Klassiekers uit de Loire - Perswijn
Foto: Emeline Boileau
Reportages & Reizen

Klassiekers uit de Loire

De Loire, iedereen kent het gebied of heeft wel eens een wijn uit deze streek gedronken.

Maar de aandacht voor dit klassieke wijngebied is tanende. Het is zelfs zo dat een hele nieuwe generatie wijndrinkers niet eens van een klassieker als de Muscadet heeft gehoord, laat staan deze heeft geproefd. Jammer, want inmiddels is er veel veranderd. De Muscadet van vandaag is een wijn met een bijzondere persoonlijkheid. Je ruikt en proef het gebied in deze wijnen. Het zijn typische kustwijnen met veel invloed van de Atlantische oceaan en al het heerlijks wat deze plas voortbrengt. Onlangs maakte ik een fantastische hernieuwde kennismaking met een van de Franse klassiekers op een nieuw ingeslagen pad.

Tien premier crus communales

Ooit, toch alweer een jaar of twintig geleden, was Muscadet niet aan te slepen. Het was dé oesterwijn. Maar het grote succes had een desastreus effect op de kwaliteit met als gevolg dat men andere wijnkeuzes in hetzelfde genre maakte. Bijvoorbeeld een Picpoul de Pinet uit de Languedoc. Heel anders, maar toch vergelijkbaar als je het hebt over een fantastische begeleider van allerlei lekkers uit de zee. Maar het tij is kerende. Een nieuwe generatie wijnboeren Nantais is opgestaan. Deze nieuwkomers hebben een nieuw tijdperk van kwalitatieve wijnbouw in de meest westelijke regio van de Loire ingezet. Drie van de tien premier crus communales uit de AOC Muscadet Sèvre et Maine zijn reeds officieel erkend.  Op alle niveaus, dus ook in het lagere prijssegment, is de kwaliteit als uit de glorietijd van weleer. Dat is goed nieuws, ook voor hen die hun wijnen vooral uit de supermarkt halen.

 

Nieuwe generatie wijnboeren

Deze nieuwkomers stemmen de wijnen af op de smaak van de kritische consument van vandaag. Die wil wijn met een eigen karakter, met kenmerken van een gebied of terroir. Om de hoge kwaliteit te bereiken wordt er gewerkt met lagere opbrengsten die gecombineerd worden met een lange – minstens 18 tot 24 maanden- rijping sur lie. En soms nog meer, 50 maanden komt ook voor. Dan komt dat terroir bovendrijven.

 

Foto: Emeline Boileau

De overeenkomsten en verschillen

De rode draad is dat de oudere jaargangen van alle crus springlevend zijn, neem bijvoorbeeld jaargang 2012. Voor een Muscadet is dat toch best op leeftijd, tenminste dit is de heersende gedachte. Maar deze wijnen hebben stuk voor stuk een verassend ontwikkeld karakter, zonder iets aan frisheid te verliezen.

De wijnen van de tien verschillende gebieden tonen ook verschillen: de geproefde wijnen van de reeds erkende premier crus communales, de wijnen uit Clisson zijn krachtig, met een onderscheidende lengte. Zeer waarschijnlijk door de 36 maanden rijping sur lie en de bodem van graniet met zand en kiezels. Vignoble Maillard springt eruit met zijn 2014 versie: zeer mineraal, en ziltig. De Muscadets uit Gorges hebben meer iets zalfachtigs en vind ik zelf wat minder. Van de wijnen uit Le Pallet proef ik Le Saphir 2014. Tien procent van de wijnrijping op oud hout met daarnaast 32 maanden rijping op de lies geven een intense en complexe wijn met tonen van abrikoos en kweepeer, naast fris zuur en een goede dosis mineraliteit. Het is meteen ook een van mijn favorieten.

 

Chateau Thebaud

Nog niet erkend

De andere, nog niet erkende premier crus communales, omschreven met een paar woorden: Goulaine, zeer goed in balans. Château-Thébaud’s vertegenwoordiging in de vorm van Domaine de La Pépière 2015: een wonder van smaak met munt, anijs en kweepeer, gecombineerd met veel sap en lengte. Ook Domaine Famille Lieubeau maakt bijzondere wijn van 70 jaar oude stokken. (via www.Poot.nl)  Mouzillon-Tillières: van de huizen Domaine du Colombier zijn de wijnen zeer complex met echt dat mooie botertje. Van Monnières-Saint Fiacre proef ik wijnen met uitzonderlijk veel body. De wijnen van Valet zijn net iets weelderiger en dikker. En zachte silky wijnen komen uit Champtoceax met de wijnen van domaine Champ Chapron 2014. Als laatste en stiekem mijn coup de coeur: de wijnen van Domaines Landron uit La Haye Fouassière. Deze kenmerken zich door uitzonderlijke elegantie, mineraliteit en lengte.

 

Melon de Bourgogne. Foto: Emeline Boileau

Muscadet facts & figures

Muscadet Sèvre et Maine (sinds 1936) is de grootste van de vier appellaties uit het gebied. De anderen zijn de AOC Muscadet, de AOC Muscadet Coteaux de la Loire en Muscadet Côtes de Grandlieu. Er worden binnen de AOC alleen wijnen gemaakt van de melon de bourgogne en daarmee is het de grootste monocépage wijngaard van Frankrijk. Ook is er een maximum alcoholpercentage van 12%, en daarmee is de Muscadet uniek in Frankrijk. Dus geef hem weer een kans bij de volgende gelegenheid waarbij een frisse, elegante wijn mét karakter gewenst is.

 

Petri Houweling

Reageer op dit item