PERSWIJN #5 komt 22 juli uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #5 komt 22 juli uit!

Perswijn # 5 komt uit met veel informatieve en inspirerende artikelen. We nemen u mee van de Alto Maipo, het topterroir in Chili, via de appellations in de Languedoc, naar de natuurkrachten in Campanië en de Noordoost-Siciliaanse nerello naar het Canberra District waar geen regels maar wel kwaliteit telt. 

U leest over port 2017 die, net als 2016, ook als vintagejaar is uitgeroepen. We laten u kennis maken met de nieuwe generatie Duitse wijnmakers en hun toekomstbeelden en met de veteranen uit Napa Valley.

Verder ruim 500 proefnotities van Rioja, droge Riesling uit Rheingau, Franken, Mosel. Nahe en Württemberg, wit uit Zuidwest-Frankrijk, Rosé uit de Provence en Cabernet Sauvignon uit Zuid-Amerika.

Als voorproefje op onze Champagneproeverij van 2 september a.s. leest u alvast de impressies van Ronald de Groot over drie bijzondere champagnes.

En natuurlijk in PERSWIJN #5 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #5 vanaf 22 juli verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. 

Alto Maipo: topterroir voor cabernet sauvignon

Chili hunkert naar erkenning op het hoogste niveau. Vrijwel iedere ambitieuze Chileense wijnproducent zegt ernaar te streven wijnen te maken die tot de wereldelite van wijn horen, die worden gezien als fine wine. Als er één plek is waar dat ook echt zo is, is het Alto Maipo. Daar maken ze Cabernet Sauvignon van wereldklasse.

Languedoc, appellations zijn ook niet alles

Omdat Ronald de Groot met enige regelmaat in de Languedoc ben, is er de gelegenheid af en toe op bezoek te gaan bij wijnproducenten in de streek. Even proeven, lunchen, praten over de toekomst, de problemen en de laatste ontwikkelingen in een wijngebied dat in volume het grootste van Frankrijk is. Waar elders appellationwijnen de toon zetten, neemt in de Languedoc de Indication Géographique Protégée (IGP) een belangrijke plaats in. En zolang de appellations niet genoeg meerwaarde hebben, zal dat niet veranderen.

Steen, vuur en zee: de natuurkrachten van Campanië

Campania Stories is de naam van een jaarlijks evenement rondom de wijnen van Campanië. Veel journalisten uit Italië zelf en uit de rest van de wereld komen erop af. Naast proeverijen van recente jaargangen is er tijd om wijnhuizen te bezoeken en Campanië beter te leren kennen. Conclusie: een authentiek gebied met een duizelingwekkend aantal autochtone druivenrassen en opkomende gebieden als Costa d’Amalfi en Campi Flegrei.

Port 2017: vintage verdiend

De jaargang 2017 is net als 2016 tot vintagejaar uitgeroepen. Het is zeldzaam dat dat met twee achtereenvolgende portjaren gebeurt. Zeker de grotere huizen doen dat haast nooit. Het is niet direct duidelijk wat er achter deze beslissing steekt. Wel duidelijk is dat 2017 een groots jaar mag heten.

Noordoost-Sicilië: het oogstrelend mooie rijk van nerello

Nerello mascalese en nerello cappuccio zijn de sterren van de Siciliaanse wijnbouw. Op de Etna bereiken ze hun ultieme expressie. Maar het rijk van nerello reikt verder: tot in de noordoostelijke punt van het schitterende eiland, bij Messina. Lars Daniëls was er in mei en kwam opgetogen terug.

Driemaal bruis, driemaal bijzonder

De afgelopen tijden woonde Ronald de Groot een paar mooie proeverijen bij van champagnes en mousserende wijnen: achtereenvolgens Roederer, Jacquesson en Nyetimber. Alle drie verschillend, alle drie op hun eigen manier bijzonder.

Canberra District: geen regels, wel kwaliteit

Tijdens zijn reis door Australië staat ook wijngebied Canberra District op het programma van Ronald de Groot. Na een dag acclimatiseren in Sydney, met een boottocht langs het beroemde Opera House, vertrekken we landinwaarts. In het verleden werden de wijngebieden aan de kust als de koelere wijngebieden gezien. Maar al biedt de nabije oceaan inderdaad verkoeling, dat is eigenlijk alleen overdag. Verder het land in kan de temperatuur in de nachtelijke uren veel verder dalen, zeker onder invloed van hoogte. Dat maakt streken als Canberra District écht koel en daarmee geschikt voor de productie van wijnen in een meer Europese stijl.

De jonge Mosel

Generation Riesling is een platform voor jonge Duitse wijnmakers en wijnmaaksters. Tijdens een Perswijntrip naar de Mosel ontmoetten wij er een stel. We proefden hun wijnen en praatten met ze over heden en toekomst. De nieuwe Mosel in drie portretten.

In de serie 8x wijn in weinig woorden, deel 5: lichte rode wijnen

‘Wijn is het product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost’, luidt de wettelijke definitie van wijn. Maar wijn is veel meer dan dat. Lars Daniëls gaat de uitdaging aan om in deze serie de essentie van acht belangrijke wijntypen kort en krachtig uit te leggen.

In de serie Wijnmensen: Chris Janselijn ‘daar sta ik dan met mijn stroopwafels’

Ook iconische Bourgognes moeten volgens importeur Chris Janselijn gedronken worden. Daarom verkoopt hij niet alleen aan particulieren, maar ook aan restaurants die ze voor kleine prijzen aanbieden. Daarnaast koopt hij graag in de Loire: een speeltuin voor de wijnliefhebber, waar je nog welkom bent.

Vergeten gebieden, voorbije rages. Deel 5 Colares, Portugal

In de wijnwereld kijken we altijd vooruit, op zoek naar de nieuwste trends en de hipste regio’s. Maar wie achteromkijkt, ziet de ruïnes van voorbije rages, inclusief de verhalen die daarbij horen. Ronald Wortel verdiept zich in die vergeten gebieden. In deel 5 het meest westelijke wijngebied van het Europese vasteland: Colares in Portugal.

In de rubriek Op de wijnkaart: Gianluca di Taranto ‘Ik wil mensen een extra beleving brengen’

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant. 

In de serie Proefpersonen gezocht, deel 5: waarom gebruiken we metaforen bij het wijnproeven?

In deze reeks denkt Stefaan Soenen na over wijn proeven, aan de hand van wetenschappen als anatomie en fysiologie, maar ook psychologie, sociologie, linguïstiek en zelfs filosofie. In deel 5: waarom gebruiken we metaforen bij het wijnproeven?

Napa Valley veteranen: van pioniers tot arrivés

Begin juni dit jaar ontvingen Kees van Leeuwen en zijn collega Jean-Philippe Roby op Bordeaux Sciences Agro een groep wijnboeren uit Oakville (Napa Valley) voor een cursus ver terroir. Het waren markante figuren, waarvan sommigen een belangrijke rol hebben gespeeld in de moderne geschiedenis van de wijnbouw in Napa. Een goede gelegenheid om even stil te staan bij deze levende legendes.

In de rubriek Lekkere trek: Auberge Jean & Marie uit Amsterdam

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn. 

In de rubriek Aan tafel: Rolf Ketelaar proeft Rioja

Een bedrijf met de naam Grandcruwijnen wekt hoge verwachtingen. Eigenaar Rolf Ketelaar probeert die waar te maken door passie en kennis te combineren. Hij vertelt erover tijdens een Riojaproeverij.

Reageer op dit item