IGP, ondergewaardeerde wijnen uit de Languedoc - Perswijn
Jérôme en Aurélie
Achtergrond & InterviewsGeproefd & Beoordeeld

IGP, ondergewaardeerde wijnen uit de Languedoc

Wijn uit de Languedoc krijgt zelden de waardering die hij verdient. Gek genoeg staat deze wijn wel op veel wijnkaarten, ook op die van gerenommeerde restaurants. Wel als de meest voordelige keuze, maar blijkbaar zijn ze goed genoeg om binnen de beperkte keuze te vallen van zo’n kaart. De uitstekende balans van prijs-kwaliteit is daar zeker credit aan.

Originele IGP’s

De Languedoc staat te boek als de zogenaamde ‘nieuwe wereld van Frankrijk’. De wijnboeren zijn daar net iets vrijer dan in de rest van het land, en hebben een andere, meer consumentgerichte marktvisie. Er worden veel commerciële wijnen gemaakt, maar daarnaast is er een grote en groeiende groep van vignerons ter plekke die de kwaliteit van hun brede aanbod van autochtone druivenrassen onderkent. Deze verwerken ze op hun eigenzinnige manier. Dit betekent dat er een groot aanbod van IGP’s zijn, wijnen gemaakt volgens eigen inzicht, buiten de strikte beperkingen van de AOP’s.

 

Preignes Le Vieux

Preignes Le Vieux is een van die domaines die hun eigen gang gaat. Een familiebedrijf dat sinds 1905 gerund wordt door de familie Vic. Jérôme en Aurélie zijn momenteel degenen die het bedrijf door veranderende tijden loodsen. “Net als ieder weldenkend bedrijf werken we met respect voor de natuur. We vallen onder de ‘HVE, de Haute Valeur Environnementale, het hoogste certificaat voor wijnboeren die verantwoord werken op het vlak van bestrijdingsmiddelen, biodiversiteit en watergebruik”.

 

“We willen altijd de garrigue blijven ruiken in onze wijnen”

 

Aurélie

Vins de Plaisir

Op drie verschillende bodemsoorten (alluviale vlaktes, gravel terrassen en een vulkanische bodem) staan 18 verschillende druivenrassen aangeplant. Daarvan wordt een groot aantal cuvées gemaakt in vijf series, te weten de Prestige serie, de Paradis serie, de Aurélie Vic serie, een Réserve serie en de Tradition serie. Alle series hebben een ander uitgangspunt en publiek, maar de grote gemene deler is dat het ‘Vins de Plaisir’ moeten zijn. Wijnen met karakter en balans en vooral met een echte Languedoc eigenheid. Aurélie is verantwoordelijk voor het maken van de wijnen, en vertelt: “Alles is ondergeschikt aan ons terroir. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hout. Dit mag in de smaak nooit de boventoon voeren. Ik wil altijd de garrigue blijven ruiken in onze wijnen”.

 

Vooruitstrevend gebied

Ook wat vernieuwing betreft blijft de Languedoc niet achter. Als er in Bordeaux al sprake is van het toestaan van nieuwe druivenrassen kan men hier niet achterblijven. In 2018 schreef ik er al over en nu is de toekomst hier. Ook Preignes le Vieux begint met het aanplanten van tien hectares met een nieuwe hybride witte druivensoort. Aurélie: “Dit is zo spannend, ik vind het eigenlijk doodeng, maar we moeten wel. Dit is een druif die onze HVE-instelling onderstreept, en de weg naar de toekomst zal zijn. Gelukkig zijn we niet de enigen die het doen. Ik heb veel contact met andere vignerons uit het gebied. We trekken samen op, dat moet ook wel”.

 

Geproefd en beoordeeld

We proeven een aantal van de wijnen uit de vijf verschillende series van Preignes le Vieux.
Mijn persoonlijke top 8:

 

Domaine Preignes le Vieux, Collection

1. Cuvée Preignes collection 2016: joie de vivre in een magnum. Zwart fruit met een fijne garrigue expressie. Pepertje, zachte tannines en medium body.

 

Domaine Preignes le Vieux, Aurélie Vic

2. Cuvée Le Long Chemin -AOP Terrasses du Larzac 2017: wijn voor kenners. Kracht en karakter, zwart fruit, mineraal.

3. Cuvée Le Long Chemin AOP Limoux: typisch Limoux. Chardonnay met mooi geïntegreerd hout.

4. Cuvée La Balade St- Chinian 2018: deze wijn is nog te jong om te beoordelen, maar de potentie is aanwezig, net als de eigenheid van het gebied.

 

Domaine Preignes le Vieux, Réserve du Domaine

5. Cuvée Réserve Blanc 2018: frisse instapper, gemaakt met vermentino en colombard. Aromatisch en tegelijkertijd fris met lengte en body.

 

Domaine Preignes le Vieux, Prestige

6. Cuvée Prestige Petit Verdot 2018: altijd bijzonder om een 100% petit verdot te proeven. Deze is de moeite waard. Rood fruit, lekker bite door het pepertje. Zachte tannines en lengte.

 

Serie Domaine Preignes le Vieux, Paradis

7. Cuvée Vermentino: intens -wit steen- fruit maar toch fris genoeg om een perfecte match te zijn met de Ierse oesters van Zoldering.

8. Cuvée Grenache rosé 2018: strakdroog met een fris zuurtje. Lekker rood fruit. Dorstlesser.

 

Alle wijnen zijn te koop bij Mitra. (www.mitra.nl)  Importeur: De Monnik.

 

Petri Houweling

Reageer op dit item