Op zoek naar Zuid-Afrikaanse wijnverrassingen (deel 1) - Perswijn
Reportages & Reizen

Op zoek naar Zuid-Afrikaanse wijnverrassingen (deel 1)

In alle jaren dat ik ‘in de wijn’ werk, is het nog geen enkele Zuid-Afrikaanse wijn gelukt om me aangenaam te verrassen. Toch zijn er veel mensen om me heen die daar een totaal andere mening over hebben, het moest dus aan mezelf liggen. Na wat research bleek dat je daar echt voor op reis moet. Dus toen de gelegenheid zich aanbood om op een, mede door dé Zuid-Afrika specialist Udo Göebel georganiseerde wijnreis te gaan, kon ik niets anders dan daarop in gaan.

Cape Winemakers Guild Protégés 2020

Het Cape Winemakers Guild

Udo, geholpen door een aantal andere Zuid-Afrika wijncoryfeeën zoals WOSA, had een fantastische reis georganiseerd. Dat bleek meteen tijdens de allereerste proeverij. Dit was er dan ook niet zomaar eentje. De wijnen van het ‘Cape Winemakers Guild’ stonden op me te wachten. De 48 allerbeste wijnmakers van de Cape zijn sinds 1982 verenigd in dit gilde. Allemaal zijn ze bezig met een nog betere wijntoekomst van Zuid-Afrika. Het is een club waar je alleen maar op uitnodiging bij komt, als je tenminste erkend bent als actief en creatief wijnmaker met een bijzonder portfolio. De vereniging doet er alles aan om wijnbouw in Zuid-Afrika op een hoog niveau te houden. Ze houden zich bezig met kennisuitwisseling en het zoeken naar die plekken voor de wijngaarden van de komende decennia. Maar dit is niet alles. Want de toekomst van Zuid-Afrikaanse wijn heeft betrokkenheid nodig op sociaal vlak. Daarom is er sinds 2006 het Cape Winemakers Guild Protégé Programme.  Hun doel: échte veranderingen in de wijnindustrie creëren. Want die nog steeds redelijk bleek qua huidskleur. Ze leiden wijnmakers op uit de ‘voorheen achtergestelde gebieden’ door het verstrekken van beurzen voor wijnstudies. Ook regelen ze voor hen stages bij leden van het gilde. Dat is pas investeren in de toekomst.

Cape Winemakers Guild Auction (Foto: Petri Houweling)

 Uitzonderlijke wijnen.

De wijnen worden allemaal gepresenteerd door de makers zelf. En het enthousiasme spat ervan af. Stuk voor stuk zijn het bijzondere en persoonlijke creaties waarmee men zich op de kaart zet. En dat is te proeven. Er is geëxperimenteerd met andere soorten hout om op te rijpen, met aanplant op plekken met een bijzonder micro-terroir, met de combinatie van verschillende vinificatiestijlen en ga zo maar door. Gemaakt van de gebruikelijke bekende rassen, zoals chenin blanc, semillon, pinot noir, merlot en cabernet sauvignon. Grote afwezige: pinotage. Gek genoeg is dit ook de rode draad van de wijnreis. Pas tijdens het laatste bezoek aan het domein Springfontein wordt er pas iets leuks van deze druif gemaakt. Maar daarover later meer.

Sinds 1985 is er één keer per jaar een veiling van al deze wijnen. Het zijn de mooiste wijnen van de leden, speciaal gemaakt voor deze gelegenheid en vaak slechts zeer beperkt verkrijgbaar. Het is dé gelegenheid om die wijnen te kopen die echt uitzonderlijk zijn, en die meteen het potentieel van Zuid-Afrika laten zien.

Geproefd wijnen op de Cape Winemakers Guild auction (Foto: Petri Houweling)

Geproefde wijnen

  • Beaumont Familie Wines, ‘Leo’s whole bunch experiment’.

