzonder wijngebied. Zou je daar altijd willen blijven werken?

‘Dat is nog onzeker. Maar hier of elders, ik blijf werken in de wijn. Mijn droomproject is om druivenrassen te (her)introduceren die het beter doen vanuit milieu-en ecologisch perspectief. Ik denk aan rassen uit andere regio’s of rassen die al lang uit beeld zijn maar die nu wellicht weer belangrijk kunnen zijn voor de toekomst. Uiteraard wel op voorwaarde dat ze kwalitatief hoge resultaten geven.’

Waarom koos je voor Château Patache d’Aux?

‘Château Patache d’Aux is uniek gelegen in de Médoc, aan de monding van de Gironde en de Atlantische Oceaan. We profiteren daarom van een nog koeler klimaat dan de rest van Bordeaux. In de context van de klimaatveranderingen is dit heel gunstig. Dit is zeker zo voor de rijping van onze cabernet sauvignon. En we hebben hier een meervoudig terroir, met drie verschillende bodemsoorten, die het mogelijk maken om zeer complexe blends te maken. Pure luxe dus. Daar wil ik mee werken.‘

Wijnkelder Château Patache d’Aux

Wat zijn jouw favoriete jaargangen vanaf het jaar 2000?

‘De mooiste zijn natuurlijk 2010 en 2016, alles zat toen mee qua weer. En dat is te proeven in de wijn. Rijp fruit, mooie tannines, gecombineerd met een prettige zuurgraad. Hierdoor kunnen deze millésimes ook mooi lang ouderen. Het jaar 2015 was ook bijzonder, zeker voor de wijnen op de rechteroever.’

Wat voor veranderingen heb je zelf ingevoerd qua wijnstijl?

‘Geheel tegen de gewoonte in, begon ik deze proeverij met de oudste wijn. Deze onlogische volgorde had een doel. We eindigden de proeverij met de 2017, mijn eerste eigen jaar. Zoals je kunt proeven heeft deze wijn echt een heel ander profiel. Het was geen makkelijk jaar qua klimaat en dus een echte uitdaging. Maar dit is een goed begin. Deze Château Patage d’Aux is stukken frisser, maar toch met de gebruikelijke huiscomplexiteit. De rijping gebeurde zoals altijd op Franse eikenhouten vaten, maar de vinificatie deden we op betonnen cuves. Ik ben erg blij dat ik met beton kan werken. In tegenstelling met het RVS heeft dit toch een minimale oxygenatie en ontwikkelt de wijn zich met meer fris-en fruitigheid.

Sinds 2017 hebben we een nieuwe kelder met 35 betonnen wijnvaten, van die mooie temperatuur gecontroleerde exemplaren, en ook nog van verschillende formaten. Van 75 tot 195 hectoliter. Hierop kunnen we heel exact blenden.

Maar ik doe dit allemaal absoluut niet alleen. Stéphane Derenoncourt is mijn mentor en adviseur en al sinds 2015 aan het château verbonden.’

Jaargangen Patache (Foto: Petri Houweling)

Over de wijnen van Château Patache d’Aux

2014: Veel houtexpressie en behoorlijke tannines in de mond: Verder een hint van zwart fruit, specerijen, met name kaneel. De afdronk is redelijk lang.

2015 : Dit was een prachtig wijnjaar. En gaf een iets lichtere structuur en tannines en meer smaak dan de 2014.  Verder is het een klassieke versie met oplegpotentieel. Aangeraden wordt eerst te decanteren alvorens te schenken.

2016 Klassieke jaargang met net een beetje meer. Iets frisser, rood én zwart fruit, meer kruidigheid en een redelijk hoog niveau aan tannines. Gebaat bij de combinatie met een stevig stuk rood vlees.

2017: Een vintage die nu al heel drinkbaar is. Soepele tannines, fruitiger en frisser dan de voorgaande jaren. Een lichte en vrolijke wijn, die minder typisch ‘Bordeaux’ proeft.’

 

Petri Houweling

De wijnen van Château Patache d’Aux zijn te koop bij Sligro

Reageer op dit item