PERSWIJN #7 komt 19 oktober uit met als extra de Koopgids 100 beste wijnen van 2019! - Perswijn
NieuwsPersberichten

PERSWIJN #7 komt 19 oktober uit met als extra de Koopgids 100 beste wijnen van 2019!

Perswijn # 7 komt uit samen met de Koopgids 100 beste wijnen van 2019. Niet eerder hebben we voor een koopgids zo veel uitmuntende wijnen in hun categorie en prijsklasse mogen beoordelen. 

We nemen u deze editie mee naar Wiesbaden voor de Grosse Gewächse en via Alto Adige, het noordelijkste wijngebied van Italië, naar Monferrato voor de Barberawijnen. Niet alleen in de Douro blijken druivenrassen ondergeschikt te zijn aan het terroir, ook in Chileense wijnen proeft u de klimatologische diversiteit van het land terug. Verder leest u over de stadse wijngaarden van Wenen en ook over een stadskelder in Amsterdam waar wijn gemaakt wordt. 

Verder ruim 500 proefnotities Nederlandse wijn, Alto Adige en Trentino, rood uit Centraal- en Oost-Europa, Toro en Ribera del Duero.

En natuurlijk in PERSWIJN #7 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #7 is samen met de Koopgids 100 beste wijnen van 2019 vanaf 19 oktober verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. 

Grosse Gewächse van 2017 en 2018: extreme jaren, uitzonderlijke wijnen

Met 2018 kwam een extreem jaar op de markt, dat gekenmerkt werd door hitte, droogte én royale opbrengsten. De nieuwe witte grands crus zijn erdoor getekend, maar de beste vertegenwoordigen hun oogstjaar vol klasse. Voor de rode topwijnen is het eveneens warme en kleinschalige 2017 een goed jaar, met in de top briljante wijnen, die meer uitblinken door balans dan door kracht. Al met al gaan de Duitse Topwinzer steeds beter met warme jaren om. De groeiende ervaring wordt duidelijk zichtbaar.

Monferrato “We blijven knokken voor Barbera d’Asti”

Het lot is de barberadruif niet gunstig gezind. Hij staat onverbiddelijk in de schaduw van nebbiolo, en moet nog steeds terrein prijsgeven. Dus een uitnodiging om ons te verdiepen in Barbera d’Asti en andere wijnen uit Monferrato is meer dan welkom. Barbera is een interessante wijn, vooral ook omdat de producenten in Barbera d’Asti hard hebben gewerkt aan de verfijning en verbetering van hun wijnen.

Bijzondere witte wijn uit de ziel van de Douro

De Douro is (nóg) meer dan prachtige port en inmiddels ook steengoed onversterkt rood. De witte wijnen, Douro Branco, zijn de laatste jaren fascinerend. Ze zijn meestal niet goedkoop, maar erg goed en buitengewoon origineel.

Quinta dos Murças “Wat we hier maken, moet echte Douro zijn”

De kwaliteit van de droge wijn van de Douro is gestegen dankzij meer kennis over het wijnmaken, wijngaardbeheer en de juiste plukdatum. Het vinificatieproces is veranderd, moderner geworden. Niet zo gek dus dat wijnmakers van elders uit Portugal hier neerstrijken. Het maken van goede onversterkte wijnen is hun vak. Quinta dos Murças, eigendom van Esporao, is een fraai voorbeeld.

Chili zoekt de uitersten op

Chili is van nature een extreem land. 4400 kilometer maar liefst moet je afleggen van het noordelijkste puntje van Chili, bij General Lagos aan de grenzen met Peru en Bolivia, tot aan het zuidelijkste, Kaap Hoorn, waar de Grote en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten. De wijnbouw profiteert van de enorme klimatologische diversiteit en zoekt steeds uitzonderlijker plekken op.

Chateau Amsterdam, stadse wijn vol idealen

In Londen, New York en Chicago zijn ze er al langer, maar sinds 2017 hebben we in Nederland ook een ‘urban winery’. Een stadskelder waar wijn gemaakt wordt van druiven uit verschillende landen. Tom Veugen, commercieel directeur van Chateau Amsterdam, vertelt hoe dat werkt, en Perswijn vroeg waarom je het zou doen.

