PERSWIJN #8 komt 7 december uit - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #8 komt 7 december uit

In Perswijn # 8 blikken we terug op de hoogtepunten van het afgelopen jaar, met de favoriete wijnen van onze redacteuren en een overzicht met echte wijnhelden.

U leest over de Zuid-Afrikaanse pinotage, over barolo en zowel over alcoholvrije wijn als over versterkte wijn. Verder tippen we u over vergeten wijngebieden van de toekomst, welke Bordeaux uit 2009 nu, tien jaar later, op dronk is en over Bordeaux 2019 dat alwéér een goed wijnjaar blijkt. Ook praten we u bij over melkzuurbacteriën, regels waar producenten mee worstelen en de overeenkomsten tussen Valdeorras en Ribeira Sacra in Galicië.

Verder ruim 500 proefnotities Champagne brut tot €50, Nieuw Zeeland, oogst 2009 tien jaar later, rood uit Bolgheri en IGP Toscana en Muscat.

En natuurlijk in PERSWIJN #8 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #8 is vanaf 7 december verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. 

 

Onze favoriete wijnen van 2019

In de bijlage bij Perswijn nummer 7 kon u al zien wat volgens ons de top 100 van 2019 was. Maar we hebben natuurlijk ook allemaal nog onze al dan niet stiekeme persoonlijke voorkeuren. Daarom per redactielid vijf lievelingen, waarvan twee onder een tientje.

Wijnhelden 2019

Welke mensen sprongen er in 2019 uit, welke wijnkaart hebben we mee naar huis gesmokkeld, van welk wijngebied werden we gelukkig? De wijnhelden 2019 van Perswijn. Pinotage, cinsault en pinot noir: een gelukkig gezinnetje Pinotage wordt gezien als dé typisch Zuid-Afrikaanse druif. Na moeilijke tijden staat hij weer in een beter daglicht. Zijn moeder, pinot noir, levert tegenwoordig ook in Zuid-Afrika prachtige wijnen op. En zelfs de eens verguisde vader, cinsault, krijgt nu alle aandacht. Drie druiven die een bijzonder gezin vormen, geven de Zuid-Afrikaanse wijnbouw extra diversiteit en authenticiteit.

Sophie Castel, hoe een groot bedrijf met regels worstelt

Tijdens een boottocht over het Gooimeer spreekt Perswijn met Sophie Castel en haar man, Xavier Palatsi. Een echtpaar met een dubbelleven. Ze wonen en werken op hun wijngoed Domaine de la Clapière, in de Languedoc, maar hebben daarnaast hun handen vol aan het familiebedrijf van Sophie: Castel Frères.

Alcoholvrije wijn. Zero: de nieuwe hero?

Bij bier heeft het lang geduurd voordat de alcoholvrije variant geaccepteerd werd, maar inmiddels zijn de bieren met 0,0% een doorslaand succes. Ook in de wijnwereld wordt er hard gewerkt om tot smakelijke, alcoholvrije alternatieven te komen. Belangrijkste ingrediënt? Een goede basiswijn!

In de serie 8x wijn in weinig woorden, deel 8: versterkte wijn

‘Wijn is het product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost’, luidt de wettelijke definitie van wijn. Maar wijn is veel meer dan dat. Lars Daniëls gaat de uitdaging aan om in deze serie de essentie van acht belangrijke wijntypen kort en krachtig uit te leggen.

In de serie Vergeten gebieden, voorbije rages deel 8: de toekomst

In de wijnwereld kijken we altijd vooruit, op zoek naar de nieuwste trends en de hipste regio’s. Maar wie achteromkijkt ziet de ruïnes van voorbije rages, inclusief de verhalen die daarbij horen. Ronald Wortel verdiept zich in die vergeten gebieden. In dit laatste deel kijkt hij niet achterom, maar vooruit en onderzoekt wat de vergeten gebieden zijn van de toekomst.

Zurenomzetting in wijn. Van Saint Malo tot maffia

Malo, de verkorting van malolactische fermentatie of omzetting, is een term die je veel tegenkomt in artikelen en wijnbeschrijvingen. Maar wat doet malo eigenlijk en wat is het effect ervan op wijn? Lars Daniëls duikt in de melkzuurbacteriën.

