Het jaar 2020 is net een maandje oud, of we zijn alweer druk bezig met alles wat er dit jaar niet meer mag. Het is immers tijd voor een nieuw taboe nu de rokers en masse zijn gezwicht voor de sociale druk, en terecht. Roken is een aantoonbaar gevaar voor de gezondheid. En niet alleen die van de rokers zelf. Maar nu begint het geroep over wat er nog meer heel slecht voor je is, n.l.wijn. Om precies te zijn: de alcohol in de wijn. Om het verschijnsel eens goed onder de loep te nemen werd er onlangs een symposium georganiseerd door KVNW, een overkoepelende vereniging voor de wijnbranche. Château Petri was erbij.
Kort door de bocht publicaties
Het gemor is al een tijdje bezig, al in april 2018 verschenen publicaties die alcohol in de publieke ban wilden duwen. Maar die bleken toch wat al te kort door de bocht en werden snel daarna weer gerectificeerd. Toch blijkt alcohol de nieuwe zondebok. Men gaat met een grote bocht heen om het feit dat, volgens studies de gematigde consumptie van alcohol qua gezondheidsrisico pas op de negende plaats staat. Eerst komen o.a. roken, ongezonde voeding, ernstig overgewicht en een hoge bloeddruk. Sterker nog, een dagelijkse inname van één goed glas is volgens Prof dr. Frans Kok (emeritus-hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Wageningen University) zelfs bevorderlijk voor de gezondheid. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziektes. En nee, we gaan er niet eerder aan dood. Dit alles wordt bewezen door de zogenaamde J-Curve (Di Castelnuovo et al, Arch of Internal Medicine 2006). Deze geeft aan dat door het drinken van één glas drank (=10 gram alcohol) per dag, een maximale winst qua welzijn wordt bereikt. Iets minder gezondheidswinst wordt voor de dames geboekt bij de consumptie van twee glazen per dag. Voor de heren zijn dat er drie. Verschil moet er wezen, helaas.
Tafelaars of borrelaars
Deze uitspraak wordt nog eens bevestigd door Dr. Nicolai Worm, professor in de voedingswetenschap aan de Duitse universiteit voor preventie en gezondheidsmanagement in Saarbrücken. Hij is het eens met de balans van de bovenstaande hoeveelheid alcohol en gezondheidswinst. Maar dan wel in combinatie met eten. Gezond eten uiteraard, en bij voorkeur het Mediterrane dieet. Met peulvruchten, olijfolie, vis en een glas rode wijn. Hét menu dus, van de inwoners van die landen waar wijn (oorspronkelijk) vandaan komt. Ze leven gemiddeld langer als gevolg van een gezonde(re) levensstijl. Het is een inkoppertje, maar niet roken, voldoende bewegen en minder stress zijn essentieel voor een lang en gezond leven.
Overdaad schaadt, maar slechte berichtgeving ook
Overdaad heeft een negatief effect op alles. Wat zeker ook niet helpt is onwetendheid. De media schrijven niet of nauwelijks over de positieve kanten van het drinken van wijn. Dit is ook de mening van Dr. Nel P.C. Ruigrok, (extern) onderzoeker aan de Erasmus School of History, Culture and Communication. Zij onderzocht wat er gepubliceerd werd over wijn en gezondheid in de laatste tien jaar. En dat is nogal wat. Een verdubbeling ten opzichte van de jaren ervoor. Helaas is het veelal slecht nieuws. Het gaat vooral over de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik, niet de positieve.
En dan het liefst een beetje aangezet qua feiten, want dat verkoopt.
Betutteling versus eigen verantwoordelijkheid
De conclusie van dit interessante symposium: het is vooral de niet- of deels op feiten gebaseerde berichtgeving die schadelijk is. Niet het matig drinken van goede wijn.
De negatieve verslaggeving zaait bij het grote publiek angst voor het feit dat het drinken van wijn onze gezondheid schaadt en misschien zelfs levensbedreigend zou zijn. Dus wordt er vanuit het publiek wederom gevraagd om betutteling van de overheid. Wat te doen?
Volgens Prof. Dr. Cees van Riel, emeritus-hoogleraar Corporate Communication bij Rotterdam School of Management moeten we, naast het echt serieus nemen van de kritiek, vooral de juiste voorlichting geven over wijn als onderdeel van een gezonde leefstijl. Dus bloggers, vloggers en journalisten onder ons… er ligt een mooie taak!
Het aanbieden van wijn met lagere alcoholpercentages is ook een optie. Maar ik vrees dat het nog even duurt voordat deze variant het niveau van ‘echte wijn’ zal bereiken.
Mijn mening; laten we minder en vooral betere wijn drinken. Met alcohol.
Petri Houweling
Mooi artikel, ik deze inmiddels geplaatst op Facebook en hoop dat vele wijnliefhebbers dit delen.
Helemaal mee eens
Uiteraard mee eens.🍷