Vijftien jaar PERSWIJN in het digitale archief - Perswijn
Nieuws

Vijftien jaar PERSWIJN in het digitale archief

Inmiddels hebben we vijftien jaar Perswijn magazines voor u gedigitaliseerd en online gezet. Absoluut interessant om te lezen. En niet alleen uit nostalgisch oogpunt. In die afgelopen jaren waren er meerdere crises. Die bleken voor creativiteit te zorgen. Lees er het voorwoord van Ronald de Groot in de verschillende edities maar eens op na. En ook de rubriek ‘goed gegist’.

Wist u (nog) dat…

  • in 2004 gemiddeld 20,6 liter wijn per Nederlander werd gedronken? Driekwart van de wijn kwam uit de supermarkt en de gemiddelde prijs per fles daalde van €2,74 naar €2,69 (Perswijn 3-2005 p. 17)
  • in 2006 de Belgen gemiddeld €15 per fles online bestellen en in de supermarkt gemiddeld €5 per wijn besteden? (Perswijn 7-2006 p. 7)
  • de begrafenis van de kurk en inleiding van het schroefdoptijdperk een item was? (Bonny Doon Vineyards in supplement California bij Perswijn 2-2005 p. 40)
  • in 2005 steeds meer gisten en bacteriën gebruikt werden naast hout om het karakter van wijnen te beïnvloeden? (Perswijn 4-2005 p. 5)
  • in 2005 de crisis in de Bordeaux de producenten creatief maakte. Zij boden een speciaal voor jong volwassenen geselecteerde serie wijnen uitsluitend per internet te koop aan. (Perswijn 4-2005 p.7) Wijn kopen via internet bleek toen echt nog een nieuwsitem.
  • en hen een speciaal voor jong volwassenen geselecteerde serie wijnen uitsluitend per internet te koop aanbood? (Perswijn 4-2005 p.7) Wijn kopen via internet bleek toen echt nog een nieuwsitem.
  • Chinese wetenschappers ontdekten dat de smaak van rode wijn spectaculair verandert door deze onder stroom te zetten? (Perswijn 1-2009 p. 6). Iemand nog tijd en een scheikundedoos over voor andere experimenten?
  • in 2008 in Aquitaine het duizendste bedrijf overging tot biologisch geteelde druiven? (Perswijn 5-2008 p. 8)
  • de crisis in 2001 de wijnbouw dwong tot professionalisering? Na 2004 zijn meer dan 900 producenten en minder dan 3 hectare wijngaard in Bordeaux verdwenen. (Perswijn 7-2007 p. 8)
  • volgens de etiquette van de adel het wijnglas niet aan de steel maar aan de kelk vastgehouden dient te worden? (Perswijn 8-2005 p. 6)
  • je ook wijn kunt maken van chocolade? Heston Blumenthal (chef van The Fat Duck) kreeg er in 2008 een Innovation Design Award voor. (Perswijn 5-2008 p. 6)
  • de Engelse wijnhandel Naked Wines een nieuwe manier van selecteren introduceerde om getalenteerde wijnmakers een kans te geven? Het bedrijf liet hun klanten kiezen. Hoe beter de prijs (dwz lager dan de proevers verwacht hadden), hoe groter de kans voor de producent op een order. (Perswijn 7-2009 p. 7)

Herontdekt u nog meer fijne feiten of handige tips? Deel ze weer met ons via Facebook.

Bent u nog geen abonnee? Word hier abonnee van PERSWIJN!

Reageer op dit item