I love wine in Paris - Perswijn
Achtergrond & InterviewsNieuws

I love wine in Paris

Het nieuwste op mondiaal wijnbeursgebied is Wine Paris, of is het Vinexpo?

In ieder geval is het heel veel wijn in vier grote Franse beurshallen. Dit grote proeffestijn vindt plaats in Parijs. Dé stad met iets ongrijpbaar leuks, dat ‘je ne sais quoi’. Zo’n prettig randje van leuke dingen, romantiek, cultuur en mode. Een feest dus om naar toe te gaan. Drie dagen lang is er nu de gelegenheid om je onder te dompelen in de laatste millésimes. En te luisteren naar belangrijke wijnmensen die uiteenlopende masterclasses geven. Château-Petri was erbij!

 

Beursfavoriet

Waarbij?

Het is de langverwachte samenwerking van Wine Paris met Vinexpo. Wine Paris, een fusie van Vinisud en Vinovision had vorig jaar op eigen kracht de primeur in Parijs en dit ging (heel) goed. Vinexpo zag zijn kans schoon en schoof aan. De eigen beursdata werden aangepast, er werden twee hallen bijgehuurd in het Parc des Expositons in Parijs et voilá, de eerste editie van Wine Paris & Vinexpo is geboren.

 

Verschil moet er wezen

Ze zijn niet helemaal samen, want bij de entree van Vinexpo is er opnieuw een controle en krijg je een ander – beschaafd zwart in plaats van blauw met veel reclame- badgelint. Ook de insteek is anders. Het grote verschil is dat Vinexpo de plek is van de gróte wijnhuizen. Hier wordt echt op stand gepresenteerd. De echte uitverkoren hebben hun beurs-residentie aan een ware, hyperchique avenue. Er is ook vineuze vertegenwoording uit de rest van Europa en de Nieuwe Wereld. Deze niet-Fransen vullen gezamenlijk net een halve hal. Het is duidelijk waar het accent op ligt. In de hallen van Wine Paris is de sfeer heel anders. Hier presenteren de producenten van dertien Franse wijnregio’s hun wijnen. De overkoepelende organisaties van elk gebied, de zogenaamde Interprofessions staan hier gebroederlijk samen om acte de présence te geven aan alweer een nieuw jaargang. De voornamelijk kleinere wijnboeren delen een gezamenlijke ruimte om aan hun voornamelijk Franse publiek hun wijnen te presenteren.

 

Prowein, maar dan anders

Het Parijse evenement is veel kleiner, maar qua uitstraling zijn de overeenkomsten met Prowein duidelijk, de Duitse gigant op wijnbeursvlak. De voornamelijk Franse producenten zijn blij met de Franse variant. Sylvain Naulin, directeur van InterLoire: ’Prowein is te groot en te duur. En ze lijken steeds meer gefocust op de wijnmakers uit de Nieuwe Wereld. Düsseldorf is sowieso geen geschikte stad qua horeca. In Parijs zet je de beursbeleving ’s avonds nog door in het restaurant. In Düsseldorf is het aanbod op horecavlak veel beperkter. En er zijn hier zijn tenminste genoeg betaalbare hotelkamers beschikbaar. Het enige wat mist zijn meer internationale bezoekers’. En dat klopt. Want de bezoekers zijn voornamelijk Frans, alhoewel er ook wat Engels te horen is in de wandelgangen.

De Chinezen laten het dit jaar en masse afweten. Begrijpelijk, het is nou eenmaal lastig proeven met een mondkapje. En de Amerikanen zijn waarschijnlijk afgeschrikt door de Trumptax.

 

Wine Paris directrice Pascale Ferranti en Rodolphe Lameyse, de man achter Vinexpo

En we noemen het..

Wine Paris directrice Pascale Ferranti en Rodolphe Lameyse, de man achter Vinexpo, zijn zichtbaar blij met de samenwerking. Tijdens de persconferentie is goed te zien dat ze elkaars waardige partner zijn. Ze vertellen absoluut op de ingeslagen weg door te willen gaan. Pascalle: ‘Volgend jaar deze tijd zijn jullie weer welkom.’ Op de vraag wat de naam gaat zijn van het event, wordt verteld dat het in ieder geval iets met Parijs zal zijn. We zijn benieuwd!

 

Château-Petri

Reageer op dit item