Proeven, checken, keuren en beoordelen - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Proeven, checken, keuren en beoordelen

In het Amsterdamse valt altijd wel wat wijn te proeven. Zeker op de maandagen staat steevast een ruime selectie open om de smaakpapillen te verrassen. Maar soms is het op de dinsdag. De leukste proeverijen zijn uiteraard de versies in lunch-of dinervorm. Dé manier om bijzondere wijn-spijscombinatie te beoordelen. Aanbevolen vervoer: de fiets.

 

De gebeurtenis

De ultrahippe, maar zeer slecht verlichte Harbourclub is het decor voor de proeverij van Penfolds. Hun global ambassador Jamie Sach is op Europese tour en dus het ultieme moment voor de importeur van dit gedegen wijnhuis ons te verwennen met een passende lunch.

 

De uitleg

Jamie: “Penfolds bestaat sinds 1844. Mary Penfolds startte het samen met haar man Christopher Rawson Penfold. Het waren immigranten uit Engeland, visionairs en vernieuwers, die een vooruitstrevend bedrijf startten. Australië was een paradijselijk land voor wijnbouw. En dat is het eigenlijk nog steeds. Als het tenminste niet helemaal platbrandt. Het grootste pluspunt is, naast het geweldige terroir, dat ze de vrijheid hadden om te doen wat ze wilden. En ook vandaag is er is geen verstikkende wijnwetgeving zoals in Europa” We maken dus wat we goed vinden, en krijgen daar alle ruimte voor. Vandaag de dag kan niemand om onze Grange wijnen heen.”

 

De Grange serie

Penfolds, in de vorm van opvolger Max Schuberts, deed er zijn voordeel mee. Hij was de grondlegger van de syrah gedomineerde Grange wijnen. In eerste instantie was dit een experiment, een combinatie van de technieken opgedaan tijdens studiereizen in Bordeaux en eerdere Australische ervaringen. Het was niet meteen een succes, maar Max zette, volgens goede Penfoldstraditie, door. En vandaag de dag is het een van de meest bekroonde cultwijnen. Penfolds is ook bekend om zijn “Bin” wijnen. Deze serie is wat commerciëler qua smaak. Bin is een traditionele Engelse term voor een collectie wijnflessen, die horizontaal boven elkaar worden opgeslagen.

 

De wijnen

We proeven een aantal wijnen uit het assortiment. Als binnenkomer krijgen we een Eden Valley riesling (Bin 51) met frisse zuren. Bij het voorgerecht een tweetal chardonnays, waarvan de Bin 311 serie behoorlijk is aangezet met hout. De Yattarna 2012 versie is van een heel andere klasse. De verklaring komt al door zijn naam, dit betekent ‘beetje bij beetje’ in het Aboriginal. Gemaakt van druiven die voornamelijk afkomstig zijn uit het koele Tasmanië, en een gedeeltelijke rijping op ouder Frans hout. Het is dan de witte, iets modernere evenknie van de Grange serie. Krachtig en romig tegelijkertijd. Elegant met frisse zuren en mooi versmolten hout. Menig Bourgogne is er niets bij. Een fantastische combinatie met de Ebi Torch, oftewel zalm, avocado en Teriyaki. Maar de nadruk tijdens deze lunch ligt op rood. Op de proeftafel beginnen we met een verassend elegante pinot noir en daarna het steviger werk met cabernet sauvignon en grenache, wel of niet in een blend met shiraz.

 

De gerechten

Aan tafel staat de shiraz centraal. En dat is stevige wijn, passend bij stevig eten. Hier geen vegetarische liflafjes, nee we krijgen vlees. Ferm vlees, met het bot er nog aan. Stoer eten met namen als Tomahawk steak. Maar het past er prima bij. Want ook de wijnen zijn zo. Hier passen geen delicate lapjes vlees. Penfolds staat voor wijnen met een flinke body. Met veel van alles. Intense smaak, tannines en een flinke lel hout.

Niet alle geschonken wijn is zo gespierd. De St.Henri 2015 heeft iets nostalgisch en is het meest verfijnd. Wat mij betreft het meest van deze tijd. Gemaakt in een lichtere stijl en iets makkelijker verteerbaar dan de Grange serie. De Grange 2014, de ‘Heritage Icon of South Australie’ met 96% syrah (en 4% cabernet sauvignon) is volgens Jamie het beste terroir-schoolvoorbeeld van Australië. Big, bold en beautiful, gerijpt op Amerikaans hout, en gemaakt met de multi district blending filosofie. Ook Parker was duidelijk gecharmeerd van deze wijn en gaf hem een score van 100. Dat zegt genoeg. Bijzonder krachtig, maar tegelijkertijd boterzacht en rijp. Hoe cliché ook, het is precies wat ik verwacht van een klassieke Australische syrah van een behoorlijk huis. Het zijn mooie wijnen maar ook de prijs is pittig. Voor een fles Grange zijn de prijzen vanaf € 600,- Daar kun je veel mooie wijn voor vinden.

 

De afdronk

De stijl en visie van Penfolds is duidelijk. Op de vraag of deze zware stijl niet wat ouderwets is, en dat de markt van nu om vraagt om elegantie, meer frisheid en vooral minder hout, is Jamie heel duidelijk. “Elegantie hebben we bewaard voor onze andere cuvées. Dit is nou juist wat de Penfolds klanten zo enorm waarderen in onze Shiraz range. Ze zien deze krachtpatsers als value for money.” Best begrijpelijk. Deze volumineuze wijnen illustreren de authenticiteit van de syrah’s uit Australië. Niet te vergelijken met de syrah’s uit de Noord-Rhône. En gelukkig maar. Zo blijft er wat te kiezen voor ieder z’n smaak. Daar gaat het tenslotte om.

 

Importeur: Fourcroy
Locatie: Harbourclub.nl

 

Château Petri

2 Reacties

  1. Goede informatie over Penfolds. ER wordt mij niet recht duidelijke wanneer de proeverij is. Er staat iets eerder in het verhaal over november 2019. Het persbericht of datum van uw notitie is echter januari 2020. Kunt u mij nader informeren. Willem Rietdijk willemhaag1@gmail.com

Reageer op dit item