Alto Adige: bijna perfect

De ene wijnstreek is leuker om te bezoeken dan de andere. Alto Adige is zo’n streek waar je graag heen gaat. Als je bij Verona langs het Gardameer naar het noorden rijdt, en de bergen langs het dal richting de Brennerpas worden hoger, dan voel je een speciale atmosfeer. Al dat groen, het rivierdal van de Adige en de wijngaarden: het blijft indrukwekkend. En het niveau van de wijnen is hier bijzonder hoog. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat alles perfect is.

Wein uit Wien

Voor producenten die zijn aangesloten bij de Österreichische Traditionsweingüter (ÖTW) is een objectieve waardering van wijngaarden de enige manier om transparantie voor de consument te creëren. Sinds 1992 wordt er door producenten uit Kamptal, Kremstal, Traisental en Wagram aan de classificatie van wijngaarden gewerkt. Onlangs sloten wijnbouwers uit de regio’s Carnuntum en Wenen zich bij deze club aan. Perswijn was op bezoek bij de afdeling Wenen en deed meteen ook de Weense wijngaarden even aan.

In de serie 8x wijn in weinig woorden, deel 7: onversterkte wijn met natuurlijk restzoet

‘Wijn is het product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost’, luidt de wettelijke definitie van wijn. Maar wijn is veel meer dan dat. Lars Daniëls gaat de uitdaging aan om in deze serie de essentie van acht belangrijke wijntypen kort en krachtig uit te leggen.

In de rubriek Wijnmensen: Milan Veld “Wijn veilen wordt enorm geromantiseerd”

Milan Veld van veilinghuis Winefields kickt erop wereldrecords te behalen. In zijn geval: het verkopen van een bepaalde wijn uit een bepaald jaar voor de hoogste prijs. Hij drinkt soms Bordeaux die een fortuin kost en wisselt die graag af met een fris biertje.

In de serie Vergeten gebieden, voorbije rages deel 7: Garnacha uit Aragón

In de wijnwereld kijken we altijd vooruit, op zoek naar de nieuwste trends en de hipste regio’s. Maar wie achteromkijkt ziet de ruïnes van voorbije rages, inclusief de verhalen die daarbij horen. Ronald Wortel verdiept zich in die vergeten gebieden. In deel 7 het lelijke eendje dat bezig is een zwaan te worden: Garnacha uit Aragón.

In de rubriek Op de wijnkaart: Midas van der Meiden “De schoonheid van wijn zit ‘m voor mij in de zuren”

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant. 

In de serie Proefpersonen gezocht, deel 7: wie bepaalt welke wijnen subliem zijn?

In deze reeks denkt Stefaan Soenen na over wijn proeven, aan de hand van wetenschappen als anatomie en fysiologie, maar ook psychologie, sociologie, linguïstiek en zelfs filosofie. In deel 7: Wie bepaalt welke wijnen subliem zijn?

Pesticiden in de wijnbouw: zin en onzin

Eind juli kwam het probleem van pesticiden in de wijngaard in het nieuws via een artikel in het AD, onder de titel ‘Giftige druiven in de wijngaard’. Er is – heel begrijpelijk – steeds meer ongerustheid onder consumenten over mogelijke gevolgen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw op de volksgezondheid en het milieu. Het is echter niet eenvoudig om een objectief oordeel te vellen over wat wel en niet gevaarlijk is, en wat de alternatieven zijn.

In de rubriek Lekkere trek: Hofstede de Blaak

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn. 

In de rubriek Aan tafel: Berry Schapendonk proeft Castilla y León

Sommige wijnimporteurs richten zich specifiek op de horeca. Sligro is er daar een van, en is met vijftig zelfbedieningsvestigingen en acht bezorgcentra een grote speler in Nederland. Berry Schapendonk doet al dertien jaar de wijninkoop voor dit bekende bedrijf.

1 Reactie

  1. Geachte redactie van Perswijn,

    Ik zie uit naar het nieuwe nummer van Perswijn en naar de koopgids,
    maar op de getoonde omslag daarvan staat een storende fout in het Nederlands.
    Er is sprake van ‘de 100 beste wijnen van 2019’, maar het moet zijn ‘de beste 100 wijnen van 2019’.

Reageer op dit item