De trossen komen van 46 jaar oude stokken en geven met de rijping sur lie, gedurende tien maanden op nieuw hout, een volle, intense en aromatische wijn. Een zuiver voorbeeld van een koeler klimaat chenin blanc uit het gebied Bot River in Overberg. Mineraal en gastronomisch. Prijsindicatie € 50

  • Mullineux ‘The Gris Semillon 2013’.

Volgens Andrea Mullineux van de gelijknamige winery komt de semillon gris eigenlijk alleen voor in Zuid-Afrika. Het is een zeldzame druivensoort waarvan de trossen door natuurlijke mutatie ontstaat bij stokken die minstens 30 jaar oud zijn. Dit gebeurt niet bij alle planten, dus de ‘gris’ trossen worden er met de hand tussen uit geplukt worden. Dit komt relatief vaak voor in het qua klimaat extreme Swartland. Het resultaat: een complexe aromatische wijn met mooie bitters, zacht zuur en een hele vage hint van hars. Prijsindicatie € 103,-

  • Ataraxia ‘Under the Gavel Chardonnay 2018’

A-typische Chardonnay van de rode hellingen uit de Hemel-en-Aarde vallei. Als de wijn iets opwarmt komt een verrukkelijke brioche-achtige romigheid boven drijven.
Tot die tijd is het een minerale fris zure wijn met veel lengte. En de delicate smaak van rijpe perzik en acaciahonig. Een zeer verassende chardonnay met een meervoudige persoonlijkheid. Prijsindicatie € 63,-

  • Newton Johnson Family Vineyards Windansea Pinot noir 2017

Schoolvoorbeeld van een ultiem gemaakte pinot noir. Afkomstig uit de Hemel-en-Aarde Vallei, een koel en maritiem gebied. Uitstekend chardonnay (zie de wijn hierboven) en pinot noir gebied met een bodem van kleirijke schalie en graniet. Je kunt deze niet vergelijken met de buitenlandse versies vanwege een totaal ander terroir. Maar deze zou het wel eens kunnen winnen van veel Europese ‘pinot noir-genoten’
Lekker aards en warm, gecombineerd met fruit, fris zuur en kruidigheid.
Prijsindicatie € 100

  • Strydom Family Wines ‘the Game Changer’ 2015

The Game Changer is een wijn van een van de weinige dames behorende tot het Cape Winemakers Guild.  Rianie Strydom uit de Helderberg Mountains in Stellenbosch doet het anders. Hele trossen cabernet franc en merlot gingen afzonderlijk de vergistingskuip in en gaven na het blenden wijn met frisse zuren door de maceration carbonique. Te proeven: jeugdig rood fruit, bittere chocolade, kaneel en die typische hint van grafiet van de cabernet. Zonde om hem nu al te drinken, de potentie is er, maar de leeftijd ontbreekt nog.

  • Edgebaston Cabernet Sauvignon reserve 2013

De bekende wijnfamilie Finlayson, en met name Peter Finlayson heeft een grote rol gespeeld bij de oprichting van het Cape Winemakers Gilde. De Cabernet Sauvignon reserve 2013, van de hand van David Finlayson, is een wijn waar je U tegen zegt. Cabernet sauvignon, is sowieso een van de grote populaire druivenrassen op de Cape. Hij doet het gewoon heel goed in dit klimaat. Een bijzonder mooi glas, elegant met een bite, mooi mineraal met een bak fruit en chocolade. De tannines zijn zacht en de afdronk is fijn lang.

Waar te koop?

Let wel, de geproefde wijnen zijn uniek, en daar hangt een prijskaartje aan. Indien genoemd, zijn de prijzen indicatief.
Verkrijgbaarheid in Nederland is niet altijd gegarandeerd, maar Winematters en het Kaapse Wijnhuis hebben veel.

Petri Houweling

Importeurs kunnen tot 13 juni 2020 Zuid-Afrikaanse wijnen insturen voor PERSWIJN #5.

Reageer op dit item