Schloss Halbturn: wijn op dronk - Perswijn
Reportages & Reizen

Schloss Halbturn: wijn op dronk

Leeftijd is meer dan een getal

Wijnen van oudere jaargangen zijn over het algemeen lastig te vinden.

Weinig wijnboeren hebben de gelegenheid wijnen te laten rijpen tot deze echt op dronk zijn. Een slechte zaak, vond Dieter Hoffman, CEO bij Schloss Halbturn. Bij hen is het juist hun unique selling point om wijnen van acht verschillende oogstjaren minstens vijf jaar te laten rijpen tot ze perfect op dronk zijn. Daarna zijn ze ook nog, van een halve tot een fles van 15 liter – een Nebukadnezar -, te bestellen.

 

Franse druiven in Oostenrijkse wijngaard

Schloss Halbturn, de zomerresidentie van de Habsburgse keizer in lang vervlogen tijden, is nu het decor van dit eigentijdse Weingut. Al sinds 1214 wordt hier wijn gemaakt. In 2001 vond men dat het tijd was voor een herstructurering van de wijngaarden. De focus werd toen gelegd op het bewaren van oude stokken pinot noir, naast de aanplant van Oostenrijkse klassiekers als sankt laurent, blaufränkisch en zweigelt. Ook kregen Franse rode druivenrassen als cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot een plek in de Wittmannshof en Jungenberg wijngaarden, gelegen boven de Neusiedler See.

 

 

Kwaliteit kent geen tijd

En kwaliteit kent ook geen ook compromis, dat is het uitgangspunt van de wijnmakers van Schloss Halbturn.  Uitsluitend in mooie jaren wordt van het druivenmateriaal wijn gemaakt. Is de kwaliteit beneden hun standaard, dan wordt het doorverkocht. Alleen gezonde druiven worden hier verwerkt tot een wijn uit één van de drie series. Er worden geen kunstmatige gisten gebruikt, ze werken met wat de natuur hen geeft.  Helaas is het vanwege het vochtige klimaat niet mogelijk biologisch te werken. Wel probeert men zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Agriculture raisonnée, maar dan in Oostenrijk.

 

Van middenklasse tot top single vineyard

En toegegeven, de wijnen van de drie verschillende series zijn de moeite meer dan waard. We proeven de wijnen uit de series Schloss Halbturn (top single vineyard wijnen), Impérial (premium blends) en Kœnigsegg (middenklasse); allemaal met een verschillende insteek en kwaliteit. De nadruk ligt op rood, daarnaast is er ook wit van de chardonnay en sauvignon blanc. Een wijn van de grüner veltliner, toch dé succesdruif van Oostenrijk is wel aanwezig, maar de druiven ervan zijn niet van eigen teelt. Dieter: “De kwaliteit van deze druiven afkomstig van ons eigen terroir is niet afdoende, maar we willen toch een Grüner in het assortiment hebben. We kopen de druiven daarom in en vinifiëren ze zelf”.

 

Geproefd

Dieter:“Elk jaar is weer anders, en juist deze verschillen koesteren we. Het enige wat we hoeven te doen, is wat de natuur geeft zo goed mogelijk bewerken tot wijn. Bring freshness in a bottle”.Volgens hem hebben de wijnen uit de jaren 2007, 2008 en 2009 een lange toekomst. Dat geloof ik meteen, want wat we nu in het glas hebben is wel heel fijn. Het is bijzonder om een vers gebottelde Schloss Halbturn 2007 te proeven. En deze meteen te kunnen vergelijken met die andere twee jaren. Pinot noir in een van zijn mooiste vormen. Een bijzondere combinatie van een klassieke Bourgogne, fris Oostenrijks rood en de fijne smokeyness van een Duitse Spätburgunder.

Ook de serie Impérial rood uit de jaren 2008 tot 2012 is een ontdekkingsreis die laat zien dat de combinatie van de internationale cabernets, merlot en de inheemse blaufränkisch een bijzondere is. Mooi in balans en een lang nagenieten in je mond. Kracht en subtiliteit in een glas. Oostenrijkse wijn zoals ik hem nog nooit heb ervaren.

Voor meer informatie: AFW Austrian Fine Wine

 

Petri Houweling

Reageer op dit item