Amsterdam by Crozes-Hermitage: Een wine-friendly tijdschrift, ontworpen door de wijnbouwers van AOC Crozes-Hermitage - Perswijn
Advertentie

Amsterdam by Crozes-Hermitage: Een wine-friendly tijdschrift, ontworpen door de wijnbouwers van AOC Crozes-Hermitage

Al zeven jaar lang brengen de wijnbouwers van AOC Crozes-Hermitage, de befaamde cru uit de noordelijke Rhônevallei, iedere jaargang een tijdschrift uit dat aan een grote stad is gewijd. Dit jaar zijn ze, na Parijs, Brussel, Londen, Berlijn, Stockholm en Kopenhagen, hier bij ons in Amsterdam neergestreken!

Een tijdschrift opgevat als een city guide

Je vindt in deze gids niet alleen een selectie wijnbars en restaurants terug, maar ook tips voor wandelingen door verschillende wijken van de stad (Amsterdam Noord, De Pijp, Jordaan); ook laten we meester-koks, wijnhandelaars en sommeliers aan het woord, onder wie Joris Bijdendijk (Rijks, Wils), Elske Mostert (Maris Piper), Daphne Oudshoorn (212), Déborah Schilperoort (Au Paradis) en het stichtende trio van de Breda Group: Guillaume De Beer, Johanneke Van Iwaarden en Freek Van Noortwijk…

Franse en Nederlandse auteurs

Om hun project tot een goed einde te brengen, hebben de wijnbouwers van Crozes-Hermitage zich, begeleid door het Franse agentschap Clair de Lune, laten omringen door een aantal Franse en Nederlandse journalisten. Zo stond Peyo Lissarrague (Omnivore) in voor de redactie van de teksten over de eet- en drankgelegenheden en schreef hij de diverse portretten. De pagina’s over de verschillende wijken van de stad zijn dan weer van de hand van Caroline Moisson, een Franse, in Amsterdam wonende journaliste met een WSET-diploma niveau 3 op zak. Ook zijn er meningen van Nederlandse journalisten, onder wie Lars Daniëls, Harold Hamersma, Jacques Hermus, Esmee Langereis en Han Sjakes, die of hun favoriete adresjes in Amsterdam of hun lievelingswijnen van Crozes-Hermitage onthullen!

Waar vind je het tijdschrift?

Het werd voorgesteld en verspreid ter gelegenheid van een proeverijdag voor professionals, in Amsterdam op 24 februari, waaraan ruim 150 wijnhandelaars, sommeliers en groothandelaars deelnamen. Je kunt het ook downloaden op de website van AOC Crozes-Hermitage waar het eveneens in webmag-formaat beschikbaar is. Het tijdschrift is tweetalig, Frans en Nederlands, en zal ook in Frankrijk worden verspreid in samenwerking met de krant Le Monde.

Een project onder leiding van AOC Crozes-Hermitage

Tot slot nog een woordje over de bedenkers van het project, namelijk de wijnbouwers van AOC Crozes-Hermitage. Crozes-Hermitage, een wijndomein ter hoogte van de mythische vijfenveertigste breedtegraad op de linkeroever van de Rhône, geniet al sinds 1937 van de gecontroleerde oorsprongsbenaming (AOC). De appellatie maakt deel uit van de familie van de grand crus van de noordelijke Rhônevallei en brengt wijnen tot leven om zo maar voor het plezier te kraken of bij een gastronomische maaltijd te serveren, en die almaar meer in Nederland te vinden zijn. De appellatie produceert witte wijnen, afkomstig van de druivenrassen roussanne en marsanne, die frisheid aan een subtiele aromatische noot koppelen, met een florale neus en toetsen van witte vruchten. De rode wijnen, met hun intense robijnrode kleur met paarse tinten, zijn weliswaar in de meerderheid. Het zijn krokante, genereuze wijnen waarbij de syrah, dé druivensoort van de streek, ten volle tot uiting komt. Bij de jonge rode wijnen domineren de noten van peper en zwarte vruchten. In de loop der jaren nemen meer animale noten de bovenhand, wat deze wijnen zo gegeerd maakt bij de liefhebbers.

Reageer op dit item