Tien jaar later: Bordeaux 2009: perfect voor wie z’n wijnen graag opdrinkt

We schrijven in Perswijn meestal over jonge wijnen, maar sinds een aantal jaar doet het proefpanel regelmatig een proeverij met als thema “tien jaar later”. Het is immers net zo interessant om te kijken hoe wijnen zich ontwikkelen. En zo gingen we dit jaar ook naar Bordeaux om daar wijnen te proeven van 2009. Achteraf een jaar dat misschien wel de omslag markeert naar een nieuw tijdperk: dat van de warme jaren voor Bordeaux.

Roberto Voerzio “wij hebben de laagste opbrengsten van Barolo”

‘Er is maar één manier om grote wijn te maken. En die is overal hetzelfde. Alles draait om de kwaliteit van de druiven.’ Aldus Roberto Voerzio, de befaamde wijnproducent uit La Morra, Barolo. Perswijn ontmoette hem in Amsterdam.

In de rubriek Wijnmensen: Johan Schotanus “Wijn moet wel leuk blijven”

Johan Schotanus kan koken, bedienen en hij is vinoloog. Dat is een enorme bonus in zijn restaurant De Jouster Toer, in Joure. Johan heeft bovendien een wijnkaart vol fijne verrassingen voor redelijke prijzen. Want we werken allemaal hard voor ons geld.

In de serie Wijnliefde, deel 4: Chris en Suzaan Alheit

Eva Clüsserath en Philipp Wittmann, Chris en Andrea Mullineux: het zijn succesvolle wijnmakende (echt)paren. Perswijn ging op pad om eens een aantal van deze koppels te interviewen. Wat voor wijn maken zij en hoe functioneert hun samenwerking? De jonge Chris en Suzaan Alheit leerden elkaar kennen tijdens hun studie wijnbouw & oenologie aan de universiteit van Stellenbosch. In 2010 begonnen zij met Alheit Vineyards. Hun debuutwijn, Cartology, werd een icoon in de Zuid-Afrikaanse wijn. Het laatste van vier duoportretten.

Galicië, de tweeling Valdeorras en Ribeira Sacra

Het oosten van de regio Galicië heeft een van de mooiste landschappen van Spanje. Toeristen zie je hier bijna niet, hoogstens wat Spanjaarden die het eigen land verkennen. Het is een streek van ruige bergen, kleine slaperige dorpjes en diepe rivierdalen, een soort canyons, met prachtige vergezichten, vooral in het dal van de Sil. Een zijrivier daarvan, de Bibei, vormt de grens tussen de wijnstreken Ribeira Sacra en Valdeorras. De overeenkomsten tussen die twee zijn groter dan de verschillen, maar in Ribeira Sacra wordt meer rood gemaakt, en in Valdeorras meer wit.

In de serie Proefpersonen gezocht, deel 8: wat moeten we met de psychologie van het wijnproeven?

In deze reeks denkt Stefaan Soenen na over wijn proeven, aan de hand van wetenschappen als anatomie en fysiologie, maar ook psychologie, sociologie, linguïstiek en zelfs filosofie. In deel 8 (slot): wat moeten we met de psychologie van het wijnproeven?

In de rubriek Op de wijnkaart: Priscilla van der Voort “Zoals een kok eigen creaties heeft, moet uit de wijnkaart mijn stijl blijken”

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.

Bordeaux 2019: alwéér een fraaie jaargang

2019 was opnieuw een jaar dat moeizaam op gang kwam, maar dat er dankzij mooi weer vanaf half juni toch goed uitziet voor Bordeaux. De frequentie van topjaren in Bordeaux wordt hoger door het opwarmende klimaat, maar wijnboeren weten nog niet altijd hoe ze om moeten gaan met deze nieuwe situatie.

In de rubriek Lekkere trek: restaurant Lime in Malden

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.

Aan tafel met de redactie

Eens per jaar proeft de redactie van Perswijn samen de wijn-spijscombinaties voor de rubriek Aan tafel. Wij stellen u de redactie graag voor.

Reageer op dit item