De toekomst van Chablis - Perswijn
Achtergrond & Interviews

De toekomst van Chablis

Geen groter plezier dan het drinken van een mooi glas Chablis. Zeker tijdens de hete dagen van 2019. Deze wijn heeft het helemaal: een rijke smaak waarin frisse zuren, een fijne dosis mineraliteit en een elegante romigheid de smaakpapillen strelen.

Maar hoe smaakt Chablis in de toekomst als de hoge temperaturen het unieke DNA van Chablis zullen bedreigen?  Een momentopname. De druiven staan nu, in augustus op slot, of beter gezegd; ze bevinden zich in thermische shocktoestand. Vanwege de hittestress, volgens Margaux Laroche, kleindochter van Henri Laroche, de oprichter van het huis Laroche.

 

Michel Laroche

Domaine d’Henri

Als sinds de 17de eeuw is de familie Laroche verbonden aan de AOC Chablis. Sinds kort startte Michel Laroche een nieuw bedrijf, opgedragen aan zijn vader. Hij runt het samen met zijn twee dochters, die dezelfde filosofie delen over hoe een bijzondere Chablis hoort te smaken. Ze boeren biologisch in vier verschillende appellations onder de naam Domaine d’Henri. De eigen hectares liggen onder andere in Maligny en in Fourchaume, de grootste premier cru wijngaard van Chablis.

 

Margaux met favoriete wijn

Drie vragen aan Margaux Laroche

Tijdens- hoe toepasselijk- een bijzonder hete dag in Amsterdam presenteert Mme Laroche haar wijnen. Dit vanwege het feit dat importeur Oud Reuchling & Boelen het nieuwe huis in zijn portfolio heeft opgenomen.

 

1.Wat is je favoriete wijn en waarom?

De favoriete wijn van Margaux is de Chablis Premier Cru Troësmes, uit 2015: “Dit was een geweldig jaar, een ‘millésimé généreux’. Waren alle jaren maar zo. Van begin tot eind ging alles helemaal goed. Er was een mooie opbrengst zonder problemen als nachtvorst en hagel. We hebben vroeg geoogst, op 7 september. Het was ook een redelijk warm jaar en daardoor heeft deze cuvée iets minder hoge zuren en is eerder op dronk. De stokken van deze kleine wijngaard, Beauroy met 1,3 ha, zijn 35 jaar oud en geven fantastisch fruit voor wijn met een fijne zuurgraad. De complexiteit komt van de acht dagen op de lies en het rijpen op Oostenrijks hout (15% nieuw)”.

Ik ben het met haar eens, het is een zeer mooi schoolvoorbeeld van een klassieke Chablis: elegant, zachte zuren en een zijdezachte romigheid.

 

2. Hoe zie je de toekomst van Chablis gezien de klimaatveranderingen?

“Over 30 jaar oogsten we misschien wel pinot noir. We moeten plannen bedenken om door te kunnen gaan. Daarbij zullen creatief moeten zijn. In Chablis hebben we, zoals in de Champagne, geen ‘vergeten’ druivensoorten die we opnieuw kunnen inzetten. Chardonnay is de enige voor ons. Eerlijk gezegd weet ik het nu nog niet hoe we verder moeten. Maar we denken er wel heel hard over na. Nu hebben we de keuze tussen onrijp plukken of aanzuren. Geen van beiden oplossingen waar we blij van worden”.

 

3. Je hebt het over pinot noir, dat is wel een heel andere insteek. Is er niets te doen met chardonnay? Dat is tenslotte een heel veelzijdige druif?

 “We spelen met de gedachte om een variant met mousse te maken, een pétillant naturel. Maar het is alleen nog maar een idee. Dan kunnen we in ieder geval vroeg oogsten en maken we gebruik van de kwaliteiten van het terroir. Want dat is geweldig. We gaan gewoon door en maken er het beste van.”

Importeurs: Wijnhandel Léon Colaris, Oud Reuchlin&Boelen

 

Chateau Petri

Reageer op dit item